Reviews

Xiaomi Electric Scooter 4 – noul bestseller al clasei medii? (review)

Of, ce-mi place Bucureștiul. Ieși în oraș, respiri aer murdar, stai în aglomerație și gălăgie, și te ferești de trotinetiști care fug cu 25 la ora pe trotuar. Știți voi, chestii uzuale. Dar ceea ce acum ni se pare normal, la jumătatea lui 2023, acum câțiva ani nu era chiar atât de obișnuit. Vorbesc, desigur, despre trotinetiștii vieții – știți voi, aia de nu știu să meargă pe stradă. Și înțeleg că părerea populară nu este chiar pozitivă la adresa trotinetelor electrice, însă nu pot să neg utilitatea unei astfel de jucării.

Au fost multe seri în care lenea sau prețul taxiului m-au făcut să urc pe trotinetă pe distanțe scurte. Și în cazuri de genul, parcă se schimbă dinamică problemei. Plus că oamenii n-au făcut mereu naveta cu mașina, mulți preferând o bicicletă sau alt mijloc de transport mai ieftin și mai ușor de întreținut. Și asta ne aduce la subiectul de astăzi, iar eu, Marinake la 0.13 tone, mi-am luat inima-n dinți, cască-n cap și mi-am urcat corpul zvelt pe noul Xiaomi Electric Scooter 4.

(7) LINIUȚE cu Xiaomi Scooter 4 VS Scooter 3 - care e mai RAPID 00-01-09

Iar partea cea mai tare este, că pentru prima dată, va pot răspunde la întrebarea aia celebra de pe ZONA: “Da’ Xiaomi când mai testezi?” Acu’ dragilor, testez Xiaomi chiar acum. Este vorba despre versiunea standard a lui Electric Scooter 4, această familie de produse fiind formată din nu mai puțin de cinci modele: ăsta de-l avem azi, o versiune Lite cu autonomie mai mică, modelul Go care este gândit pentru copii și adolescenți, o varianta Pro cu motor mai puternic și flagship-ul, Ultra. Ăsta din urmă arată diferit, vine cu suspensii față-spate și este cel mai forțos dintre toate. Desigur, vine și la un preț pe măsură, dar haideți să revenim la modelul pe care l-am primit pentru test.

Cum am ajuns aici

Zilele trecute vine Tudor la mine că “bă’ Marinake, vezi că a venit o trotinetă Xiaomi la test. Ești cel mai potrivit să testezi rezistență ei, din motive evidente. Vrei să te ocupi?” Aaa, da, sigur, am zis eu rapid. Am trecut-o pe lista de chestii de făcut, după care m-a lovit realitatea – ce Dumnezeului știu io despre trotinete? Și uite-așa m-am avântat puțin în lumea asta a scooterelor electrice, că să fiu și politically correct, și am aflat una alta.

Înainte de materialul asta, cunoștințele mele erau spre zero. Adică da, mai merg cu un Bolt sau Uber când și când, îi mai fur și trotineta lui Nicolas până la magazin – în afară de asta totuși, cam pareză. Dar nu mi-a luat mult să realizez că și trotineta asta, la baza, e cam același lucru cu o veche pasiune din adolescența mea: bicicleta. Și cum mersul pe asta nu se uită, iar corpul ține minte d-alde echilibru și alte abilități, m-am adaptat numai decât.

(7) LINIUȚE cu Xiaomi Scooter 4 VS Scooter 3 - care e mai RAPID 00-01-09

Și mi se pare că mi-am ales și jucăria potrivită cu care să mă obișnuiesc, pentru că Xiaomi Electric Scooter 4 este o trotinetă a naibii de corectă. Vine cu un cadru fabricat din aluminiu care cică ar trebui să țină destul de mult, iar din testele mele de stres, chiar s-a descurcat ok. Roțile de 10” vin ca un upgrade față de diametrul de 8.5” de pe generația trecută, în timp ce cauciucurile rămân tube-less pentru servisare mai ușoară. Și cu roțile  astea mai mari ca la alte trotinete, teoretic poți merge cu Xiaomi Electric Scooter 4 pe asfalt și teren ușor accidentat, având abilitatea de a urca rampe cu înclinare de până la 16 grade.

Asamblarea a fost foarte simplă, în sensul în care scoți jucăria din cutie, îi legi ghidonul cu șuruburile și șurubelnița din pachet, după care o încarci și ești gata de plimbare. Iar pentru control și informații despre mașinărie, ai la dispoziție aplicația Mi Home. Aici vezi bateria, statistici despre cum și pe unde te dai și așa mai departe. Aplicația merge bine, nu am găsit hibe. Din ea poți, printre altele, să setezi în trei trepte nivelul de regenerare a bateriei (pentru că versiunea asta are frână cu regenerare), poți bloca trotineta și poți vedea diverse informații utile (nivelul bateriei, temperatura bateriei).

