ReviewsTECHTelefoane

Xiaomi 13 Pro, un smartphone redutabil la categoria grea

În lumea telefoanelor flagship, este din ce in ce mai greu sa ieși în evidență. Mai toți producătorii au cate un model de varf care este gandit sa le ia ochii curioșilor și să le satisfacă nevoile utilizatorilor serioși. Camere de sute de megapixeli, ecrane frumoase, viteze de încărcare amețitoare și chipset-uri de ultima generatie sunt doar cateva dintre specificațiile pe care un astfel de telefon de vârf trebuie sa le aibă.

Iar un telefon care îndeplinește toate aceste criterii este Xiaomi 13 Pro, dispozitivul despre care vom vorbi astăzi. Xiaomi 13 Pro este un telefon extrem de bine construit, alimentat de cel mai puternic chipset de pe piața în forma lui Snapdragon 8 Gen 2, are un set de camere foarte performante. Dar hai sa nu mai pălăvrăgim aiurea și să trecem la recenzie.

Design si constructie

Fără îndoială, Xiaomi 13 Pro este construit ca un tanc. Telefonul este surprinzător de greu la puțin sub 230 de grame iar întreg șasiul se simte rigid și solid. Telefonul este destul de îngust ceea ce îl face îndemânos, dar dezavantajul vine atunci când vrei să apeși pe o notificare din partea de sus a ecranului, unde este relativ greu de ajuns atunci când ții telefonul cu o singură mână. Spatele lui Xiaomi 13 Pro este făcut din ceramică, rama din aluminiu iar sticla care protejează ecranul este Gorilla Glass Victus, deci nu am de ce să mă plâng.

Ceramica de pe spate este o alegere bună și asigură rezistența sporită la zgârieturi, dar este și mai ușor de spart decât sticlă normală atunci când telefonul face cunoștință cu asfaltul. Astfel, recomand o husă pentru acest telefon și mă bucur să spun că vei găsi una transparentă direct în cutie.

Ecranul lui Xiaomi 13 Pro este un panou OLED LTPO de 6,7 inch, 10-bit la rezoluție 1440p, cu o rată de refresh de 120Hz și are un senzor de amprentă dedesubt. Ecranul mai este și ușor curbat pe laterale, și cred că cei de la Xiaomi au nimerit un balans bun când vine vorba de feeling-ul premium al unui ecran curbat, fără a sacrifica experiența vizuală. În partea de sus, display-ul este întrerupt doar de o cameră selfie de 32MP.

Și că tot am menționat de asta, trebuie să vorbim despre elefantul din încăpere: modulul de camere de pe spate. Este măricel ca suprafață, dar este și extrem de pronunțat. Practic, este destul de greu să folosești telefonul pe o masă și poate deveni incomod chiar și atunci când îl ții în buzunar. Îmi place totuși că toate modulele sunt separate de o linie de design care întregește bine partea estetică. Dacă performanța camerelor merită acest camera bump imens vom vorbi mai târziu.

O altă problemă pe care am remarcat-o când vine vorba de modulul de camere de pe spate (în afară de dimensiunile gargantuane) este aceea că Xiaomi 13 Pro are centrul de greutate o idee mai sus decât mi-ar plăcea. Este ceva cu care m-am obișnuit, dar după ce că spatele telefonului se sparge destul de ușor, faptul că mai este top heavy și ușor alunecos face din acest telefon unul ușor de scăpat din mână. Cu toate astea, are certificare de rezistență la apă și praf IP68, deci nu trebuie să te temi dacă ai vărsat un pahar de apă pe el și chiar poți să îl iei cu tine în apă (deși nu recomand asta).

Versiunea testată de noi este cea neagră, denumită Ceramic Black. Dacă negrul plictisitor nu este pentru tine și te-ai săturat până peste cap de el, telefonul mai vine și într-o variantă albă, denumită Ceramic White, dar și într-un verde deschis denumit Ceramic Flora Green.

