Prima zi din WWDC i-a invitat pe doritorii de pretutindeni să urmărească cele mai tari prezentări ale producătorului. Apple a rupt gura târgului cu o serie de anunțuri foarte interesante, iar în centrul atenției se află noul și mult mai interactivul iOS 16, care vine cu o groază de îmbunătățiri menite să-ți facă viața mai ușoară. Alături de acesta vine și un invitat surpriză, care dovedește că cele mai recente și mai „controversate” zvonuri s-au adeverit. Nu în ultimul rând, micile detalii fac o diferență uriașă, deci haideți să trecem în revistă cele mai importante anunțuri făcute de Apple la WWDC!
iOS 16 va fi absolut fenomenal!
Prima schimbare majoră pe care o aduce noul sistem de operare se leagă de opțiunile de personalizare a ecranului. Lock screen-ul va deveni simțitor mai interactiv din mai multe puncte de vedere. În primul rând, vei putea alege din o sumedenie de stiluri, culori și filtre pe care să le combini pentru a-i da viață ecranului. Apoi, te vei putea juca cu moduri de focus nu doar în ecran, ci și în aplicații, pentru a filtra conținutul nedorit sau care îți distrage atenția în diferite situații. În al doilea rând, au fost introduse widget-uri interactive, care vin cu avantaje enorme pe partea de eficiență și productivitate.
Aplicațiile care vor suporta astfel de widget-uri își vor afișa în timp real conținutul pe lock screen. Astfel ai putea, de exemplu, să urmărești scorul vreunui meci sau locația șoferului de Uber, dar posibilitățile nu se opresc aici, pentru că suportul va include și programe de fitness, vreme și multe altele. În plus, tot de dragul ochilor și al eficienței, notificările vor putea fi afișate în jocul ecranului, nu doar în modul tradițional top-down, astfel încât mesaje și tot felul de ping-uri vor răsări literalmente din fundul telefonului pentru a nu-ți obstrucționa frumusețea de lock screen pe care te-ai chinuit s-o editezi.
Noul iOS 16 va introduce niște artificii și pentru aplicația de mesagerie. Aici vei avea posibilitatea de a edita sau da unsend mesajelor dorite, precum și marcarea lor drept necitite. Tot aici vei putea decupa automat obiecte din fotografii grație AI-ului și le vei putea introduce în aplicațiile preferate pentru messaging. Și pentru că tot suntem la capitolul ăsta, vom avea parte și de noi funcții pentru dictare. Ele vor fi simplificate colosal în iOS 16: emoticoanele și semnele de punctuație vor fi recunoscute mai bine, iar procesul prin care selectezi textul dorit și îl înlocuiești cu textul dictat va fi și el simplificat.
Va exista și un soi de dinamism între Live Text și Visual Lookup, fapt care va ușura procesul de traducere a textului din fotografii. În plus, vei putea să inserezi text nu doar în poze, ci și în cadre specifice din videoclipuri, similar adnotărilor de pe YouTube.
Shared With You va beneficia de atenția cuvenită în noul iOS 16. Astfel, Share Play te va lăsa să-ți aduni prietenii online și să vizionați împreună seriale și filme, să ascultați muzică sau să vă sincronizați programele de antrenamente. Cu toții veți avea acces la controlul conținutului, toate acestea în vreme ce SharePlay va fi regândit pentru a fi accesat mult mai rapid grație implementărilor oferite de Apple.
În viitor, Wallet va deveni și mai practic. Îți vei putea adăuga permisul de conducere, alături de documente precum buletinul, chei electronice pentru uși de la hoteluri și alte nebunii. Și ghici ce, le vei putea partaja cu alți utilizatori iOS prin diferite platforme sociale precum WhatsApp sau Messenger! Bine, cheile, nu buletinul, evident! Apple menționează că va lucra în viitor și la combatibilitatea cu alte ecosisteme, pentru ca utilizatorii non-iOS să poată beneficia de avantajele partajării digitale a cheilor.
Focusul va cădea și pe Apple Pay. Platforma va începe să se extindă serios și pariu că nu te așteptai ca Apple să îți ofere posibilitatea de a plăti contactless la diverse magazine… de la iPhone la iPhone via Tap To Pay! Da, comercianții care utilizează iOS vor putea accepta plăți din Apple Wallet printr-o simplă apropiere a celor două dispozitive. Și ca să fie treaba treabă, dezvoltatorul va introduce funcția Apple Pay Later, care face ceea ce-i spune numele. Astfel, vei putea plăti efectiv în rate fixe, fără dobândă, cu posibilitatea de a urmări comenzile în curs de livrare efectuate prin Apple Pay.
Car Play unifică mașinile și dispozitivele iOS
Interfața Car Play va fi de acum integrată mult mai bine în computerul de bord al mașinilor. Noua iterație oferă informații și widget-uri pentru toate display-urile sistemului de infotainment utilizat de conducător. Experiența va fi astfel mult mai immersive și mai consistentă, în special pentru că nu vei fi nevoit să ieși din Car Play dacă vrei să modifici setările climatice din habitaclu, să schimbi postul de radio sau să activezi diverse funcții.
Totul se va realiza dinrect prin Car Play, iar controlul nenumăratelor funcții, widget-uri și comenzi va fi legat inclusiv de iPhone. Diversele widget-uri vor putea fi afișate inclusiv pe tabelul de kilometraj, funcțiile mașinii vor putea consultate pe iPhone și, evident, vei putea controla mai multe setări ale mașinii via iPhone. Și da, vei putea inclusiv să-ți personalizezi bordul și toate ecranele cu diverse layout-uri puse la dispoziție prin Car Play.