Accelerație bună, chiar și cu multe kilograme deasupra

De puterea trotinetei se ocupă motorul de 600W, care în realitate merge la 300 și poate propulsa Xiaomi Scooter 4 până la deja clasica viteză de… 25 km/h. Aici cică este vorba despre ceva lege, dar sincer, este o zonă gri pe care nu o înțeleg. Ce știu clar, este că majoritatea trotinetelor noi vin cu top speed-ul asta, dar realitatea este că unele ar putea mai mult. Asta am văzut-o și aici, întrucât în modul Sport, Xiaomi Scooter 4 trage, nu glumă… dar despre asta mai târziu.

Până atunci vreau să discutăm și despre “bordul” bolidului. Pleacă la sfert de cheie, ori în cazul asta la o apăsare lungă de buton ON/OFF. Și asta e singurul input fizic necesar de cele mai multe ori pe trotineta asta. Odată pornită, poți alege modul de rulare cu dublu click pe același buton. Ai Walk care înseamnă că o să cânți cu ea la rece, Drive care e modul standard și Sport, unde eliberezi toți watii putere, sau poneii, sau cum s-o calcula la astea. Iar dacă apeși o singură dată pe buton, vei controla luminozitatea ecranului și vei aprinde farul, care apropo, e foarte puternic.

Ce-ar mai fi de spus? Ăăă, păi trotinetă este certificată IP55, deci nu îți faci griji de bălți și praf, portul de încărcare îl găsim pe lateral acoperit de o clapetă magnetică, iar farul este mai aproape de asfalt pentru o eficiență sporită. Și ceva ce-am observat mai târziu, după comparație cu Xiaomi Scooter 3, este că Scooter 4 are talpa mai lată, ceea ce a ajutat enorm, mai ales la șoșonii mei mărimea 46.

Am apucat să văd ce poate, de fapt, Xiaomi Scooter 4, ediția Standard. În primul rând, bateria ține mult – s-a mers pe ea ceva timp, a folosit-o și celălalt Tudor pentru naveta vreo două zile, iar range-ul de până la 35 km în modul Sport chiar este foarte realist. Asta este posibil grație bateriei de 275 watti ora și cel puțin de la 100% până pe la 60-50 de procente, bateria se descarcă destul de greu la un mers normal (adică dacă nu faci ce am făcut noi). Nu sunt sigur cum se prezintă de la 50% în jos pentru că sufăr de ceea ce Tudor numește “range anxiety”, așa că a fost mai mereu peste jumătate. Na, doar nu mergem cu rezervorul gol.

(7) LINIUȚE cu Xiaomi Scooter 4 VS Scooter 3 - care e mai RAPID 00-01-09

Poate că va întrebați ce caută totuși un Scooter 3 din generația trecută în discuția asta, și chiar dacă nu i-am făcut review, asta a fost trotineta casei pe la ZONA, așa că toți am apucat să ne obișnuim cu ea și o știm binișor. Și am ales-o special pentru acest comparativ pentru că vreau să evidențiez câteva aspecte interesante și importante pentru unii utilizatori.

Noul Scooter 4 nu este neapărat un upgrade pentru versiunea anterioară, ci mai repede ceva diferit, pentru utilizatorii care caută ceva mai mare. Asta se vede și la diferența de preț insignifiantă între cele două trotinete, dar haideți să vedem ce are una și n-are cealaltă.

Primul lucru pe care l-am observat a fost diferența de mărime dintre cele două trotinete. Scooter 4 are roți mai mari, ceea ce înalță și garda la sol și odată cu ea și înălțimea la care ajungi cu capul odată cățărat pe trotinetă. Știu că pentru mulți nu contează așa mult, dar să mergeți voi la aproape 2m înălțime pe o d-asta cu copaci pe marginea străzii și să-mi spuneți câte crengi v-ați luat în freză. Și nu doar înălțimea e o problema pentru mine, ci și greutatea, iar pe Scooter 4 mă urc cu ceva mai multă încredere, întrucât este ceva mai mare.

