Xiaomi Smart Band 9 – 80% dintr-un smartwatch la 30% din preț (review)
Xiaomi a venit cu un nou smart band gândit să te ajute și să te monitorizeze fără să coste prea mult. Este cea mai recentă iterație a unui produs foarte popular și la noi, deci cred că e de interes general ce urmează să spun. Dar înainte să trecem la recenzie per se, aș vrea un cuvânt înainte. Vedeți voi, un smartwatch în toată puterea cuvântului reprezintă un sacrificiu pe care trebuie să îl accepți. Când alegi să porți la mână un ceas inteligent, renunți la eleganța unuia tradițional, dar și la longevitatea lui,
Pentru 4.000 sau 5.000 de lei cât costă smartwatch-urile de top în zilele noastre îți poți achiziționa o bijuterie de ceas tradițional arătos și construit exemplar, care nu se va strica prea curând. În plus, un ceas obișnuit nici nu „moare” atunci când suportul software inevitabil se încheie, așa cum este cazul omologilor inteligenți. Dar ce e de făcut dacă vrei sa ai la încheietură un ceas tradițional dar în același timp vrei să te bucuri de monitorizare sănătății specifice unuia inteligent?
Ei bine, un astfel de smartband purtat pe lângă un ceas normal ar putea fi soluția. Să luăm modelul ăsta de la Xiaomi drept exemplu. Are un ecran în dotare, dar este mult mai îngust decât orice ceas inteligent de pe piață, astfel amprenta efectivă pe mână este mică, ceea ce îți permite să mai porți și altceva lângă. Ba mai mult, în cazul modelului de față, Xiaomi au scos și un soi de pandantiv în care poate fi pus band-ul pentru a fi purtat la gât, eliberând astfel complet mâna.
Dacă vrei totuși să îl ții pe mână, pe lângă cureaua de silicon inclusă în pachet noi am mai primit la test și o curea din metal de foarte bună calitate și cu un aspect interesant, dat fiind faptul că zalele nu sunt așezate simetric. Arată surprinzător de bine, trebuie să recunosc, și nici nu mi-a smuls vreun fir de păr de pe încheietură, deci e și comod de purtat. Schimbarea curelelor se face simplu, cu ajutorul unui buton dedicat pe care trebuie să îl apeși mai tare decât ai crede.
Design și construcție
Dar am vorbit destul despre accesorii, hai să discutăm și despre band în sine, începând cu construcția. Șasiul este făcut din aluminiu ceea ce e grozav, este robust și nu am nimic rău de comentat aici. Nu vei găsi urmă de buton pe nici o laterală, dar nu prea ai nevoie ținând cont că software-ul este destul de rudimentar comparativ cu ce vedem pe smartwatch-uri, dar ajungem imediat și acolo.
Până atunci însă, vreau să aduc în discuție motorul de vibrații, deoarece asta e o piesă care nu primește binemeritata atenție pe un produs orientat către buget cum e acesta. Ei bine, cu plăcere spun că nu e cazul și aici, iar toate vibrațiile, de la mesaje la apeluri, sunt crisp și plăcute. E o funcție deseori trecută cu vederea, dar părerea mea e că e foarte importantă ținând cont că bâzdâgania de pe mână vibrează la fiecare notificare nouă, deci mai mereu. Cât despre design, nu am foarte multe lucruri de zis. Arată cam ca toate band-urile de genul pe care le-ai mai văzut până acum, fără nimic notabil.
Funcții de sănătate
Xiaomi Smart Band 9 nu face rabat nici când vine vorba despre funcțiile de sănătate și fitness, care sunt din belșug. Suportă peste 100 de moduri de workout diferite, de la clasica alergare în aer liber până la chestii mai nișate precum săritul cu coarda, înot și până și darts! Nu știu exact câte kilocalorii arzi într-un meci înfierbântat de darts, dar e bine de știut că poți măsura exact toți parametri corpului tău.
Și asta pe lângă droaia de senzori dedicați pentru sănătate, cum ar fi un senzor pentru puls și unul pentru măsurarea oxigenului din sânge, ambele funcționând foarte bine. Nu am văzut discrepanțe între datele furnizate de Band 9 și cele înregistrate de un smartwatch mult mai scump, deci încă o bilă albă aici.
Ba mai mult, știe inclusiv să îți măsoare somnul, un lucru foarte util ținând cont că avem de-a face cu un produs mic, care nu te incomodează. Am zis de mai multe ori aici pe canal că nu pot dormi cu un ceas inteligent la mână, că e mare și gros și că după vreo oră de încercări eșuate de a adormi, îl scot furios de la mână și îl arunc pe noptieră. Aici nu e cazul, și este printre puținele produse cu care am reușit să mă odihnesc la mână în timpul nopții.
Display-ul este și el foarte bun, cu suficientă strălucire încât să fie vizibil în mai toate scenariile. Este un panou AMOLED, deci culorile și contrastul sunt demențiale, iar dimensiunea mică de doar 1,62 inch îl face și deosebit de eficient. Xiaomi spun că ar trebui să te aștepți la 21 de zile între încărcări sau vreo 10 cu funcția Always-on-Display activă, două scoruri deloc rele care dau clasă la mai toate ceasurile inteligente obișnuite de pe piață.
Ce lipsește
În schimb, am remarcat și câteva lipsuri destul de simțitoare, prima și cea mai importantă fiind lipsa GPS-ului integrat. Asta înseamnă că, în cazul workout-urilor, rezultatele sunt bazate pe GPS-ul telefonului tău, nu pe cel al band-ului. Nu e neapărat un lucru rău, dar vei fi nevoit să îți cari mereu telefonul după tine indiferent dacă ai nevoie de el sau nu. În al doilea rând, mi-ar plăcea ca la următoarea generație să putem și plăti cu ea. Band 9 nu are NFC, iar într-o lume în care din ce în ce mai puțini dintre noi cară după ei bani cash sau carduri tradiționale, cred că ar fi o funcție extrem de apreciată, dacă o vom vedea vreodată.
Concluzie Xiaomi Band 9
În final, trebuie să vă spun și prețul. Am găsit Xiaomi Band 9 pe site-ul oficial la 250 de lei, dar pe eMAG de exemplu este cu vreo 40 de lei mai puțin. Iar la banii ăștia, sunt foarte puține lucruri pe care pot să i le reproșez. Vine încărcat cu funcții utile, este construit bine iar aspecte esențiale precum vibrațiile precise și ecranul OLED nu au fost date la o parte.
Nu e greu să îți dai seama de ce categoria asta de produs e atât de populară la noi: oferă 80% din experiența unui ceas la 30% din preț, o ofertă foarte greu de refuzat din punctul meu de vedere. Dacă modelul de anul viitor aduce și GPS și NFC atunci o să fiu cel mai fericit, dar chiar și așa, Xiaomi Band 9 pleacă de la mine cu o recomandare categorică.