Pe latura de jos a telefonului găsim portul USB-C pentru încărcare, unul dintre cele două difuzoare și tray-ul pentru dual-SIM. Pe laterala din dreapta avem butoanele de power și volum iar pe muchia de sus găsim câteva microfoane și un blaster IR care permite folosirea telefonului pe post de telecomandă pentru televizor, aer condiționat sau orice altceva. Trebuie să menționez că mi-a plăcut să văd această funcție, ținând cont că sunt genul de om care pierde telecomanda printre pernele canapelei mai des decât mi-ar plăcea să recunosc.

Specificații tehnice și performanțe

Am stabilit că materialele și construcția lui Xiaomi 13 Pro sunt de primă clasă, iar acum a venit momentul să discutăm și despre motivul principal pentru care mulți aleg să scoată din buzunar bani mulți pentru un flagship: performanța. Și mă bucur să spun că Xiaomi 13 Pro nu dezamăgește. Acest telefon vine alimentat de un chipset Snapdragon 8 Gen 2, deci cel mai puternic model disponibil pentru Android, alături de 12GB RAM și 512GB de stocare rapidă UFS 4.0 în varianta testată de noi. Mai există o versiune care vine cu 256GB de stocare dar păstrează cei 12GB RAM.

În utilizarea normală, telefonul se mișcă exemplar. Toate aplicațiile se deschid aproape instantaneu, navigarea prin meniuri este extrem de rapidă iar orice task de zi cu zi pe care l-am aruncat asupra lui a fost executat foarte bine. Nu am întâlnit sughițuri sau lag orice am făcut pe el iar ecranul rapid la 120Hz este cireașa de pe tort. Povestea continuă și în jocuri, unde am făcut câteva curse în Asphalt 9 și am jucat Genshin Impact. Ambele titluri au rulat foarte bine, mai ales după ce am activat modul Boost din setările telefonului. Cu toate astea, trebuie să raportez că 13 Pro s-a încălzit destul de mult, dar nu suficient încât să fie deranjant.

Mai mult, pe lângă faptul că jocurile au mers bine, s-au și văzut extraordinar grație ecranului. Contrastul infinit al panoului OLED s-a văzut mai ales în cursele de noapte din Asphalt 9 iar luminozitatea maximă imensă de 1900 de nits face din acest ecran unul utilizabil în toate condițiile. Bineînțeles că certificări precum Dolby Vision și HDR10+ nu lipsesc, iar asta înseamnă și că filmele și clipurile de pe YouTube la care m-am uitat au arătat foarte bine. 

Și în testele sintetice stăm bine. În noul Geekbench 6, Xiaomi 13 Pro a obținut un scor de 1397 de puncte în Single-Core și 5146 de puncte în testul Multi-Core, un rezultat în marja a ce ne putem aștepta de la un Snapdragon 8 Gen 2. În testul 3DMark Wildlife Extreme, Xiaomi 13 Pro a obținut… 0 puncte.

Dintr-un motiv sau altul, aplicația 3DMark nu a funcționat pe acest telefon, indiferent de ce am încercat să-i fac. Am reinstalat, am restartat, am instalat din altă parte și nimic. Am încercat inclusiv pe alt telefon Android, unde aplicația a funcționat fără probleme. În testul PCMARK Work 3.0, Xiaomi 13 Pro a obținut 14741 de puncte, un scor bun care atestă că acest chipset este al naibii de puternic.

Cât despre baterie, Xiaomi 13 Pro vine cu o celulă de puțin sub 5.000mAh, mai exact 4820mAh. Aceasta s-a descurcat eroic în fața unei zile pline de teste, poze și filmări iar dacă ești un utilizator mai light sau stai mult pe Wi-Fi, autonomia poate ajunge chiar și la 2 zile. În  jocuri lucrurile se schimbă puțin, în special în modul boost, care scade durata de viață a bateriei vizibil. Așa că dacă ești adeptul sesiunilor lungi de joacă pe telefon, ar fi bine să ai o priză pe lângă tine. Nu zic că bateria se descarcă instant, dar autonomia are clar de suferit în jocurile solicitante.

