Tech&IT

Microsoft avertizează că update-ul KB5012643 pentru Windows 11 cauzează crash-uri

Deși unele actualizări se dovedesc a fi un dar divin, update-urile cumulative pot fi destul de problematice, astfel încât utillizatorii de Windows 11 au întâmpinat tot felul de probleme și în trecut. Cea mai recentă actualizare de acest fel pentru noul sistem de operare poate cauza erori și crash-uri în unele aplicații, iar Microsoft le recomandă utilizatorilor să-l dezinstaleze pentru a putea restaura funcționalitatea programelor afectate.

Este vorba despre update-ul KB5012643, un cumulativ opțional care afectează aplicațiile bazate pe .NET Framework 3.5, ele putând face uz de componente precum Windows Workflow (WWF) și Windows Communication Foundation (WCF). Se pare că versiunea 21H2 a noului sistem de operare este singura afectată de crash-uri și instabilități, iar problema a fost sesizată și indicată și pe dashboard-ul oficial al producătorului. Din păcate, KB5012643 le dă bătăi de cap și celor care rulează Windows 11 în Safe Mode fără Networking iar aplicații de bază precum File Explorer, Start Menu și Taskbar devin instabile. La acestea se adaugă și glitch-uri ale ecranului câtă vreme Windows 11 rulează în Safe Mode.

Cum să dezinstalezi update-ul KB5012643 de pe Windows 11?

Microsoft le recomandă utilizatorilor să-și dezactiveze actualizarea opțională (de parcă oricum nu era deja mai mult sau mai puțin inutilă). KB5012643 trebuie localizat și dezactivat manual dacă vrei ca aplicațiile cu .NET Framework 3.5 să redevină funcționale. Poți face asta ușor dacă deschizi Start și cauți la Search Windows Update. apoi accesezi View Update History. În continuare, cauți update-ul KB5012643, îl selectezi și dai Uninstall.

Alternativ, poți deschide Command Prompt cu drepturi de administrator și executa următoarele comenzi până când Microsoft va lansa un fix oficial printr-un anunț viitor:

dism /online /enable-feature /featurename:netfx3 /all
dism /online /enable-feature /featurename:WCF-HTTP-Activation
dism /online /enable-feature /featurename:WCF-NonHTTP-Activation

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button