Știți ce făceam eu marțea trecută, în timp ce Dan și băieții trudeau cu drag și spor la birou? Mă plimbam prin Delta Argeșului, cu ochelarii de soare pe moacă și cu adidașii în mână. Dar să nu credeți c-am fugit de nebun de la serviciu; nu, nu. Am plecat alături de Xiaomi și câțiva colegi din presă într-o nebunie de călătorie cu caiacele pe apele deltei. Și cu un tonaj mai mare decât poa’ să ducă mama caiacului, m-am înarmat cu mult curaj și-am pornit la drum în căutarea cadrului perfect.
Misiunea comună a întregului grup era să facem poze din timpul călătoriei, s-o alegem pe cea pe care-o considerăm cea mai bună și s-o înscriem la un concurs organizat de Xiaomi. Dar până acolo, a fost o întreagă mișcare de forțe. Pe lângă cei care am fost răpiți de la muncă, cei de la Xiaomi au chemat la petrecere și doi invitațispeciali: Gheorghe Popa, fotograf de natură recunoscut la nivel mondial și Sergiu Bejan, canotor în lotul olimpic la României.
La plimbare cu caiacul și cu un Xiaomi 12 agățat la gât
De cum ne-am urcat în autocar, am primit fiecare câte un ghiozdan cu uneltele necesare acestei călătorii: un telefon (în cazul meu Xiaomi 12), o husă rezistentă la apă, niște șervețele umede pentru a curăța nebuniile și câteva provizii bine-venite. Mi-a luat ceva să mă prind ce și cum fac ca să bag telefonul în husa subacvatică, dar a dat Domnu’ și-am reușit într-un final, iar jucăria arăta cam așa:
Drumul a fost scurt, întrucât evenimentul s-a desfășurat la 25 de kilometri de București. Odată ajunși la locație, am fost întâmpinați cu d-ale gâtului că deja ne uscam de la soare și de niște fotografii realizate de Gheorghe cu noul Xiaomi 12 Pro. Și jur că dacă nu ne-ar fi spus, nu-mi dădeam seama că o parte dintre fotografiile pe care ni le-a prezentat au fost realizate cu un telefon și nu cu o cameră de băieți mari. Ok, aici ajută și modul de fotografiere în format .RAW al telefonului.
Am stat cuminți și-am ascultat povețile unui profesionist, ca mai apoi să încercăm să aplicăm o parte din ce ne-a învățat, într-un scenariu cât se poate de real. Și după ce-am făcut cunoștință, am stat puțin la povești și am băut un litru de apă (talpă), am pornit la drum. Highway to hell, nu alta, mai ales că știam că merg să mă dau cu caiacul din poziția unui băiat de 1.93m, 100 și o fericire de kilograme și cu un mare dezavantaj: nu știu să înot nici cât să-mi salvez viața. Deci vă dați seama că pentru mine, cel puțin primele cinci minute s-au petrecut la 180BPM; adică bătăi ale inimii, nu dnb în căști.
Bine, o să fac spoiler și o să vă zic că am supraviețuit. Ba chiar am și niște povești interesante și trebuie să recunosc că experiența asta m-a pus pe gânduri. Tre’ să mă duc să învăț să înot ca să pot să mă mai dau cu caiacul pe viitor, fără să-mi fie frică că ajung să dorm cu peștii. Dar revenind la subiect, am făcut ce mi s-a cerut: mi-am urcat trupul firav în bărcuța din fibră de sticlă, iar ca și coleg de echipaj l-am avut pe Dan Dragomir de la ComputerBlog.
Am stabilit-o pe asta: doi băieți mari într-o barcă mică. Dar mai departe trebuia să și pozăm ceva cu altceva, nu? Pentru asta am folosit Xiaomi 12, adică fratele mai mic al lui 12 Pro despre care v-a vorbit Dan undeva în luna aprilie. Acesta oferă specificații decente, însă m-am concentrat pe camere deoarece astea-s importante în contextul acestui articol. Iar ansamblul este format din trei module:
- 50MP, f/1.9, 26mm (wide), 1/1.56″
- 13MP, f/2.4, 12mm, 123º (ultrawide), 1/3.06″
- 5MP, f/2.4, 50mm (telefoto macro), AF
Pentru cei care nu înțeleg atât de bine aceste specificații, este vorba despre un senzor principal de 50MP care poate face și fotografii wide. Pentru o acoperire și mai mare, senzorul secundar de 13MP poate realiza fotografii la 123 de grade ceea ce rezultă în niște panorame impresionante. Ultima, dar nu cea din urmă, este lentila macro de 5MP care a impresionat o parte dintre colegii prezenți la eveniment. Dar cum o poză face cât o mie de cuvinte, vă las câteva mii de cuvinte mai jos:
Xiaomi @ Delta Argesului – Fotografii realizate cu Xiaomi 12
Nu am caștigat concursul foto…
…dar trebuie să recunosc niște fotografii bune când le văd. Și după ce ne-am schimbat de hainele ude leoarcă, ne-am întors la corturile noastre de eveniment și ne-am așezat la masă. În tot timpul ăsta, oamenii de la Xiaomi fugeau de colo-colo, asigurându-se că totul e pregătit pentru marea finală. Așa că s-au așezat câteva șevalete în capu’ mesei și s-a făcut o adunare pentru a da verdictul.
Gheorghe Popa a avut sarcina (destul de grea) de a alege cele mai interesante fotografii realizate de participanți, dar a găsit rapid o soluție. A împărțit premierea pe categorii, de la fotografia de natură, la cea de vacanță și câteva experimente interesante realizate cu camera macro. Iar dacă sunteți curioși, mai jos am atașat și pozele care au participat la concurs:
După ce au fost aleși câștigătorii, întreaga brigadă s-a urcat înapoi în autocar. Și cum ne-am așezat, parcă s-a schimbat atmosfera. Dacă la început simțeai energia tuturor invitaților, după cele două-trei ore de vaslit în caiac nu prea mai era nimeni la fel de zburdalnic. În cazul meu, Xiaomi 12-le agățat la gât avea mai multă energie decât mine, întrucât am pornit la drum cu 95% bateria și am încheiat călătoria cu 78%. Ce-am învățat din această experiență? Că sunt un fotograf mediocru, că telefonul ăsta chiar face niște poze faine și că vâslitul este mai obositor decât pare.
Xiaomi 12 este disponibil deja de ceva timp și poate fi al vostru începând de la 3849 Lei. Producătorul oferă două variante de stocare, 128 și 256GB, iar pe partea de culori avem de ales dintre Albastru, Roz și Negru. Dacă vreți ceva mai multă performanță, aveți la dispoziție și Xiaomi 12 Pro despre care puteți afla mai multe din review-ul dedicat. Dacă bugetul este însă ceva mai strâns, există și Xiaomi 12X care are un preț de plecare ceva mai mic.