Xiaomi 11T Pro + încărcare rapidă la 120W = Mid-range cu putere de avion supersonic (review)

Astăzi după-amiază, Xiaomi a lansat oficial în România noua sa serie mid-range, Xiaomi 11T, menită să succeadă seria Mi10T de anul trecut. Și veți vedea că nici tura asta Xiaomi nu se abate de la micul îndreptar al producătorului chinez de telefoane, de a oferi specificații foarte, foarte bune, (îndrăznesc să spun de flagship) la bani de telefon din zona medie de preț.
Seria asta, prima care nu mai poartă particula Mi în denumire, este alcătuită din 3 modele: 11T, 11T Pro și 11 Lite. Două sunt identice ca aspect, iar cel de-al treilea este și el consecvent cu linia de design a seriei. Spiel-ul este că n-are nicio treabă cu ea, fiind complet din alt film. Chiar și așa, ideea seriilor T este simplă, ea vrea să ofere o alternativă mai ieftină la seria inițială cu numărul respectiv, în cazul de față Mi 11. Adică 11T este varianta mai accesibilă a lui Mi11. Interesant este că, sub anumite aspecte, deși mai ieftină, seria 11T este peste Mi 11. De pildă, 11T Pro are un procesor de top, Snapdragon 888 și dispune și de încărcare rapidă pe 120W.
Procesor | Ecran | Memorie RAM | Stocare | Foto | Încărcare rapidă | |
Xiaomi 11T | Dimensity 1200 5G (6 nm) | AMOLED FullHD+, 1080×2400, 120Hz (90Hz pentru Lite) | 8GB | 128GB/256GB | 108MP + 8MP ultrawide + 5MP telephoto | Da, 67W |
Xiaomi 11T Pro | Snapdragon 888 | Da, 120W | ||||
Xiaomi 11 Lite | Snapdragon 778G | 6GB/8GB | 128GB | 64MP + 8MP ultrawide + 5MP telephoto | Da, 33W |
Construcții și display-uri
Așa cum spuneam, două dintre telefoane arată identic, adică 11T și T Pro, iar mezinul este cu totul altceva. Dar, toate 3 au ecrane AMOLED la 1 miliard de culori, adică 10bit și toate au aceeași rezoluție, FullHD+, 1080×2400. Și acum apar mici diferentiatori.
Displayurile de pe T și T Pro par identice și pe mai departe, ambele suntla 6.67inch, ambele au strălucire pe la 800 de niți și peak la 1000, ambele au 120Hz, ambele au protecție Gorilla Glass Victus, doar că cel de pe Pro pare să suporte și Dolby Vision, în plus față de obișnuitul HDR10+.
Diferențe mai mari sunt însă prin comparație cu mezinul. Pe Lite avem un ecran mai mic, de 6.55 inch, mai puțin strălucitor, medie la 500 de niți și peak pe la 800 și o frecvență de doar 90Hz vs 120Hz, și Gorilla Glass 5 în loc de Victus. Remarcabile la capitolul „ecran” sunt frecvențele de 120Hz, protecția de top și, nu în ultimul rând, luminozitatea, excelență până și în bătaia directă a soarelui. Xiaomi 11T și T Pro sunt din sticlă și pe spate, cu ramă metalică, cu o greutate de peste 200 de grame, dar greutatea contribuie și ea la feeling-ul premium al telefoanelor.
Atenție, însă, pentru că cele trei modele sunt certificate doar IP53, rezistentela stropi și praf, deci să nu vă vină vreo idee să faceți scuba diving cu ele, dar pentru cei mai mulți oameni care nu au două mâini stângi și alea rare că să le scape în diferite gropi și găuri, este suficient. Și dacă, din punct de vedere al aspectului, Xiaomi 11T și T Pro sunt identice, la interior lucrurile stau diferit.
Sub capota celor trei crai de la răsărit…
În vreme ce Xiaomi 11T Pro vine cu Snapdragon 888, modelul 11T vine cu un procesor Mediatek Dimensity 1200 5G pe 6nm. Mai rar am văzut procesoare Mediatek pe telefoane cu pretenții de high performance, dar mi-am propus să nu am prejudecăți.
