CommunityMORE

Wow, ce cliseu: emotia stimuleaza participarea in online!

Wow, emotia stimuleaza participarea in online! Topul celor mai mari clisee din marketingul digital are pe pozitiile 3, 2 si 1 propozitia „Emotia vinde.”.

Cliseele pot face parte din categorii relativ opuse, unele transmitand nonsensuri iar altele truisme, dar as face precizarea ca propozitia mai sus amintita e mai degraba din a doua categorie. „Thank you, Cpt. Obvious!” puteam banui ca emotia vinde, doar o problema ar mai fi aici: a nu se intelege ca emotia inseamna doar mesajele emotionale (pisici, bebelusi, felicitari de dragoste etc). Statistic vorbind intr-un top al emotiilor care genereaza engagement in social media, aparent uimirea pozitiva sau sentimentul de compasiune de exemplu, sunt detronate de furie (a se vedea reactiile de altfel firesti ale oamenilor la incidentele recente din Piata Victoriei!).

Faptul ca mesajele emotionale au o tractiune mai mare decat cele rationale este indubitabil, studii nu tocmai recente aratand destul de clar ca informatia „emotionala” este procesata de catre creier de aproximativ 5 ori mai rapede decat cea rationala. Si cum emotiile sunt bazate pe identificare, e destul de clar de ce o persoana filmata intr-un testimonial, ma apropie de decizia de achizitie mai mult decat o lista de specificatii.

Totusi provocarea, sau cel putin intrebarea interesanta ar fi urmatoarea: daca in varful topului aducator de profit stau emotii negative (gen furie, exemplul de mai devreme), cum fac sa speculez aceasta oportunitate, fara a-mi prejudicia brand-ul prin asocierea cu ele?

Stiu ca este o intrebare cinica, dar daca studiem campaniile de comunicare online cu acest criteriu in minte, vom vedea ca atitudinea pozitiva cu care ni se prezinta o solutie induce o usoara stare de discomfort legata de eventualitatea in care nevoia la care campania face referire ar ramane nesatisfacuta.

Prin motto-urile corporatiste, Apple ne indeamna sa gandim diferit, BMW face referire la bucuria de a conduce, iar cei de la Opel marturisesc ca iubesc automobilele. De ce iti e mai frica? De ideea ca nu ai putea gandi diferit, de lipsa bucuriei de a conduce, saaaau de simplul fapt ca producatorul masinii tale nu isi iubeste neaparat meseria? …eh? 😉

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button