ReviewsPCRSS PaginaDeMediaTECH

Windows 11 Hands-On – Ce schimbări aduce cel mai nou sistem de operare de la Microsoft?

Zilele trecute a apărut pe internet o versiune de Windows 11 pe care Microsoft ar fi trebuit s-o prezinte pe data de 24 iunie 2021 în cadrul evenimentului de lansare oficial. Deja știm o mulțime de lucruri despre noul sistem de operare în acest punct, dar am zis că trebuie să văd cu ochii mei ca să cred, așa că am făcut rost de fișierul .iso și am instalat noul OS într-o mașină virtuală. Iar in acest articol, descoperim împreună ce schimbări aduce noua versiune de Windows.

Windows 11 are o interfață ceva mai dichisită

Noul sistem de operare încă este într-un stadiu incipient, astfel nu am observat multe diferențe masive. Dar au fost câteva elemente care mi-au atras atenția și nu mi se par neapărat upgrade-uri, cât niște ajustări care îmbunătățesc experiența. Ori mai bine zis, câteva modificări pe care Microsoft trebuia să le facă pentru a aduce Windows-ul în anul 2021, după ce ani buni a folosit o interfață deja învechită.

Cea mai evidentă schimbare pe care o vei observa la Windows 11 este așezarea iconițelor din taskbar. Atât scurtăturile către aplicații, cât și butoanele de Start și News sunt acum centrate, oferind un look inspirat de macOS. Iar odată ce ai apăsat pe butonul Start o să vezi a doua mare schimbare: vechiul meniu contextual a devenit acum o fereastră care plutește deasupra taskbar-ului și îți oferă acces rapid la cele mai utile/folosite aplicații. Adică cam același comportament cu LaunchPad-ul de pe sistemele Apple.

Windows 11 Hands-On Early

Îmi place și noul meniu care îți afișează vremea și cele mai importante știri. Acesta a fost introdus și pe Windows 10 odată cu update-ul care îți plasează iconița de vreme în taskbar, dar pe Windows 11 este mai rafinat și fiecare bulină cu conținut apare într-un meniu plutitor cu fundal transparent, oferindu-i un look futuristic. Din păcate, nu funcționează atât de bine în varianta testată de mine, dar odată cu lansarea oficială sunt sigur că vom primi mai multe opțiuni de customizare și cine știe, poate vom putea adăuga elemente custom precum feed-uri RSS de la site-urile favorite.

Marginile rotunjite reprezintă o altă adiție plăcută din punct de vedere vizual, însă la fel ca și în cazul meniului de Știri și Vreme, nu am găsit-o implementată foarte bine în varianta de Windows 11 pe care am testat-o eu. Am căutat în meniuri de m-am plictisit, însă pare că nu este încă introdusă complet, astfel ferestrele au în continuare marginile pătrățoase, dar meniurile sistemului de operare sunt rotunjite. Iar tot pe zona asta de schimbări mici pe care le observi doar în utilizare, sunt animațiile care din nou, par împrumutate de la macOS, dar arată bine și conferă un plus de fluiditate sistemului.

Și ultima schimbare care mi-a mai sărit în ochi a fost aspectul folderelor și al pictogramelor. Windows 11 oferă un set nou de pictograme colorate și meniuri mai aerisite care îmi amintesc mai mult de Linux de această dată, cu precădere de interfața lui Manjaro KDE.

Accentul pică în principal pe gaming

Microsoft a înțeles că singura șansă de a câștiga o parte din publicul celor de la Sony este prin intermediul unificării platformelor Xbox și Windows. Iar Windows 11 este fix încarnarea gamingului pe PC, iar asta este vizibil încă din momentul configurării inițiale, unde prima opțiune pe care sistemul de operare ți-o recomandă este cea de Gaming. În ce fel afectează această alegere experiența de utilizare rămâne încă sub semnul întrebării, dar este o caracteristică pe care producătorul o s-o dezvolte cu siguranță și sper că vom vedea chiar și o integrare cu Xbox Game Pass și Steam.

Aplicația Xbox este ceva mai bine pusă la punct de data asta și îți oferă mai multe opțiuni, alături de un meniu Library care îți arată toate titlurile pe care le deții pe Windows Store. Mi-ar plăcea să evolueze și să îmi permită să adaug într-o singură interfață toate jocurile, similar cu ce a încercat GOG Galaxy 2.0, însă asta rămâne la latitudinea celor de la Microsoft și cât de mult vor să lucreze alături de platforme competitoare din piața de gaming pe PC, precum Steam, Epic Games Store și Origin.

Plaja de moduri din care poți alege este destul de mare și acoperă cam toate scenariile de utilizare ale sistemului de operare: Gaming, Creativity, Family, Schoolwork, Organisation. În funcție de mediul tău de activitate, Windows 11 se va concentra pe aplicații care să te ajute să devii mai eficient sau pe funcții avansate care să îți permită să folosești la maxim sistemul.

Un debut interesant care pavează un drum plin de oportunități

Experiența de hands-on cu Windows 11 a fost mai plăcută decât mă așteptam. Am testat o versiune incipientă, care este limitată din multe puncte de vedere și care va fi îmbunătățită odată cu lansarea oficială care va avea loc pe data de 24 iunie 2021. Dar chiar și așa, schimbările cele mai importante sunt vizibile încă de la primul contact și nu pot decât să apreciez direcția ceva mai minimalistă spre care s-a îndreptat Microsoft cu acest update.

Și nu, Windows 11 nu va fi un sistem scris de la zero, ci mai de grabă un cumul al actualizarilor pe care producătorul le-a lansat în ultimii șase ani, care iau o formă nouă și cred că era nevoie de această schimbare. Tot ce pot spera în acest moment este ca Microsoft să n-o dea cu bățul în baltă și să încerce să rezolve cât mai multe probleme până în momentul lansării, mai ales că noua versiune a sistemului pare promițătoare și oferă un spațiu de manevră foarte mare. Văd cel puțin câteva moduri în care am putea experimenta cu meniul de Start in noua sa formă și cum integrarea vremii și a știrilor ar putea transforma Windows într-o experiență de infotainment, nu doar într-un sistem obosit cu posibilități limitate de personalizare.

Windows 11 Hands-On Early

O altă chestiune de care mă tem oarecum este tiparul celor de la Microsoft. Unde lansează un sistem de operare foarte bun care reușește să câștige inimile fanilor, de obicei următoarea lansare este slabă și acum suntem fix într-un moment de răscruce. Am avut Windows XP care a căpătat statut de legendă, urmat de Vista despre care nu cred că are rost să vorbim. A venit rândul lui Windows 7 să rupă gura târgului, ca mai apoi Windows 8 și 8.1 să încerce o abordare nouă, care a eșuat spectaculos. Windows 10 este un sistem foarte bun și revoluționar din multe puncte de vedere și chiar dacă a suferit din cauza actualizărilor problematice, s-a dovedit cel mai avansat sistem de operare pe care Microsoft l-a lansat vreodată. Acum rămâne să vedem dacă producătorul va sparge blestemul care datează încă de pe vremea lui Windows 98 și reușește să facă din 11 o lansare demnă de statutul de lider de piață pe care-l merită.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button