Hai să începem însă cu Xiaomi 11T Pro-ul cu 888. Testele sintetice precum Geekbench 5, făcute în condițiile de temperatura normale din birou, au dat un scor de 3417 puncte, adică scor de 888. Testat afară, la temperatura de azi, adică în jur de 14-15 grade, a dat 3654 de puncte, deci am văzut și implementări chiar mai rapide. Totuși, rămâne un Qualcomm 888, adică unul din cele mai puternice procesoare disponibile pe vreo platformă Android.
Cât despre Mediatek, acesta a scos 2819 puncte la temperatura din birou și 2878 la cele 14 grade de afară. Un scor bun, dar nu fantastic, țînând cont de faptul că Lite-ul mult mai ieftin din aceeași serie, dar dotat cu un Snapdragon 778G a dat nu mai puțin de 2650 de puncte, adică foarte aproape. Interesantă decizia asta a chinezilor de a implementa Mediatek pe una dintre variantele de top ale seriei Xiaomii 11T și Qualcomm pe modelul Lite. În principiu, nimeni nu stă să dea sintetice toată ziua pe telefon, iar comportamentul lor în cea mai solicitantă activitate cotidiană pentru un telefon, adică jocuri, este foarte bun pe toate 3, cu o coroniță pentru modelul T Pro.
Celelalte două sunt destul de apropiate, nu doar ca scor în sintetice, dar și în felul în care rulează jocurile. Am instalat pe toate 3 NFS No Limits, Call of Duty Mobile, Mortal Kombat sau Lord of the Rings Rise to War, am zis sămai și schimbăm și noi bateria clasică de teste, și fără urmă de îndoială, experiența de joc este excelentă. Ecranele arată și se mișcă într-un mare fel, procesoarele trag bine de tot și joaca este fluidă, fără împotmoliri, nu agață, nu bate, nu troncane.
Sunetul este stereo pe Xiaomi 11T și T Pro, cel din urmă fiind binecuvântat cu atingerea Harmann Kardon și foarte bun. Cât despre restul configurației, cele două modele pentru premianți au ambele câte 8GB RAM și versiuni de stocare de 128GB sau 256GB, în vreme ce modelul Lite este limitat la 128GB stocare, cu versiuni de 6GB sau 8GB de memorie RAM. Și acum hai să vorbim un pic despre cel mai mare dintre diferențiatoare. Bateria, dar mai ales încărcarea.
Xiaomi 11T Pro te scapă de coșmarul de a nu avea o priză lângă tine
Xiaomi 11T Pro este probabil telefonul cu cea mai rapidă încărcare din lume… de departe. Acel HyperCharge are nu mai puțin de 120W și trebuie să vezi că să crezi. Ori asta, ori vă puteți arunca privirile peste materialul nostru în care am pus la încercare afirmațiile Xiaomi. Dacă nu aveți chef să citiți, vă fac eu un rezumat aici. Bateria de 11T Pro este de 5000mAh și încărcarea este așadar pe 120W. În articol explicam detaliat cum este cu structura bateriei făcută din două elemente, cum este plină de senzori care o monitorizează așa încât să nu se încingă și să nu se degradeze.
Xiaomi pretinde că brick-ul asta sănătos ar încărca telefonul de la 0 la 100 în 17 minute. Așa să fie? În testele noastre nu chiar. În condiții normale de încărcare, la temperatura din studio, am reușit să obținem un timp de 21 de minute și 15 secunde, care oricum este deosebit de rapid. În condițiile indicațiilor date de Xiaomi, adică să pornim de la 2%, să punem telefonul pe mod avion și alte câteva tweak-uri, am obținut un timp de 20 de minute și 30 de secunde. Adică am mai câștigat încă 45 de secunde.
Personal, nu am văzut niciodată, dar niciodată, un telefon care să se încarce de la 0 la 100% în 20 de minute. Și atunci mă întreb: de ce or fi simțit Xiaomi nevoia să anunțe publicul în legătură cu acele 17 minute? Sunt absolut convins că, în condiții de laborator, sau la o temperatura scăzută (deoarece căldura este cel mai mare dușman al cronometrului în cazul de față) se poate obține acest timp. Dar… Cine o să stea să pună cap la cap toate aceste condiții atunci când își încarcă telefonul? Mie îmi place mult reușita lor tehnologică.
