Tech&ITPCTECH

PC-urile cu Windows 11 și AMD Ryzen au probleme din cauza TPM

Încă de la apariția lui Windows 11, funcția de TPM (Trusted Platform Module) a devenit un element pe care oamenii încearcă să-l ocolească cu tot posibilul. Tot ăsta este și motivul pentru care sistemele mai vechi au probleme la instalarea sistemului de operare de la Microsoft. Iar dacă nu era destul de rău și așa, modulul de securitate creează în continuare probleme pe sistemele cu procesoare AMD Ryzen pe care rulează cel mai nou sistem de operare.

Despre TPM am mai vorbit; acesta este un modul hardware care în trecut putea fi adăugat într-un sistem ca și expansiune. Între timp a fost integrat în plăcile de bază, astfel nu mai este nevoie de adăugarea lui separată, ci trebuie doar activat din BIOS. Acesta stochează cheile secrete din funcții precum Windows Hello și Bitlocker, astfel sunt în siguranță dacă securitatea procesorului este compromisă.

Windows 11 TPM (Trusted Media Platform)
Așa arată un modul TPM hardware, care poate fi instalat pe o placă de bază.

AMD și TPM se înțeleg ca șoarecele și pisica

Noile probleme, culmea, nu sunt cauzate de Windows 11. Sursa acestora este de fapt compatibilitatea dintre procesoarele AMD Ryzen și modulul TPM, ori mai de grabă incompatibilitatea dintre ele. Fiind o problemă hardware, apare și pe Windows 10, dar ăsta din urmă nu are probleme odată ce dezactivezi modulul de securitate.

Bug-ul a fost descoperit de AMD și este legat de modul în care Windows și TPM transferă informații. Unele sisteme Ryzen răspund mult mai greu la comenzi care țin de memoria sistemului, astfel generează mici pauze; adică stuttering. Asta nu se întâmplă neapărat în aplicații solicitante și jocuri, ci poate apărea și atunci când sistemul este în idle. Producătorul de procesoare a anunțat că urmează și un fix, dar mai avem de așteptat.

Producătorii de plăci de bază au anunțat că vor lansa update-uri de firmware care să rezolve problema asta, însă acestea vin abia pe la începutul lunii Mai 2022. Până atunci, utilizatorii care întâmpină dificultăți pe Windows 11, fie renunță la sistemul de operare, fie găsesc soluții cu care să ocolească utilizarea modulului TPM. Singura problemă cu ultima varianta este că Microsoft nu oferă suport pentru sistemele care nu folosesc modulul de securitate, deci adio actualizări.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button