MORE

Windows 95 a împlinit 20 de ani!

Cu două decenii în urmă, Microsoft lansa Windows 95, sistemul de operare care a definit multe dintre elementele pe care lumea încă se mai așteaptă să le vadă de la noile sale variante, cum ar fi meniul de start.

Când a fost scos la vânzare, pe 24 august 1995, Windows 95 aducea o sumedenie de îmbunătățiri față de predecesorul său, Windows 3.1. Avea o interfață grafică mult mai plăcută, mai bine definită, cu un desktop ce funcționa așa cum îl știm si astăzi, fără nevoia de-a lansa aplicații dintr-un meniu dedicat lor, și cu o funcție de multi-tasking îmbunătățită.

Windows 95 a mai fost și primul dintre semenii săi care a avut suport pentru aplicații de 32 de biți, însă fără a pierde compatibilitatea cu cele de 16 biți, fiind vorba de un sistem de operare ce încă mai funcționa peste o instalare de MS-DOS.

Avea, desigur, și neajunsurile sale, foarte numeroase dacă stam să le comparăm cu ce avem acum la dispoziție, dar una în special a modelat viitorul jocurilor video, și este pertinentă chiar și în acest moment. Gratie modului în care era construit Windows 95, cu modelul său de memorie protejată, aplicațiile nu aveau acces direct la hardware. În special aplicațiile care foloseau capacitățile grafice ale unui sistem, chiar asa modeste cum erau în acea epoca. De aceea, Microsoft a trebuit să dezvolte rapid o soluție, ce a venit sub forma lui DirectX, a cărui versiune cu numărul 12 se pregateste se ne minuneze din nou, oferind abia acum, după 20 de ani, acces la hardware aproape de nivelul pe care îl aveau dezvoltatorii atunci când făceau jocuri pentru DOS.

În final, o diferență notabilă față de sistemele de operare contemporane este că indiferent cât de ciudate sau pline de vedete erau reclamele pentru Windows 95, erau mereu despre software, nu despre oameni alergând pe o plajă cu o narațiune găsită de obicei în reclamele foarte nesarate ale companiilor de telecomunicații.

Tags

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Related Articles

Back to top button
Close
Close