ȘtiriTech&IT

De când a fost cumpărată de Elon Musk, rețeaua X / Twitter ar fi pierdut aproape o treime din utilizatori

Achiziționată pentru 43 miliarde de dolari, rețeaua X / Twitter ar putea fi cea mai proastă investiție din cariera lui Elon Musk, antreprenorul american nereușind să aducă pe profit afacerea preluată la preț supraevaluat.

Cotropită de boți și conturi de spam, fosta rețea Twitter este doar o umbră a platformei care până acum doi ani reprezenta un pilon al libertății de exprimare, conectând populațiile unor întregi țări la surse de informare necenzurate și contribuind decisiv chiar la răsturnarea unor guverne, prin facilitarea protestelor care altfel ar fi fost înăbușite sub zidul impenetrabil al cenzurii generalizate.

Rețeaua X nu mai e ce era, platforma abundând în dezinformări răspândite necontrolat, este teren prielnic pentru activități clandestine și chiar propagandă în folosul organizațiilor teroriste. Iar administratorul platformei nu are nici o problemă în a „vinde” ecusonul albastru oricui dorește să aibă eticheta de utilizator verificat.

Potrivit datelor centralizate de compania de analiză Sensor Tower, numărul zilnic de utilizatori activi în rețeaua X a scăzut din luna noiembrie 2022 și până acum cu 23%, iar asta doar în Statele Unite, scăderea putând fi chiar mai mare în regiuni ale lumii unde adepții Twitter au migrat către platforme mai sigure precum Telegram. Sugerând o accelerare a declinului, doar in ultimul an rețeaua X a pierdut 18% dintre utilizatori. Potrivit companiei de analiză, în Statele Unite mai sunt 27 milioane de utilizatori activi zilnic în rețeaua X, însă nu este clar câți din aceștia sunt persoane reale și câte sunt conturi de spam-bots. Totodată, rețeaua X a avut în ultimul an cel mai mare declin al numărului de utilizatori între principalele platforme de mesagerie.


Singura platformă, potrivit Sensor Tower, care poate concura după cea mai abruptă cădere este rețeaua TikTok, în condițiile în care platforma specializată în clipuri virale este aproape zilnic subiect de știri cu conotație negativă, arătând efectele negative asupra tinerilor și riscurile potențiale în ce privește corectarea și folosirea abuzivă a datelor personale. TikTok a pierdut din luna noiembrie 2022 9,5 % dintre utilizatorii activi. Rețeaua Instagram a pierdut în același interval 4,5% dintre utilizatori iar Snapchat, 2%.

Cea mai abruptă scăderea numărului de utilizatori X a avut loc în vara trecută. Într-un interval de două luni Musk a anunțat două dintre cele mai controversate măsuri de „modernizare” a platformei:

  • în iulie 2023 a fost anunțată introducerea unei limite pentru de câte ori poți reîncărca feedul Twitter într-o singură zi, plus limitarea numărului de tweet-uri pe care le poți vizualiza într-o singură zi.
  • în august 2023 Musk a anunțat redenumirea Twitter în X, platforma pierzând sigla sa emblematică și trecând la un nou stil de interfață. La acea vreme, cercetătorii au observat că descărcările din Play Store ale aplicației X s-au prăbușit imediat după schimbarea de nume.

Această scădere a utilizatorilor activi ai aplicației mobile X poate fi determinată de frustrarea acestora față de conținutul flagrant, probleme tehnice generale ale platformei și amenințarea tot mai mare a platformelor video de format scurt”, a spus Sensor Tower în cercetarea sa.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button