Tech&ITȘtiri

Tiny Windows 11 poate rula pe aproape orice PC

Da, chiar și pe sisteme cu 2 GB RAM și 8GB spațiu de stocare

De când Microsoft a lansat Windows 11, oamenii au încercat să fenteze o anumită cerință de sistem: TPM 2.0. Și în timp ce s-a reușit asta în mai multe moduri, nimeni nu și-a aruncat o privire și la celelalte cerințe de sistem cum ar fi faptul că sistemul de operare necesită cel puțin 4GB RAM și 64GB stocare. Toate până acum.

Un dezvoltator independent a văzut problema asta și s-a apucat să lucreze la o variantă a Windows 11 care este mult mai ușor de rulat față de varianta de la Microsoft. Tiny11 rulează pe update-ul 22H2 și este numele proiectului care este disponibil acum pentru download.

Dar care sunt colțurile pe care dezvoltatorul a trebuit să le taie pentru a face din Windows 11 un sistem de operare foarte ușor de rulat? Ei bine, toate fișierele de sistem ale Windows 11 au fost comprimate pentru a salva spațiu de stocare. În același timp, unele aplicații care veneau preinstalate pe un build normal de Windows 11 au fost șterse definitiv.

Mai mult, Tiny11 îți permite să instalezi complet sistemul de operare fără să fie nevoie de un cont Microsoft. Vei avea totuși nevoie de unul dacă vrei să îți descarci aplicații de pe Microsoft Store sau dacă folosești widget-urile din Windows. Dacă astea două aspecte nu te pasionează, Tiny11 se instalează liniștit și fără să te pună să îți vinzi datele (și sufletul) marii corporații.

Partea cea mai bună? Toate aceste îmbunătățiri au scăzut considerabil cerințele de sistem. Poți instala Tiny11 pe un calculator care are măcar 2GB RAM (de la 4GB) și necesită doar 8GB liberi de spațiu de stocare (de la 20+). Trebuie să menționez că Tiny11 te scapă și de cerința TPM 2.0, deci poți instala sistemul pe literalmente orice calculator din ultimii 15 ani.

Toate astea vin și cu un asterisc atașat. Fiind o versiune modificată de un băiat a unui sistem de operare închis, nu prea ar fi indicat să folosești aplicații sensibile sau să îți stochezi date importante și personale pe un PC care rulează Tiny11. Cu toate astea, acest proiect reprezintă și cam singura variantă de a rula Windows 11 pe un sistem bătrân, care nu ar întruni cerințele de sistem în mod normal.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button