Bun venit, M2!
După peripețiile cu M1, M1 Pro, M1 Max și M1 Ultra, Apple este gata să ducă lucrurile la un alt nivel. WWDC a găzduit prezentarea noului procesor M2, care promite îmbunătățiri masive pe partea de performanță. La fel ca originalul M1, M2 se folosește de ARM-ul proprietar Apple și este construit pe arhitectura de 5nm, la pachet cu 20 de miliarde de tranzistori, cu 25% mai mulți față de generația anterioară. Cu acestea, Apple promite o performanță CPU cu 18% mai mare și o performanță GPU cu 35% mai mare față de M1.
Pentru a ajunge la rezultatele de mai sus, Apple folosește patru nuclee performance cu 16MB de memorie cache și patru de efficiency cu 4MB cache, împreună cu o lățime de bandă de 100Gb/s (un boost de 50% față de M1) și o memorie totală de 24GB RAM.
Noul procesor face uz de tehnologii de ultimă generație pe partea de neural și media engine. Acestea oferă suport video 8K H.264 și HEVC, ceea ce înseamnă că M2 va fi capabil să facă simultan streaming-uri multiple de videoclipuri în 4K și 8K.
Pe partea de procesare grafică, Apple îmbunătățește din nou lucrurile. Acum avem de-a face cu până la zece nuclee, cu lățime de bandă și cache mai mari, iar cu acestea Apple promite cu 35% mai multă performanță față de primul M1. Și asta ne conduce la următorul anunț, unul care i-a dat pe spate pe conspiraționiștii vânători de noutăți Apple.
MacBook Air și Pro cu M2!
A fost o premieră neobișnuită pentru un eveniment axat strict pe software. Apple a dezvăluit noua vedetă care va găzdui puterea lui M2: următoarea generație MacBook Air! Și prima schimbare de care afli, pe lângă evidentul procesor nou, este redesign-ul acestuia. Modelul este acum mai pătrățos și cântărește doar vreo 1,2 kilograme la a sa grosime de 11,3 mm.
MacBook Air M2 va include un display Liquid Retina de 13,6 inci cu 25% mai luminos față de predecesorii săi. Are și un webcam la rezoluție 1080p, un sistem audio format din patru difuzoare și tastatură TouchID. În continuare au fost păstrate doar două porturi Thunderbolt, dar asistăm la revenirea tehnologiei de încărcare MagSafe prin portul de alimentare dedicate. În ceea ce privește autonomia, Apple spune că MacBook Air M2 derulează conținut video până la 18 ore. Laptopul va fi disponibil de luna viitoare la un preț de pornire de 1200 de dolari.
Procesorul M2 va fi integrat și într-un model Pro de 13 inci. MacBook Pro M2 promite suport pentru 24GB de RAM și 2TB spațiu de stocare, alături de o autonomie imensă, de 20 de ore. Astfel, unul dintre cele mai populare laptopuri ale companiei se va bucura și el de un spor de performanță izbitor. Similar fratelui său, MacBook Pro M2 va fi pus la vânzare de luna viitoare, dar prețul va fi ceva mai mare, ajungând la un MSRP de 1300 de dolari.
macOS Ventura și Continuity Camera!
Următoarea versiune a sistemului de operare destinat Mac-urilor va ușura procesul de a-ți urmări și gestiona diferitele aplicații și ferestre deschise pe dispozitiv, grație noului Stage Manager. Este o unealtă care sporește productivitatea și care aranjează și gestionează inteligent ferestrele de pe desktop in funcție de aplicație.
Ventura va îmbunătăți și Spotlight, modul prin care cauți fișiere în ecosistemul Apple, dar asta nu este singura aplicație care își primește un refresh interesant odată cu noul sistem de operare. Nume precum Safari și Mail vor fi și ele retușate la greu, iar Apple se laudă că macOS 13 va aduce cel mai mare și mai semnificativ overhaul pe partea de software din ultimii ani. O parte dintre acestea sunt similare noutăților aduse de iOS 16, fapt care unifică experiența de utilizare și oferă un grad ridicat de familiaritate.
Însă cireașa de pe tort pare a fi anunțul funcției Continuity Camera. Cu aceasta, compania le va da utilizatorilor ocazia de a-și folosi camerele de pe iPhone pe post de extensie pentru Mac. Astfel, vei putea participa la conferințe video pe FaceTime, Teams și altele folosindu-te de obiectivele telefonului, și nu exclusiv de soluția integrată în laptop.
Conectarea se va face în regim wireless, doar că va fi necesar să achiziționezi și să instalezi pe Mac un suport special care să-ți țină iPhone-ul. În orice caz, Continuity Camera oferă și alte setări interesante, precum Center Stage, prin care mișcările prin încăpere îți sunt urmărite și captate de cameră. Mai mult decât atât, vei putea folosi obiectivul ultra-wide de pe iPhone pentru a proiecta o imagine top-down a biroului sau al spațiului de lucru de pe care folosești Mac-ul. Sună bine, nu? Da, doar că există și un spiel, acela că nu-ți vei putea folosi telefonul indepentent dacă-l utilizezi drept extensie video în conferințe.
Iată, deci, cele mai importante noutăți pe care Apple le-a adus la conferința sa. iOS 16 a furat atenția publicului în vreme ce M2 și noile Mac-uri au confirmat cele mai populare zvonuri. În combinație cu dezvăluirea tehnologiei sale MetalFX Upscaling, anul 2022 pare să meargă strună pentru gigantul din California.