Tech&IT

Să fie oare Windows 12? Microsoft ne-a dezvăluit o nouă interfață grafică pentru sistemul de operare.

Microsoft lucrează de zor la un proiect numit Next Valley, iar în cadrul conferinței Ignite am putut să aruncăm o privire rapidă (și pixelată) la interfața grafică a ceea ce-ar putea fi Windows 12. Conform celor de la Windows Central, compania americană a revenit la un model de dezvoltare pe trei ani. Asta înseamnă că următorul sistem de operare ar putea fi lansat spre finalul lui 2024. Dar haideți să facem pe detectivii virtuali și să vedem ce noutăți introduce acest prototip de interfață grafică.

Presupusul Windows 12 pare să încline spre un UI de tabletă

Pentru a face asta vom folosi o imagine mai detaliată creată de Zac Bowden de la Windows Central pe baza a ceea ce-am putut vedea în clipul de prezentare pentru Teams. Prima chestie care mi-a sărit în ochi a fost zona de sus a ecranului. Fiind utilizator de Linux și având și un Mac Studio prin birou s-a simțit ciudat să văd Windows cu acea bară de stare, însă trebuie să recunosc că nu arată rău. Este complet transparentă, însă oferă informații despre vreme, o bară de căutare centrală pentru acces rapid și statistici despre sistem: Wi-Fi, baterie, dată și oră.

Windows 12 interfata grafica - leak
Sursă: Zac Bowden / Windows Central

În zona de jos a ecranului vedem un taskbar plutitor, care din nou, îmi amintește de macOS ori de anumite interfețe grafice de Linux. Să fiu sincer, dacă partea de sus a ecranului este faină, asta de jos mă duce cu gândul la un Windows pentru tabletă ori dispozitive cu touch-screen. Ori poate că asta este direcția de design pe care Microsoft o va aborda pentru Windows 12. Cine știe? Dar o schimbare masivă trebuia să aibă loc, după ce 11 a adus un facelift față de 10, dar nu a schimbat atât de multe lucruri încât s-o putem numi o interfață cu totul nouă.

Iar dacă cineva de aici crede că Microsoft a făcut asta din greșeală, nu cred că știe despre ce vorbește. Am așa o impresie că producătorul testează apele dezvăluind un presupus Windows 12 încetul cu încetul. Și poate că se va dovedi o mutare inteligentă din partea companiei, întrucât pot observa încă dintr-un stadiu incipient al dezvoltării cam care este reacția publicului. Nu pot spune că nu îmi place, dar un viitor în care Microsoft se va concentra mai mult pe input-ul tactil decât pe cel cu mouse și tastatură sună a Windows 8. Și știm cu toții cum a mers ăsta când a fost lansat…

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button