Dar la fel de important ca autonomia bateriei este și viteza de încărcare, iar asta este unul dintre punctele forte al lui Xiaomi 13 Pro. Pe fir, telefonul suportă încărcare rapidă la 120W, ceea ce poate duce telefonul de la 0 la 100% în 19 minute. Partea cea mai bună dintre toate este că în cutie găsești și încărcătorul special la 120W, deci poți beneficia de viteza absolut amețitoare de încărcare fără să mai fii nevoit să cumperi un brick separat. Mă bucur să văd că unii producători mai includ asta în pachet, după ce alde Apple și Samsung au renunțat. 

Pe lângă asta, 13 Pro mai suportă și încărcare wireless la 50W cu încărcătoare compatibile și are și funcția de reverse wireless charging la 10W. Chestia asta îți permite să încarci alte dispozitive doar așezându-le pe spatele telefonului și cred că orice telefon care se vrea a fi premium trebuie să includă și funcția asta. O am și eu pe telefonul meu și trebuie să recunosc că mi-a salvat pielea de câteva ori atunci când aveam de mers cu transportul în comun și am uitat să îmi încarc căștile wireless înainte.

Când vine vorba de conectivitate, Xiaomi 13 Pro vine cu mai toate standardele de ultimă generație la care te poți aștepta. Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3 și 5G. Din păcate, suportul pentru codecuri audio de înaltă calitate precum LDAC lipsește. Pentru mai multe detalii, pagina produsului este aici.

Camere

Acum vreau să trecem la punctul focal atunci când vine vorba de design-ul telefonului: camerele. Și avem așa: o principală de 50,3MP cu f/1.9, un telefoto de 50MP cu f/2.0 și zoom optic de 3,2x și o cameră ultrawide tot de 50MP, cu f/2.2 și un unghi de 115 grade. Toate aceste trei lentile au fost dezvoltate împreună cu celebra companie Leica, iar asta se vede în calitatea imaginilor, dar ajungem imediat și acolo. Până atunci, vreau să menționez și funcțiile extra care s-au născut ca urmare a acestei colaborări.

În primul rând, există două moduri de fotografiere: Leica Authentic Look inspirat de vibe-ul pozelor făcute cu aparatele companiei și Leica Vibrant, care oferă niște imagini o idee mai vii și mai colorate. Pentru acest test, am ales să fac toate pozele în modul Leica Authentic Look.

O altă funcție extra care mi-a plăcut este sunetul pe care telefonul îl scoate atunci când faci o poză. Este exact sunetul ăla clasic al aparatelor Leica și mă bucur că inginerii au implementat asta. Este o doză serioasă de nostalgie pentru fanii brand-ului și un plus care, deși nu mare, este binevenit. În plus, Xiaomi 13 Pro poate focaliza pe obiecte în mișcare cum ar fi animalele de companie pentru a asigura că poza rezultată iese așa cum ar trebui. Totul se întâmplă automat atunci când telefonul detectează că subiectul se mișcă, deci nici nu trebuie să îți bați capul.

Imaginile capturate cu senzorul principal sunt foarte bune, gama dinamică este largă iar nivelul de detalii este grozav, chiar și atunci când dai zoom maxim. Culorile sunt expuse corect iar sharpness-ul nu este excesiv, așa cum am observat la alte modele. Senzorul Sony IMX 989 de 1 inch face o treabă foarte bună atunci când vine vorba de pozele în lumină scăzută, unde telefonul poate să captureze suficientă lumină într-un interval scurt de timp. Calitatea imaginii overall nu are prea mult de suferit atunci când apune soarele, iar pentru asta nu pot decât să îi acord o bilă albă. 

