PC

X Files se intoarce – mariajul turbulent dintre Netflix si televiziunea „traditionala”

X Files se intoarce, iar Fox, producatorul seriei, a confirmat acest lucru! Este drept ca nu de tot. Daca nicio minune nu tine mai mult de trei zile, nici intoarcerea asta nu va tine mai mult de… 6 episoade. Atat va avea seria preconizata sa apara la vara, (si nu la vara cailor asa cum se vor grabi sa spuna unii). Creatorul Chris Carter si iubitii Mulder si Scully, vor incerca din nou sa dezlege misterele vietii extraterestre (sau vietii in general, sau… de fapt am cam uitat care erau misterele, dat fiind ca serialul s-a incheiat in 2002, adica acum… 13 ani!).

Dat fiind ca au trecut atatia ani, sunt convins ca pentru multi dintre cititorii acestui site X Files nu reprezinta… mai nimic, dar asta nu ma impiedica sa-mi aduc aminte cu placere de tensiunea asteptarii fiecarui nou episod, asa cum se intampla acum cu The Walking Dead, sau altele asemenea. A fost un serial al naibii de bun, si unul care a pus unele dintre primele si cele mai solide caramizi la temelia genului.

Dar nu vom vorbi aici doar despre asta. Ca un fel de „teaser” pentru noua serie, Netflix (si nu este prima oara cand face asta), a remasterizat si redifuzat vechile episoade in High-Definition. Sigur, au existat si obisnuitele sicanari cu Fox, producatorul serialului, „uite serialul, nu e serialul”, dar in cele din urma totul s-a terminat cu bine, si Netflix va redifuza X Files. Dar asta ne duce la o problema pe care din ce in ce mai multi provideri mari de continut premium o sesizeaza, si anume ca Netflix creste pe spinarea lor pentru a le „hali”… propriile audiente!

Stai asa, ca asta este interesant (si personal, o banuiam si o intuiam mai demult)! Deci: Netflix a cumparat ceea ce studiourile/televiziunile mari au vandut ieftin (filme si seriale vechi-pe care casele de productie s-au bucurat sa le revanda pentru a mai face un ban), pe marginea carora Netflix si-a cladit o audienta de temut, care ameninta… chiar audientele providerilor acelui continut! Tare! Si cand spun de temut, ganditi-va ca doar trimestrul trecut Netflix a „stream-uit”… 10 miliarde de ore de continut! Ba unele agentii de rating sustin ca Netflix sunt „vinovati” de pierderea a 43% din audienta televiziunilor „traditionale” doar trimestrul trecut! Iar Netflix reprezinta acum 6% din totalul vizionarilor TV din SUA in acest moment!

Si Netflix nu se opreste aici. Si-au dat seama (la timp cred eu) ca studiourile „se vor prinde” de treaba asta si vor inceta sa le mai vanda continut (exact „turbulentele” despre care vorbeam mai devreme cu X Files), asa ca fac mare „push” pentru a-si crea propriul continut, ceea ce se si intampla deja cu House of Cards si altele. Adica Netflix foloseste banii obtinuti din difuzarea „vechiturilor” pentru a finanta… „noutati”!

Articole asemanatoare

Back to top button