Xbox Series X – Ce stim pana acum despre noua consola de la Microsoft?

Am mai prins pana acum cel putin doua schimburi de generatii intre console, chiar daca nu sunt decat un embrion cand vine vorba de vechimea in industrie, insa nicio lansare de pana acum nu a fost atat de mediatizata precum generatia ce va sa vina. Na’ e 2020, avem internet si-n varf de munte, gaming-ul e in floare, intelegeti voi. De asemenea, m-am simtit putin cu musca pe caciula: despre PlayStation 5 am vorbit de mi s-a acrit asa ca astazi o sa fac un rezumat a tuturor informatiilor disponbile despre Xbox Series X.
Era foarte greu; in trecut o consola era lansata azi si rula jocuri mai bine decat un PC si in trei ani. Ei bine, vremurile alea s-au cam scurs si odata cu avantul tehnologic micile cutii jucause s-au cam ramolit. Destul de repede as putea spune, astfel PS4 si Xbox One au parut cam depasite inca de la lansare. In scenariul lumii moderne insa, situatia este si mai urata pentru noile console si cred ca lupta nu mai este purtata pe frontul performantei, ci mai de graba pe caracteristici unice si jocuri exclusive.
Deja stim ca o sa avem timpi de incarcare mult mai mici, suport pentru noua fitza a tehnologiei (ray tracing) si in mare parte o consola va oferi experiente WOW nemaintalnite pana in 2018 pe calculator. Gata, gata, incetez 😀
Cand o sa fie lansat noul Xbox? La ce bani?
Cu siguranta anul acesta, insa as minti sa zic ca stiu cand. Conform unor zvonuri recente, PS5 ar deveni disponibil undeva in luna Octombrie, ceea ce inseamna ca ne putem astepta ca Microsoft sa isi lanseze noua consola in jurul acelei perioade.
Pretul este o discutie ceva mai sensibila, insa daca urmarim lansarile anterioarelor generatii, Xbox 360 a fost 399 de dolari, Xbox One ceva mai scump la 499 dolari, deci pot sa bag o fisa si sa zic ca Xbox Series X va costa 599 de dolari?!
Xbox Series X – Specificatii
Pe partea de procesare grafica, noul Xbox ne promite o fidelitate mult mai mare care va fi ajutata de tehnologia pe care o cunoastem drept ray tracing. Atat Microsoft cat si Sony folosesc placi grafice create de AMD in consolele next-gen si se lauda cu suport pana la rezolutia 8K si framerate de pana la 120 de cadre pe secunda in anumite titluri. Se spune ca noul Xbox Series X are o putere de procesare de 12 teraflops ceea ce teoretic, ar insemna aproape puterea de procesare a unei placi GeForce RTX 2070. Lucru deloc rau pentru o consola!
Procesorul este si el produs tot de AMD, doar ca arhitectura acestuia este ceva mai familiara avand la baza nuclee Ryzen. Pe data de 6 Ianuarie, Phil Spencer (sef de trib la Microsoft Xbox) a postat o poza cu ceea ce pare a fi noul SoC (system on chip) creat pentru Xbox.
Toate jocurile vor fi stocate de acum inainte de SSD-uri, astfel consolele pasesc timid in lumea glorioasa a vitezelor de transfer imense si ne promit ca vom primi medii de stocare mult mai rapide decat un simplu SSD. Ce inseamna asta? Habar n-am, da-mi place!
Pentru cei mai nostalgici insa, ori pentru persoanele care nu au net de 1Gbps la 40 de lei, discul fizic inca ramane o varianta foarte ok, astfel Microsoft a promis ca va exista si o versiune de Xbox dotata cu o unitate optica. Probabil va fi vorba de Blu-Ray sau poate Microsoft a reinventat roata.
Ok, cool, da’ ce ne jucam pe Xbox?
In mod normal ar fi un raspuns simplu, insa e greu. In afara de tilturile AAA multi-platform precum Watch Dogs Legion, tabara verde se va bucura cu siguranta de Halo: Infinite si Senua’s Saga: Hellblade II. Alte exclusivitati nu au fost specificate, ba chiar Microsoft a spus ca nu se va concentra atat de mult pe exclusivitati, ceea ce pare logic. Deja toate jocurile lansate pe Xbox One apar in acelasi timp si pe PC prin intermediul Microsoft Store, deci logica mea imi indica faptul ca Microsoft vrea mai de graba sa-si creeze propriul eco-sistem, nu sa se bata in exclusivitati cu Sony.
Alta chestie care circula pe net de ceva vreme si care sigur va juca un rol important in ciclul de viata a noilor console este game streaming-ul. Dar nu ala pe Twitch, ci efectiv sa te joci un joc care este randat undeva intr-un alt capat al lumii prin puterea internetului. Microsoft numeste asta Project xCloud si va fi lansat impreuna cu noua consola, cand vom afla tot ce trebuie despre el.