GamingPC&ConsolesȘtiri

World of Warcraft: Dragonflight, o lansare cu sughițuri… Ce e nou și cum se prezintă până acum

World of Warcraft are un loc special în inima mea. Părinții mei s-au jucat versiunea vanilla încă din 2005 și la scurt timp am început să mă joc și eu. Mi-am făcut prieteni cu care și acum mai țin legătura, la ani buni după ce am intrat împreună în primul raid sau am vorbit pe Guild Chat.

Și cu plăcere te anunț că cel de-al nouălea expansion al World of Warcraft, pe numele lui Dragonflight, tocmai s-a lansat. Așa că vreau să trecem în revistă lucrurile noi și schimbate și cum a fost experiența lansării. Înainte, însă, vreau să îți zic pe scurt despre ceea ce noi, jucătorii de MMORPG, numim „Holy Trinity”.

Mai exact, într-un joc de genul ăsta, există doar trei roluri disponibile: Tank, Healer și Damage Dealer (DPS). Tank-ul este cel care rezistă cel mai bine la damage și ține toți inamicii pe el, healer-ul este cel care vindecă și umple la loc bările de viață ale aliaților și DPS-ul este cel care se asigură că inamicii mor repede și eficient.

Bun, acum că am clarificat asta, hai să vorbim despre schimbări. În primul rând, cel mai important lucru nou este noua clasă din World of Warcraft, Evoker. Acești dragoni au două specializări: Devastation (DPS) și Preservation (Healer), iar cele două lucruri care îi deosebesc de restul claselor sunt range-ul mult mai mic și Empowered Spells.

world of warcraft evoker

  • Când vorbim de range, Devastation poate folosi spell-uri doar de la 25 de yards, față de 40 de yards cât au ceilalți DPS Ranged. Din fericire, Blizzard și-a dat seama că 25 de yards sunt cam puțini pentru un spec de healer, care trebuie să-i ajute atât pe cei care stau lângă boss (Tank și Melee DPS) cât și pe cei care stau departe (Ranged DPS). Așa se face că Preservation are un range de 30 de yards, tot nu la nivelul celor 40 sau mai mulți de care dispun ceilalți healeri, dar cel puțin în dungeons, ar trebui să fie suficienți. În raid, situația se schimbă, dar și asta depinde de la boss la boss.
  • Al doilea lucru diferit este ceea ce Blizzard numesc „Empowered Spells”. Dacă ai jucat World of Warcraft până acum (sau orice alt joc din genul MMORPG) atunci știi că atunci când apeși un buton, fie abilitatea respectivă este instantă, fie îți apare pe ecran o bară care se încarcă, iar când bara respectivă ajunge la final, efectul abilității se produce. Evoker are în arsenal anumite abilități care dau mai mult damage sau vindecă în plus în funcție de cât de mult ții apăsat pe buton. Asta îl face ceva mai versatil, dar și mai greu de jucat.

Cealaltă adiție este, bineînțeles, noul continent. Cele patru zone din Dragon Isles sunt cele mai mari pe care Blizzard le-a implementat vreodată în World of Warcraft, și trebuie să recunosc că arată spectaculos. Ca de obicei, echipa care se ocupă de partea artistică a jocului este la alt nivel, iar toate zonele sunt excepționale. Sunt pline de verticalitate, de tot felul de locuri interesante și quest-uri variate.

Dar pentru că acest articol nu este un review (care va veni cu siguranță mai târziu), îți las mai jos un clip de pe canalul oficial de YouTube World of Warcraft care intră ceva mai mult în detalii decât am făcut-o eu:

Și acum, vreau să vorbesc puțin și despre experiența de lansare World of Warcraft: Dragonflight. Am fost acolo, la 1 noaptea ora României, pe ponton în Stormwind (FOR THE ALLIANCE!). Primul boss cu care ne-am confruntat a fost barca care trebuia să ne ducă pe noul continent: fie nu venea, fie nu mai pleca. Am fost nevoit să stau cam 30 de minute până când am reușit să ajung pe Dragon Isles, dar am regretat repede asta.

În primele două ore am reușit să fac sub 10 quest-uri, care în mod normal ar fi durat 15-20 de minute în total. Nu puteam să prăduiesc inamicii pe care i-am omorât, nu puteam să iau quest-uri noi și nici nu puteam să le dau înapoi pe cele completate. Ce să mai, a fost un adevărat fiasco, ceea ce nu poate fi spus și despre lansarea expansiunilor trecute, când experiența mea a fost mult mai bună.

Lucrurile nu s-au îmbunățit nici a doua zi, seara. Tot la fel de mult a durat să fac orice activitate pe noul continent, iar asta m-a dezamăgit destul de mult. Partea bună este că cei de la Blizzard au anunțat că sunt conștienți de problemele cu care serverele lor din World of Warcraft se confruntă și că fac tot ce pot să remedieze situația în cel mai scurt timp.

World of Warcraft

Într-un final, am reușit să joc în condiții mai umane și trebuie să recunosc că sunt impresionat. Quest-urile sunt interesante, durează relativ puțin să ajungi la nivelul maxim (70) iar instanțele sunt variate și bine gândite. Așa cum am zis și mai sus, ține un ochi aici pe site pentru un review complet la World of Warcraft: Dragonflight, care va veni cel mai probabil luna viitoare, după ce noul raid și sezonul de Mythic+ se vor deschide oficial.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button