Windows 11 urmează să primească o mulțime de schimbări în 2022
Microsoft a lansat un build nou de Windows 11 prin intermediul programului Windows Insider. Preview Build 22538 conține o mulțime de schimbări și retușuri. Deși producătorul a insistat cel mai mult pe funcția care îți permite să îți controlezi PC-ul cu vocea, schimbările adresează și probleme comune.
Odată cu versiunea 22518 a sistemului de operare, Microsoft a introdus o funcție numită Voice Access. O experiență cu totul nouă care te lasă să-ți controlezi PC-ul cu propria voce, iar în cea mai nouă actualizare de Windows 11, producătorul a adus o serie de schimbări și îmbunătățiri ale acestei tehnologii. De acum vei putea să dictezi texte cu ajutorul Touch Keyboard care a fost integrată în Voice Access.
- Dacă rostești „Show keyboard” vei porni aplicația Touch Keyboard;
- Pentru a o ascunde, rostești „Hide keyboard”;
- Poți da comenzi în mai multe moduri, spre exemplu: „Click 2” sau „2” vor avea același rezultat.
Pe măsură ce se va dezvolta, această tehnologie ar putea deveni ceva ce vedem în filme. Nu știu de ce, dar mereu mi-am dorit să am un sistem precum J.A.R.V.I.S. din Iron Man la mine acasă. Dar eu nu-s Tony Stark, iar Windows 11 este la ani lumina distanță de astfel de avansuri tehnologice, dar este un început.
O listă mică de schimbări…
Pe lângă funcțiile vocale, noua actualizare de Windows 11 va introduce și câteva schimbări. Unele sunt mai mari, altele sunt mai mici, iar altele doar rezolva câteva inconsistențe:
- Când accesezi funcția de Task View prin intermediul comenzii ALT + TAB, chenarul care scoate în evidență aplicația selectată va folosi aceeași culoare ca și taskbar-ul.
- Microsoft Store va găzdui din ce în ce mai multe pachete lingvistice pentru a îmbunătăți funcția de Voice Access. Încă nu se știe care sunt acelea, dar sper că vom avea și Limba Română printre ele.
- Cei care au nevoie, pot accesa ncpa.cpl în mod direct, din nou.
- A fost adăugată o funcție de HTTPS boot pentru VM-uri Hyper-V Gen.2. Această funcție este activată în mod implicit.
- Pentru PC-urile care o suportă, funcția de calibrare a ecranului este disponibilă direct în Settings > Display > HDR.
… o listă imensă de reparații
- Utilizarea butoanelor hardware pentru volum +/- nu va mai cauza crash-uri ale explorer.exe.
- A fost reparată o eroare în care odată revenit din Sleep sau Hibernate, PC-ul va începe să redea un video, dar sunetul va întârzia în jur de 10 secunde.
- Dosarele numite „Advanced” nu vor mai deschide pagina Advanced Sharing Settings din Setări.
- Funcția de căutare din Start și taskbar ar trebui să funcționeze normal acum, după ce în trecut se întâmpla să nu funcționeze tot timpul.
- Ora și data din taskbar vor fi afișate normal pe monitoarele secundare.
- A fost eliminat spațiul liber din meniul Bluetooth & Devices.
- Interfața de setări nu va mai da crash atunci când accesezi Settings > Display > HDR.
- Pictogramele rețelelor Wi-Fi vor indica puterea semnalului corect.
- Au fost aduse câteva modificări meniului Custom Theme întrucât unele funcții nu mergeau.
- Explorer.exe nu o să mai dea crash atunci când închizi un grup snap de 3 – 4 aplicații.
- A fost reparată o problemă care făcea ca meniul Widgets să dispară din taskbar atunci când o muți.
- Aplicația Task Manager este mult mai stabilă acum și nu mai generează erori.
- Coloana „Tile Updates” din Task Manager a fost redenumită în „Notifications”.
*pentru a vedea lista completă de schimbări accesează pagina oficială Microsoft.
Când vor fi implementate aceste schimbări și reparații în Windows 11?
Toate aceste schimbări și îmbunătățiri au fost introduse într-o versiune de Windows 11 Insider Build. De obicei, fiecare schimbare este testată o perioadă în acest stadiu, făcându-și loc în versiunile publice ale sistemului de operare în actualizările de mici dimensiuni care apar periodic. Schimbările mai mari sunt introduse de două ori pe an, în pachete mai mari. O parte dintre acestea le vom vedea cât de curând, în timp ce anumite schimbări le vom primi abia la upgrade-ul Windows 11 22H2.
Se zvonește că această actualizare a sistemului de operare va fi lansată undeva în luna Iulie 2022, deci mai avem de așteptat vreo jumătate de an până în acel moment. Dar nu este grabă, întrucât mulți oameni încă nu sunt convinși dacă să facă trecerea de la Windows 10 la Windows 11. Personal, mi-am mutat și PC-ul de gaming și laptop-ul odată ce problema cu procesoarele AMD a fost rezolvată, iar de atunci nu am mai privit înapoi.