Dincolo de amănuntele astea tehnice, ceea ce trebuie reținut este faptul că tehnologia asta de încărcare rapidă a evoluat enorm și că Xiaomi 11T Pro este cu adevărat telefonul cu cea mai rapidă încărcare din lume. Producătorul adresează oficial și temerile pe care sunt absolut convins că le aveți mulți dintre voi, și eu de altfel, cum că asta ar afecta viața bateriei.
Xiaomi zice cât se poate de clar și răspicat că nu e cazul și că bateria va rezista în stare foarte bună minim 2-3 ani cu impact minim asupra duratei de viață, sau oricum nu mai mare decât în cazul unei încărcări rapide obișnuite, și asta grație senzorilor care monitorizează bateria și temperează năvala curentului atunci când acumulatorul dă semne că se încinge sau obosește. 11T nu este din aceeași ligă,ceva mai lent, la 67W. Cel mic, Lite-ul are o baterie de 4250mAh cu încărcare pe 33W. Not great, not bad, dar ținând cont că are și un procesor și un ecran mai economic, eu zic că bateria te va ține oricum mult și bine.
Conectivitate, camere foto și alte chițibușuri
Pe partea de conectivitate, toate 3 modelele stau foarte, foarte bine. 5G peste tot, doar că cei doi frați mai mari au în plus pe partea asta și WiFi 6 și bluetooth 5.2. Iar în ceea ce privește camerele, 11T și T Pro au drept principală o cameră wide de 26mm motorizată de faimosul deja senzor de 108MP. De fapt, modulele lor de camera sunt absolut identice, din nou. Pe lângă aspect, ecrane, construcție, șasiu, cele două modele mai împărtășesc și fix același modul de camere.
Ambele sunt completate de camere ultrawide de 8MP și câte un telephoto (5MP) de 50mm care dublează și ca macro. Interesantă adiția asta, și aș zice că e chiar deosebită. Se distanțează clar de acele camere macro inutile de 2MP care se regăsesc acum pe majoritatea telefoanelor ieftine, și pozele, atât cele de potret cât și cele de macro arată bine. Modelul T Pro mai are în plus față de 11T un singur lucru: filmare 8K 30, o adevărată frumusețe. În plus, pozele sunt foarte reușite, cel puțin pe principală.
Nici modelul Lite nu stă rău, și împărtășește mare parte din modulul sau cu 11T și T Pro, mai puțin camera principală de 108MP, înlocuită în acest caz cu una de 64MP, probabil cea cu popularul senzor Sony care se găsește pe multe dintre modelele din această categorie de preț. Și toate 3 au aceeași camera de selfie de 16MP.
Prețuri și concluzii
Este timpul să ne uităm la nota de plată, pentru că abia acum veți vedea de ce aceste telefoane strălucesc. 11T Pro vine la un preț de 3000 de lei. Un preț extrem de bun și asta îl face să intre cu brio în categoria flagship killer, cu al său ecran AMOLED la 120Hz pe 10biti cu Gorilla Glass Victus, procesor Snapdragon 888, încărcare la 120W ,camera de 108MP, 8K, etc? Dacă vrei varianta cu 256GB stocare, aia este 3200 și asta ar fi singura diferență.
Modelul 11T pleacă de la și mai puțîn, 2500 de lei pentru cel de 128GB și 2700 pentru cel de 256GB. Totuși, eu aș merge pe 11T Pro, căci procesorul mai bun și încărcarea pe 120W justifică cei 500 de lei diferență, dar dacă ești on a budget, nu vei fi dezamăgit sub nicio formă nici de Xiaomi 11T în experiența zilnică de utilizare. Cât despre Lite, elpleacă de la 1800, un preț bun pentru un telefon cu procesor Qualcomm, ecran AMOLED la 90Hz și camere bunicele.
Cum a ajuns totuși Xiaomi la prețurile astea? Păi tăind anumite chestii pe ici pe colo pe care nu le-au considerat de importanță vitală. De exemplu, toate 3 telefoanele au senzorul de amprentă pe lateral și nu sub ecran. Protecția la apă și praf; toate 3 sunt IP53 și nu IP68, nu au un telephoto de top sau cameră periscopică, șiii cam atât. Dar niciunul dintre neajunsurile enumerate mai înainte nu cred că îi va opri pe cei mai mulți din a se bucura de un astfel de telefon cum este Xiaomi 11T Pro și de fapt de oricare dintre ele. Și asta pentru că de 3000 de lei, chiar primești o grămadă de telefon.