ȘtiriPCTech&IT

Suportul extins pentru Windows 7 se încheie oficial

Goodbye, my friend! Pe bune de data asta

Au trecut mai bine de doi ani de când Microsoft a oprit suportul pentru Windows 7, dar atunci au demarat ceva ce se cheamă Extended Security Update (ESU) pentru acest sistem de operare. Asta înseamnă că cei care au ales să rămână pe Windows 7 puteau opta să plătească o taxă și să primească în continuare strict actualizări de securitate, fără funcții noi sau alte îmbunătățiri.

Asta până astăzi, când Microsoft a anunțat oficial că oprește programul ESU pentru Windows 7. Mai mult, nici Windows 8 sau 8.1 nu vor mai primi update-uri, doar că în cazul acestora două compania a declarat că nu va implementa un program de suport prelungit. Iar asta este o problemă pentru destul de mulți oameni.

Conform StatCounter, 11,2% din toate computerele din lume care rulează ca sistem de operare o versiune de Windows au instalat 7, iar încă 2,6% au instalat 8.1. Asta înseamnă că 13,8% din calculatoarele cu Windows își vor pierde suportul. Lucrurile stau ceva mai bine în România, unde procentul de calculatoare care rulează Windows 7 este de 7,6% iar cele care rulează Windows 8.1 de 2%. Este ceva mai bine, dar asta tot însumează aproape 10% din total.

Windows 7 market share

Dar ce pot face acești oameni care se pun în fața unui risc major de securitate și ale unor probleme sau bug-uri care vor zace nerezolvate pe vecie? Ei bine, dacă și tu te găsești personal în categoria asta sau știi pe cineva care o face, ei bine variantele sunt două:

  • Upgrade la Windows 10asta este și cea mai simplă și mai ieftină opțiune în situația asta. Cerințele de sistem ale Windows 10 sunt relativ mici iar multe dintre calculatoarele care au rulat bine Windows 7 vor merge și pe 10. Nu trebuie un upgrade hardware și cam singurul cost este o licență nouă a sistemului de operare. Cu toate astea, Windows 10 va fi și el abandonat de Microsoft în octombrie 2025, și deși poate părea departe această dată, este ceva ce trebuie să iei în considerare.
  • Upgrade la Windows 11: abia aici se complică treaba, pentru că cerințele de sistem ale Windows 11 sunt mult mai dure decât cele ale Windows 10. Pot să spun fără îndoială că un sistem din vremurile de glorie ale Windows 7 nu va putea nici măcar instala cea mai nouă versiune. Sigur, se pot face modificări și workaround-uri, dar asta nu îți garantează că nu vei avea probleme și incompatibilități. Mai mult, dacă faci aceste tweak-uri, Microsoft nu îți va oferi customer support. Astfel, singura opțiune rămâne un upgrade de sistem.
Windows 10 Windows 11
Procesor 1GHz sau mai bun 1GHz sau mai bun (cu mai mult de 2 nuclee)
RAM 1GB 4GB
Stocare 64GB 16GB (32-bit) și 32GB (64-bit)
Placă video Compatibilă DirectX 12 Compatibilă DirectX 9
Extra TPM 1.2 TPM 2.0

Așa că, dacă ai rămas încă pe unul dintre sistemele mai vechi de operare, ar fi cazul să te gândești serios la un upgrade. Chiar săptămâna trecută am scris un articol despre cum Chrome nu va mai fi actualizat pe Windows 7, iar faptul că sistemul de operare nu va mai primi nici actualizări de securitate ar trebui să fie picătura care umple, în sfârșit, paharul.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button