Demonstrată până acum doar pe laptopuri Copilot+ echipate cu procesoare Snapdragon X, funcționalitatea Windows Recall va fi în curând disponibilă și pentru PC-uri motorizate de procesoare Intel și AMD.
Scoasă precum iepurele din pălărie, funcționalitatea Windows Recall a atras critici aprinse la adresa dezvoltatorului Microsoft, acuzat că transformă PC-urile cu Windows 11 în instrumente de monitorizare în masă.
Potrivit companiei, funcția Recall te ajută să-ți reamintești și să regăsești orice ai făcut în fața PC-ului, pornind de la câteva indicii trimise unui mini-AI care rulează permanent în fundal. Iar de la acest mini-AI apare și o problemă de compatibilitate, PC-urile având nevoie de hardware specializat luând forma unui coprocesor AI care să permită rularea în fundal a serviciului Recall, fără ca performanțele PC-ului să aibă de suferit. Iar PC-urile Copilot+ echipate cu procesoare Intel și AMD de ultimă generație vor dispune de un astfel de accelerator NPU, pe care Microsoft îl testează cu cea mai recentă versiune Windows Dev.
Iar dacă te întrebi cum funcționează Windows Recall, ei bine acesta este un software special conceput pentru a rula permanent în fundal, documentându-ți fiecare mișcare cu capturi de ecran la care sunt annotate link-urile accesate la momentul respectiv, mostre din documentele la care lucrezi și descrieri ale imaginilor afișate pe ecran, toate acestea intrând într-o uriașă bază de date care „spune” tot ce ai făcut la PC-ul respectiv. Și nu oricum, ci într-o formă indexată până la cel mai mic detaliu, pe care AI-ul o „vede” precum o enciclopedie ilustrată cu lux de amănunte, arătând tot ce e de știut despre viața ta digitală. Apoi dacă ai nevoie să regăsești un anume document, website sau activitate, Windows Recall te poate îndruma către informația dorită pornind de la simple descrieri (ex. poșeta verde văzută pe site-ul X).
Windows Recall este o funcție bazată exclusiv pe procesare on-device, Microsoft susținând că nimic din datele colectate nu ajunge pe serverele companiei. Ba chiar, compania promite că nu va folosi aceste date sensibile pentru antrenarea modelelor sale AI și nici pentru valorificarea în scop publicitar (ex. pentru a-ți afișa reclame personalizate).
Totuși, arhiva păstrată în formă criptată va fi mereu o țintă pentru hackeri și agenții guvernamentale de informații, care vor căuta și exploata orice vulnerabilitate Windows Recall pentru a ajunge la înregistrările salvate cu lux de amănunte.
Microsoft precizează că Windows Recall realizează capturi de ecran cu desktop-ul Windows 11, obținute la intervale periodice de timp, respectiv ori de câte ori se întâmplă ceva nou pe ecran.
Odată ce actuala etapă de testare se va încheia, următorul pas va fi activarea Windows Recall pentru utilizatorii înrolați în programul Windows Insider, nu mai târziu de perioada februarie-martie 2025. Vestea „bună” ar fi că cerințele hardware vor ține la adăpost PC-urile Windows 11 care nu dispun de cea mai recentă versiune Phi Silica SLM, un accelerator NPU întâlnit deocamdată doar în echiparea PC-urilor cu procesor Snapdragon X.