Tech&IT

Yahoo face publice trei mailuri de la FBI

Astazi, Yahoo a cam intrat in istorie, devenind prima companie care sa confirme publicului ca a primit Scrisori de Securitate Nationala de la FBI. Suna ca o poveste simpla, dar este o victorie insemnata pentru transparenta.

Pana recent, ordine de cenzura impiedicau companiile ca Yahoo recunoasca faptul ca au primit astfel de scrisori, doar sa faca aluzii vage la asta. Acum, multumita avocatilor de la USA Freedom Act, compania poate divulga continutul a trei cereri de date facute de FBI din 2013.ndathing

Continutul scrisorilor nu spune prea multe, dar specifica exact ce trebuia Yahoo sa puna la dispozitia biroului: date, nume, adrese, informatii de header si nici un strop din continutul e-mail-urilor. Anuntul ne arata cat de dificil inca mai este pentru ca o companie sa spuna cat de multe astfel de cereri sunt primite pe an. Yahoo are voie sa dezvaluie continutul a trei scrisori, spre exemplu, dar tot trebuie sa se refere doar vag la rapoartele de transparenta, in loturi de cate 500.

Numarul oficial este acum la trei, ceea ce le permite celor de la Yahoo sa publice o statistica aproximativa pentru astfel de cereri primite ca fiind intre 1 si 500, nu intre 0 si 500 ca pana acum. Tot este vag, dar macar putin mai bine.

Dureaza mult timp pentru a obtine permisiunea de-a recunoaste primirea unei scrisori. Yahoo a spus ca FBI a trebuit ca mai intai sa analizeze clauzele de non-dezvaluire pentru fiecare scrisoare in parte inainte de a lasa compania sa le publice continutul. Si chiar si atunci, anumite informatii au trebuit cenzurate inainte ca acestea sa fie disponibile publicului larg. Totusi, cand o companie nu mai este silita la tacere, ii permite sa notifice partile investigate ca FBI le-a analizat datele, si este un mare castig pentru transparenta. Vreti sa vedeti datele despre scrisorile primite de Yahoo? Dati click pe link-ul de mai jos.

[Yahoo]

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button