Reviews

Withings Body Scan – un cântar inteligent care te măsoară din cap până în picioare, la propriu (review)

Poate ai crede că un cântar inteligent nu mai e ceva la care să spui „wow”. Până la urmă, există pe piață de ani de zile modele smart care se pot conecta prin Wi-Fi sau Bluetooth la o aplicație care să înregistreze date, iar o bună parte din ele sunt și relativ prietenoase cu buzunarul. Dar ce-ai zice de un cântar inteligent care, pe lângă măsurători de bază cum ar fi numărul de kilograme, ar înregistra și chestii precum procentul de mușchi din corp, zonele unde ai cea mai multă grăsime acumulată, ritmul inimii și ți-ar și face un EKG în același timp, că tot te-ai urcat pe el.

Ei bine, Withings Body Scan este exact cântarul despre care vorbesc. Este construit ca un tanc, vine cu o aplicație robustă și cu o grămadă de măsurători pe care nu le găsești pe niciun alt cântar. Este destul de scump și pentru majoritatea oamenilor este cu siguranță overkill, dar pentru persoana potrivită, cea pasionată de fitness, de slăbit sau de un stil de viață sănătos în general, Withings Body Scan este una dintre puținele soluții.

Design și construcție

Vreau să începem din capul locului cu design-ul și construcția, iar pe partea de aspect nu am foarte multe lucruri de zis. Așa cum te-ai aștepta, cântarul este greu, partea superioară este acoperită în întregime din sticlă iar în zona de sus se află piesa de rezistență: un soi de mâner legat de cântar cu o sfoară care are înăuntrul lui niște senzori pentru mai multe măsurători, mai precise. Vom discuta mai multe despre asta imediat.

Withings Body Scan (4)

 

Până atunci, singurul punct slab pe care l-am identificat când vine vorba de construcție este sfoara care leagă mânerul de cântar. Nu pare că se va rupe ușor neapărat, dar asta și pentru că avem în față un produs nou. Odată cu trecerea timpului (și ceva ajutor din partea animalelor de companie), sfoara aia s-ar putea rupe. Nu bag mâna în foc că se va întâmpla, dar este ceva ce am remarcat.

Experiența în utilizare

Acum vreau să lăsăm la o parte aspectul și să vorbim puțin despre lucrul care chiar contează la un cântar: experiența în utilizare. Și încep prin a spune că procesul de configurare s-a petrecut ușor și rapid. Tot ce a trebuit să fac după ce am scos cântarul din cutie a fost să instalez aplicația Withings Health pe telefon și să o accesez. De acolo, aplicația a recunoscut singură cântarul iar procesul propriu-zis a început, proces în care am mi-am introdus date precum înălțimea, greutatea și vârsta. Odată ce update-ul de software al cântarului a fost finalizat, totul a fost ready to go.

Zis și făcut, am tras de mânerul menționat anterior și m-am pus pe cântar. All in all, cu toate măsurătorile și testele pe care Withings Body Scan le face, întreg procesul durează aproximativ un minut, ceea ce e de admirat ținând cont că 30 de secunde sunt rezervate doar EKG-ului. Ups, hai că am dat și un spoiler legat de funcții, așa că ar fi cazul să vorbim mai multe despre ele.

Withings Body Scan 1

 

 

Așa cum am spus, pe lângă lucrurile simple precum kilogramele și procentul de grăsime din corp, Withings Body Scan are mai mulți ași în mânecă. Primul dintre ei ar fi faptul că, în aplicație, poți vedea distribuția țesutului gras pe fiecare zonă din corp. Să zicem că stai bine pe picioare dar trebuie să mai dai jos din abdomen, deci asta e zona unde insiști la sală. Cu acest cântar vei putea să vezi în timp real progresul, dat fiind faptul că reușește să diferențieze dintre țesutul gras de pe brațe și cel de pe abdomen, spre exemplu. Același lucru este valabil și pentru masa musculară.

Withings Body Scan 1

 

În continuare, nu putem să nu vorbim și despre funcțiile dedicate inimii pe care Withings Body Scan le încorporează, și pe lângă EKG și măsurarea bătăilor inimii, cântarul înregistrează ceva ce Withings numesc „pulse wave velocity”. Acest reading este exclusiv celor de la Withings, iar în termeni simpli se traduce prin rigiditatea arterială. Dacă valorile rezultate nu sunt normale, cântarul te poate avertiza în legătură cu diferite probleme de inimă pe care le-ai putea avea, printre care și deficiențe ce țin de tensiune.

Withings Body Scan (4)

Ultimul dar cu siguranță nu cel din urmă rezultat este cel legat de terminațiile nervoase. Funcționează prin a-ți stimula glandele sudoripare de pe tălpi, iar în urma procesului primești un scor de la 0 la 100. Ce e sub 50 e de rău, ce e peste e de bine. Măsurătoarea asta îți poate spune dacă suferi de neuropatie periferică, afecțiune ce poate fi provocată de diabet și de unele infecții, printre altele.

Desigur, rezultatele pe care cântarul Withings le oferă sunt pentru fiecare individ în parte, iar aplicația îți permite să adaugi până la 8 utilizatori diferiți. Cântarul își dă seama cine se așează pe el în funcție de greutate, iar dacă greutatea a doi utilizatori este apropiată, tot ce trebuie să faci ca să selectezi persoana potrivită este să ridici unul dintre picioare de pe cântar, dat fiind faptul că bucata de sticlă de deasupra are și o droaie de senzori capacitivi.

Concluzie

Acum ajungem la întrebarea cea mare: merită sau nu să îți cumperi un Withings Body Scan? Ei bine, ca multe lucruri în viață, răspunsul e ceva mai complicat decât un simplu „da” sau „nu”, în special dacă luăm în considerare prețul: 2.000 de lei. Totul se rezumă la ce fel de utilizator ești tu. Dacă ești genul de om care preferă ceva quick & easy care să nu necesite prea mult efort dar care are nevoie doar de lucrurile de bază, atunci te poți orienta liniștit la variante mai ieftine.

Withings Body Scan (4)

 

Dar, dacă ești pasionat (maniac) de tot ce ține de fitness și sănătate și vrei un cântar inteligent, nu există altceva pe piață care să facă toate lucrurile pe care Withings Body Scan le face cu ușurință. Este construit foarte bine, face o sumedenie de măsurători, unele la care alte modele nici nu visează, iar experiența a fost una bună de la cap la coadă, fără probleme legate de conectivitatea dintre cântar și aplicație, o problemă care se manifestă la multe alte modele mai ieftine.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button