(7) LINIUȚE cu Xiaomi Scooter 4 VS Scooter 3 - care e mai RAPID 00-01-09

Asta e un factor important pentru cei care nu se bucură de prea mult spațiu liber. Gen, într-o mașînă de clasă mică, Scooter 3 încape cam la limita pliată, iar de la vestiarele de la supermarket cred că îți poți lua adio, pentru că Scooter 4 e binișor mai lungă și mai lată. Asta se traduce și în greutate, acolo unde avem un adaos de 2kg. Și zici tu că nu le simți, dar când o pliezi și-o iei cu o mâna s-ar putea să ai o surpriză. Și chiar sunt curios cum o ridică un copil p-asta, dacă mie mi s-a părut destul de grea. Xiaomi Scooter 4 cântărește 15kg – că să înțelegeți cât înseamnă asta, o bicicletă MTB hard-tail (adică suspensie doar față) cu roți de 29” cântărește tot pe-acolo, dacă nu chiar mai puțin. Deci este o greutate peste medie.

Greutatea extra are însă și avantaje, iar în cazul de față acestea se traduc printr-o durata de viață a bateriei ceva mai mare și un control mai bun al trotinetei. Deși mai mare, pentru un om cu o greutate mai generoasă (adică un gras că mine), chestia asta va fi un bonus. Construcția mai robustă decât la Scooter 3 îți da niște peace of mind atunci când pleci la drum, iar roțile mai mari sunt mai confortabile, permit ceva mai multă mobilitate, te lasă să urci mai ușor borduri sau speed bump-uri și mai important decât toate astea, permit instalarea unor discuri de frână ceva mai mari.

Frâne pe măsura dimensiunilor

Xiaomi Scooter 4 vine cu aceeași configurație a frânelor de pe generația anterioară. Adică ai pe față un sistem de frânare eABS, iar pe spate o frână mecanică cu două plăcute. Aia de pe față folosește ceea ce se numește Regenerative Anti-Lock Braking – odată ce-ai ridicat accelerația, motorul se transformă în generator. Și încarcă bateria. În funcție de nivelul de regenerare setat din aplicație, trotinetă va frâna singură mai mult sau mai puțin atunci când nu accelerezi. Smart stuff!

(7) LINIUȚE cu Xiaomi Scooter 4 VS Scooter 3 - care e mai RAPID 00-01-09

Cealaltă frână e clasică, fiind pe disc ca la bicicletă. Din experiență cursei, am descoperit că cea mai bună metodă de frânare dacă ții la dinții tăi este să-ți concentrezi greutatea cât mai pe spatele trotinetei în timp ce ții bine de ghidon. Altfel se pot întâmpla… diverse chestii. Nu știu dacă așa sunt toate, sau a noastră a fost mai zeloasă că era nou-nouță când am primit-o, dar pe Tudor cu cele vreo 65 de kile ale sale îl cam aruncă peste ghidon. Eu? :)) doar dacă nu sunt atent.

Există și câteva chestii mai puțin bune, iar pentru mine cel mai mare deal breaker au fost manșoanele. Sunt obișnuit de la biciclete că manșoanele stock sunt nașpa, dar parcă mă așteptăm la ceva mai mult. Câteva ore de tăvăleală cu Scooter 4 și deja simțeam bătături în palme, în special la mâna dreapta care se ocupă de accelerație. Altceva ce-am mai observat este că frâna nu este chiar calibrată din fabrică, iar după ceva folosință a început să se mai lase – probabil o voi regla în scurt timp. Nu-s sigur dacă toate fac așa, dar dacă am văzut pe-a noastră, a meritat menționat.

Și o ultimă problemă, care sper să se rezolve la un update de firmware, este că, spre deosebire de Xiaomi Scooter 3, patru nu are pilot automat (adică nu rămâne la viteză maximă decât dacă ții apăsată accelerația. Asta poate deveni obositor la drumuri mai lungi, dar din nou, eu zic că e o chestiune ușor de rezolvat cu un update… dacă Xiaomi vrea asta. Și cam atât, că să fiu sincer, nu prea am mare lucru de comentat. Iar la un preț de 2.199 de lei la momentul acestui review, cred că Xiaomi Electric Scooter 4 este un produs chiar corect.

Concluzie

Despre experiență în sine, trebuie să îmi calc pe elitisme și să recunosc că n-a fost rea deloc. Sunt fanul bicicletelor și asta nu se va schimba, nu pentru mine, însă acum măcar pot spune că am înțeles care e tot hype-ul cu nebuniile astea. Pentru naveta acasă – birou prin oraș, chiar a devenit o varianta mișto pe măsură ce benzile de biciclete devin o normalitate și pe la noi, dar cred că suntem încă departe de siguranța pe care o au bicicliștii și trotinetiștii în țări precum Olanda, unde ei sunt cei cu prioritate. Deci neapărat să purtați cască!

Cu pași mici ajungi departe și cred că nebuniile astea ar putea deveni o alternativă bună la clasicele două tone de tablă pe roți care inundă orașele acum.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button