
XFX este un producator 3rd party care s-a remarcat in ultimii ani pentru variantele custom ale placilor AMD Radeon pe care le creeaza. Primul meu contact cu producatorul a fost pe vremea lui Radeon HD7770 cand directia de design era una minimalista si foarte atractiva ca si aspect. Insa placile au devenit mai mari, mai calde si mai greu de stapanit, astfel si solutiile de racire au trebuit sa evolueze, iar astazi vedem XFX Speedster Mercury 319 care combina peste 20 de ani de experienta intr-un sistem de racire eficient si aratos, creat pentru placile video din familia RDNA2.
Primul lucru care mi-a sarit in ochi cand am vazut noile placi din seria XFX Speedster a fost racirea din capatul placii. Parca mai vazusem asta undeva; parca la NVIDIA. Bine, nu stiu cat de original este designul GeForce, dar il vedem implementat si pe Radeon RX 6000 si pare ca face o treaba foarte buna. Desi la prima vedere, cel de-al treilea ventilator de pe placa video ar redirectiona aerul cald spre coolerul de pe procesor, in utilizare mai mult ajuta racirea sistemului ca un intreg unitar.
Alt aspect pe care am ajuns sa-l detest cumva la placile video moderne este ca desi preturile tot urca, calitatea constructiei scade. Unde sunt carcasele metalice de acum cativa ani? Unde este calitatea si greutatea oferita de un produs premium? Si nu vreau sa aud scuze cum ca nu tine slotul PCI-Express, ca nu are treaba. XFX Speedster nu incearca sa salveze aia cativa dolari aici, oferind o constructie full metalica; bine, aluminiu. Dar este mult peste plasticul adesea ieftin pe care il vedem la competitorii din aceeasi piata. Iar nu se simte doar la mana, ci si la ochi, deoarece aluminiul de pe placile XFX arata senzational.
Desigur, nu putem vorbi despre GPU-uri in 2020 fara sa ne legam putin si de iluminarea RGB, nu? Ei bine, XFX Speedster nu are asa ceva. Exista iluminare, dar aceasta este standard. Ai logo-ul placii video iluminat pe o punte metalica care ofera un aspect interesant placii si un logo XFX in coltul din dreapta. Iluminarea nu este controlabila, astfel ai logo-ul Radeon RX iluminat in alb si rosu, iar sigla XFX este alba.
Per total, XFX Speedster este poate cea mai interesanta implementare pe care am vazut-o pe generatia AMD Radeon RX 6000. Si inca o bila alba de la mine pentru alimentarea 2x 8-pin pozitionata spre extremitatea din dreapta a placii, care nu incurca in momentul in care vrei sa faci wire management.