Pozele portret realizate de camera telefoto sunt și ele foarte bune, dar am observat că software-ul are uneori dificultăți atunci când vine vorba de blura fundalul. Nu mă înțelegeți greșit, blur-ul în sine este natural și corect, dat telefonul câteodată mai dă cu vaselină și peste o ureche sau peste rama de la ochelari. Cu toate astea, distanța focală este între 10cm și „infinit” așa cum zice Xiaomi, și tind să-i cred.

Focusul s-a realizat bine și rapid oricare ar fi fost distanța dintre telefon și subiect, astfel am reușit să prind momentul perfect aproape de fiecare dată. În rest, pozele în acest mod sunt vii și arată foarte bine. Totuși, trebuie să critic zoom-ul mic de doar 3,2x. În timp ce competiția se laudă cu 5x și chiar 10x, acest 3,2x este cam dezamăgitor. Așa cum am spus, pozele rezultate sunt foarte bune, dar dacă vrei să pozezi obiecte îndepărtate, s-ar putea să ai câteva probleme.

Camera ultrawide a lui Xiaomi 13 Pro este și ea foarte bună. Unghiul larg te ajută să capturezi mai multe detalii în poze iar distorsiunea nu este prea sesizabilă, chiar și dacă te uiți în marginile pozei. Totuși, în extremitățile imaginii vei observa că nivelul de detalii scade puțin și texturile nu mai sunt atât de sharp. De menționat este faptul că nu prea am observat diferențe de culoare și ton între cei lentile, iar asta dovedește că Xiaomi a depus mult efort atunci când a creat acest set de camere.

La capitolul video stăm bine, iar pe camera principală telefonul poate înregistra până la rezoluție 8K 24fps cu tot cu Dolby Vision. Detaliile sunt foarte bune, așa cum te-ai aștepta de la o rezoluție așa mare, iar imaginea este stabilizată optic. Există și un mod de acțiune așa cum am văzut la alți producători, și aici funcționează binișor, dar mai pot apărea mici probleme cum ar fi un blur prea pronunțat în unele situații. Nimic major, dar merită menționat.

Și dacă la 8K Xiaomi 13 Pro poate înregistra la doar 24 de cadre pe secundă, situația se schimbă la 4K, unde framerate-ul urcă până la magicul 60. O ciudățenie pe care am observat-o este că nu poți schimba lentilele atunci când filmezi la 4K sau 8K, ci doar la 1080p. De ce? Nu știu.

Dar o problemă și mai mare vine atunci când ajungem la camera selfie. Imaginile sunt foarte detaliate și clare, balansul de alb este corect iar gama dinamică este destul de largă. Camera se împotmolește puțin atunci când există o sursă de lumină puternică în spatele subiectului, dar în majoritatea scenariilor pozele ies bine.

Problema vine la partea de video, deoarece camera selfie reușește „performanța” de a înregistra doar la 1080p 30fps. Lucrul ăsta este un adevărat dealbreaker dacă ești creator de conținut pe platforme precum Tik-Tok iar camera din față este lentila pe care o folosești cel mai mult. Am mai văzut această limitare și la alte modele mult mai ieftine, și cumva mă așteptam ca la un telefon flagship să nu existe astfel de compromisuri, dar se pare că m-am înșelat.

Experiența în utilizare

Acum că am dat camerele la o parte, hai să discutăm și despre experiența în utilizare. Așa cum am zis și mai devreme, telefonul s-a comportat exemplar în task-urile de zi cu zi, fapt care nu ar trebui să vină ca o surpriză. Ce mi-a plăcut este că senzorul de amprentă de sub ecran este poziționat mai sus ca la alte modele, fapt care îl ajută să fie ușor accesibil și comod. Pe lângă autentificarea prin amprentă, Xiaomi 13 Pro mai are și varianta deblocării faciale care, deși mai nesigură ca senzorul de amprentă, funcționează bine.

