MORE

Vin vremuri tulburi pentru TwitchTV si SoundCloud!

Winter is coming pentru TwitchTV si SoundCloud. In ultimele zile atat Twitter-ul, TwitchTV, forumurile precum NeoGAF, Youtube si publicatiile online de tehnologie au explodat. Vestile cum ca Google ar dori sa cumpere TwitchTV si Twitter sa achizitioneze SoundCloud (infirmat de catre Twitter) au facut valva in intreaga lume. Atentie, discutam despre ZVONURI! Dar daca…? Ce ar putea sa mearga prost si ce poate sa mearga bine?

Daca Youtube este considerat cel mai mare serviciu de streaming video, SoundCloud este cel mai popular serviciu de streaming audio. Doresti sa gasesti o melodie din genul Hoommi-Mongolian Throat Singing? SoundCloud este raspunsul sigur. Popularul site care lasa pe absolut oricine sa uploadeze si sa mixeze muzica a fost epicentrul zvonurilor despre o posibila achizitie de catre Twitter, zvonuri deocamdata infirmate oficial.

Ce poate sa mearga prost? In principiu, dupa achizitie, aproape totul. Twitter poate sa impuna legile americane pentru drepturi de autor, astfel dreptul de a mixa si a adapta piese fiind practic anulat. Exista totusi o lege care te lasa sa numesti un „mixaj” ca fiind munca transformativa, dupa legea americana. Din pacate, totul este la latitudinea celui care detine drepturile de autor, de cele mai multe ori o corporatie care evident o sa iti nege dreptul de a transforma si a mixa piese care ii apartin. Pe langa acest aspect, trebuie sa mai luam in calcul si faptul ca Twitter doreste de ceva timp sa intre in lumea muzicala, prima lor aplicatie #Music fiind un fiasco pentru companie. Cei 250 de milioane de utilizatori ai site-ului SoundCloud pot deveni brusc o baza de plecare pentru Twitter, transformand efectiv site-ul intr-o aplicatie ce joaca dupa regulile caselor mari de productie care inteleg doar cifre si nu note muzicale.

Ce poate sa mearga bine? Twitter poate investi sume de bani generoase in site, aducand pe SoundCloud artisti mari care sa isi valorifice muzica si sa lase tinerii artisti sa le mixeze si sa le editeze muzica. Ganditi-va cum ar fi daca peste noapte mai mult de 1000 de artisti cunoscuti si-ar incarca in mod oficial melodiile pe SoundCloud si ar spune ca oricine are voie in cadrul site-ului sa le mixeze si sa le editeze dupa bunul plac. Sigur, exista riscul pirateriei. Dar in momentul in care ceva este deja gratuit de ce sa il mai piratezi? Multi deja prefera sa foloseasca Youtube pentru a asculta o melodie, iar daca Twitter isi joaca atuurile cum trebuie si investeste unde este necesar, poate transforma SoundCloud intr-o forta de temut chiar si pentru Pandora sau Spotify.

Acum hai sa trecem Youtube si la posibila achizitie a TwitchTV-ului de catre Google. In acest caz lucrurile sunt ceva mai sumbre. Google si politica lor vis-a-vis de copyright si numeroase alte „imbunatatiri” implementate de obicei de catre Google pot omori definitv popularul serviciu de streaming. Asa ca…

Ce poate sa mearga prost? Totul! Sa nu uitam ca discutam despre Google, care are mania sa schimbe ceva la interafata din sase in sase luni, sa integreze fortat Google+ in toate platformele, sistemul strict de Copyright si lista continua. Youtube are si el posibilitatea de Live Stream, dar din pacate aceasta functie este legata de Google Hangouts de cele mai multe ori, serviciu care este cunoscut pentru faptul ca da cate un „rateu” cand iti este lumea mai draga. Mai avem si sistemul de management al drepturilor de autor care are o groaza de probleme, de multe ori fiind obligati chiar autorii sa verifice drepturile care in mod normal le apartin. Pe Twitch poti sa faci live stream si sa asculti muzica in fundal si… nimeni nu te intreaba de sanatate. Daca Google preia controlul, acest lucru nu va mai fi posibil.

Ce poate sa mearga bine? Google poate achizitiona Twitch si pur si simplu sa verse bani in dezvoltare, implicandu-se cat se poate de putin in felul in care site-ul este manageriat. Cam cum a facut Disney cu Marvel. Initial achizitia a fost vazuta prost de aproape toata lumea, dar rezultatul a fost o explozie de continut nou. Daca Google sta departe de Twitch si doar il integreaza in Youtube ca o alternativa pentru a face LiveStream-uri, este posibil ca achizitia sa fie benefica pentru utilizatori.

Un lucru este cert. Exista pro si contra in ambele cazuri si ambele site-uri genereaza profituri bunicele pentru utilizatori, iar daca legea copyright-ului, invechita si mai ales partinitoare, este implementata, poate insemna moartea acestor site-uri. Ramane de vazut cum evolueaza lucrurile.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button