MORE

Xiaomi HyperCharge promite o încărcare completă în doar 17 minute. Așa să fie? Hai să aflăm!

În ziua de astăzi, să deții un smartphone cu o baterie mare și cu tehnologie de încărcare rapidă este destul de important. Într-o lume în care ne bazăm din ce în ce mai mult pe telefoane și pe miile de aplicații pe care le utilizăm zilnic, fie pentru muncă, școală sau distracție, trebuie să ai mereu la îndemână încărcătorul. Ți s-a întâmplat vreodată să ai priza în cealaltă parte a camerei și tu să nu ai unde să te pui să lenevești cu telefonul conectat la încărcător în tot acest timp?

Păi, cred că da, iar aici intervine fast charging-ul. Această soluție nu mai este de multă vreme ceva nou, căci mai toate telefoanele recente sunt gândite să fie compatibile cu funcția de încărcare rapidă. Ceea ce ne interesează, totuși, este să vedem cât de eficientă poate fi această încărcare rapidă. Cât de mult trebuie să aștepți îndurerat până ți se încarcă smartphone-ul ca mai apoi să continui să-l folosești.

Pe acest segment, Xiaomi a venit cu o veste interesantă. Producătorul chinez a anunțat ceva ce ar putea doborî recordul la încărcarea rapidă a telefoanelor. Este vorba despre HyperCharge, un încărcător de 120W pentru noile telefoane Xiaomi cu baterii monstruoase, de 5000 mAh. Conform indicațiilor companiei, un ciclu full de încărcare, adică de la 1% la 100% durează aproximativ 17 minute.

Xiaomi incarcator 120W

Un timp impresionant pentru o baterie atât de mare. Prin urmare, am decis să facem și noi acest test, folosindu-ne de noul Xiaomi 11T Pro (da, vom veni în întâmpinarea voastră și cu un review, în curând 🙂 ). Pentru început, vom trece rapid în revistă modul în care funcționează HyperCharge, urmând să listăm timpii înregistrați de încărcarea cu ajutorul acestei soluții.

Cum funcționează încărcarea rapidă la 120W HyperCharge?

Cu 11T Pro, HyperCharge vine într-un sistem de încărcare duală, adaptat pentru bateria telefonului care este împărțită în două celule. În acest fel, voltajul și amperajul sunt reglate corespunzător, pentru a trece de limitele „tradiționale” ale voltajului.

Bateria beneficiază de tehnologia Multiple Tab Winding (MTW). Aceasta îmbunătățește fluxul curentului electric și reglează temperatura telefonului în timpul încărcării prin HyperCharge. Totodată, bateria lui 11T Pro are o conductivitate mai mare, datorită modelului său Li-Io bazat pe grafen, în comparație cu structura de carbon al bateriilor standard.

Xiaomi HyperCharge

Iată încă un aspect important: pe măsură ce bateria se apropie de completarea ciclului, adică de 100%, viteza normală de încărcare scade considerabil. Xiaomi a ales să implementeze Mi-FC, soluția prin care fluxul curentului electric este reglat astfel încât viteza de încărcare să rămână constantă. Chiar dacă încărcarea la 120W poate părea agresivă, aceasta nu dăunează bateriei telefonului, cel putin in teorie. Xiaomi precizează că bateria de 5000 mAh nu va scădea sub 80% pe parcursul a 800 de cicluri de încărcare și descărcare, astfel încât utilizatorii nu vor sesiza decât o alterare minoră a capacității bateriei, și asta abia după doi ani.

HyperCharge poate funcționa în parametri datorită celor 34 de senzori implementați de Xiaomi. Aceștia monitorizează și protejează telefonul de temperaturi ridicate, reglează încărcarea acestuia și asigură buna funcționare a circuitului.

HyperCharge Xiaomi

Adevăratul test – Să descarci rapid un Xiaomi 11T Pro

Ok, am înțeles, în mare, cum stă treaba cu HyperCharge. Acum este timpul să trecem la acțiune. Am efectuat două cicluri de încărcare. Este vorba despre cel normal, adică cel pe care îl face orice utilizator obișnuit, adică dă fuga la o priză înainte ca telefonul să moară (de dragul corectitudinii, vom presupune că te-ai jucat pe telefon până la 1%, caz în care mai ai doar 20 de secunde să poți conecta încărcătorul fără să se închidă).

Urmează cel conform indicațiilor producătorului, adică aceeași situație, singura diferență fiind comutarea pe modul Airplane. Se ia una bucată telefon, se butonează până la epuizare. Se ia una bucată încărcător și se conectează la priză, apoi se mai ia una bucată cronometru și hai cu testele!

NOTĂ! De regulă, încărcarea per-se a telefonului începe de la 2%. Pragul 1% rămas din baterie servește ca un ultim răgaz de „resuscitare” pentru ca dispozitivul să fie „pregătit” în vederea încărcării. Prin urmare, cronometrarea oficială începe din momentul în care ajungem la 2%.

Rezultate

În condițiile uzuale, telefonul a reușit performanța (impresionantă, din punctul meu de vedere) să-și completeze încărcarea în aproximativ 21 de minute și 15 secunde. HyperCharge dă impresia că începe lent, dar intră în acțiune cu cei 120W ai săi. Cu sau fără „indicațiile speciale”, rezultatul este mai mult decât satisfăcător. El reprezintă o veste bună pentru leneșii nerăbdători de pretutindeni. Bine, nu doar pentru noi, ci și pentru cei care lucrează intensiv pe telefoane și nu dispun de o priză fix lângă pat sau masă pentru a putea folosi telefonul în timp ce se încarcă.

Ce-a de-a doua situație, adică încărcarea cu modul Airplane pornit, oferă o diferență aproximativă de un minut și câteva secunde. Rezulatul final: 20 de minute și 30 de secunde. Este, totuși, o diferență sesizabilă față de mențiunile producătorului, însă aș putea pune rezultatul final pe seama unor condiții speciale ce trebuiesc întrunite (temperatura ambientală, gradul de încălzire al telefonului, etc). Și totuși, nu cred că temperatura din birou ar fi de vină, însă 20 de minute este un timp foarte greu de întrecut la momentul actual.

Xiaomi test încărcare
Rezultat final: 20 de minute și 30 de secunde

Deci, oferă HyperCharge un boost încărcării cu ai săi 120W? Categoric. Atinge recordul de 17 minute pentru o încărcare completă? Nu chiar. Cu cele 20 de minute, se depărtează cam mult de scopul final al Xiaomi, însă este o reușită impresionantă și un mare avantaj pentru smartphone-urile moderne.

Minutul 20, secunda 8, bateria ajunge la 99%

Între timp, noi vă așteptăm Joi 07 Octombrie, la 18:45, pe Zona, unde vorbim despre noua serie  11T de la Xiaomi. Tot joi, de la ora 16:00, veți putea urmări live evenimentul de lansare atât pe pagina oficială de Facebook Xiaomi, cât și pe canalul de YouTube aferent.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button