Din cutie, telefonul vine cu Android 13 și are interfața grafică MIUI 14 peste și trebuie să recunosc că mi-a plăcut. Intefața este aerisită și ușor de folosit iar câteva schimbări exclusive MIUI sunt binevenite. Una dintre ele este aceea că, spre deosebire de alte interfețe grafice pentru Android, meniul de notificări și cel de control sunt separate. Dacă tragi din partea stângă vei avea acces la toate notificările, din dreapta poți schimba setări precum conexiunea la Wi-Fi și Bluetooth, poți activa modul de Do not Disturb și multe altele. Dacă faci trecerea la un Xiaomi 13 Pro de la un telefon HUAWEI sau Apple îți va fi foarte familiar acest sistem.

Perechea de difuzoare stereo reprezintă, în schimb, o mică dezamăgire. În timp ce au un bass puternic și pronunțat, sunetul este destul de șters și aglomerat. Pe deasupra, nici nu ajung la un volum prea mare. Pentru filme și seriale, experiența este bună grație configurației stereo, care asigură imersiunea, dar când îi dai să cânte o melodie, partea audio lasă de dorit.Serviciile Google își fac apariția în prim plan pe Xiaomi 13 Pro iar majoritatea aplicațiilor companiei cum ar fi YouTube și Gmail vin gata instalate. La capitolul ăsta, trebuie să recunosc faptul că mi-a plăcut să văd că doar câteva aplicații precum Facebook și Tik-Tok vin preinstalate iar blotware-ul în general este minim.

Cei 12GB RAM fac ca aplicațiile deschise să rămână pornite mult timp atunci când stau în fundal, iar MIUI are și un sistem care poate sacrifica o parte din stocare pentru a o transforma în și mai mult RAM. Asta e o funcție binevenită, mai ales dacă ești un utilizator hardcore și îți place ca aplicațiile tale să rămână deschise chiar și la mult timp după ce ieși din ele.

Un lucru care mi-a plăcut foarte mult la Xiaomi 13 Pro este motorul haptic. Vibrațiile sunt foarte bine pronunțate și precise și sunt unele dintre cele mai bune pe care le-am simțit pe un telefon Android. Producătorul știe asta, și tocmai de aia peste tot prin interfață dai de aceste vibrații. Dai luminozitatea sau volumul la minim sau maxim și hopa… telefonul vibrează. Îl blochezi folosind butonul de power tactil și plăcut la atingere, încă o vibrație. La fel și când tastezi un mesaj. Mai toate aceste vibrații pot fi dezactivate din setări, dar sincer să fiu, nu am vrut să fac asta, atât de mult mi-au plăcut.

Concluzie

Xiaomi 13 Pro este un telefon demn de titlul de „flagship”. Este construit foarte bine, are un ecran superb și extrem de luminos și dispune de un set de camere care fac treabă foarte bună. MIUI este o experiență aerisită și curată, iar prezența serviciilor Google este un plus de care nu toți producătorii se pot bucura. 

Autonomia este bună iar încărcarea foarte rapidă la 120W este cireașa de pe tort. Performanțele lui Xiaomi 13 Pro nu lasă deloc de dorit, grație chipset-ului Snapdragon 8 Gen 2 iar panoul de ceramică de pe spate, deși o idee mai fragil decât sticla obișnuită, rezistă în timp mult mai bine la zgârieturi și se simte bine în mână.

Pentru prețul de cam 6.200 de lei, eu zic că Xiaomi 13 Pro merită atenția ta. Dacă ești în căutare de un flagship atrăgător, extrem de performant și cu niște funcții extra suplimentare, cu siguranță acest model este unul de luat în calcul.

Design și construcție - 9
Performanțe - 9.5
Camere - 8.5
Experiența în utilizare - 9

9

Xiaomi 13 Pro este un flagship corect, cu un set de camere bun, este făcut din materiale de foarte bună calitate iar ecranul este unul dintre cele mai frumoase de pe piață

User Rating: Be the first one !

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button