Microsoft nu va mai vinde noi licențe de Windows 10 încă de la începutul lui 2023, forțând echiparea PC-urilor noi doar cu Windows 11. Așa că nu e o surpriză chiar atât de mare să vezi că Windows 11 devine mult mai popular, chiar atingând 35.5% cotă de piață, aproape doi ani mai târziu. Dar nu contează, tot progres se numește.
Windows 10 va rămâne fără acces la actualizări esențiale de securitate nu mai târziu de luna octombrie 2025, ocazie perfectă pentru Microsoft să ceară o taxă de 30 USD per-PC, companiilor și utilizatorilor care din motive obiective nu pot înlocui echipamentele existente în răgazul de timp alocat de către dezvoltatorul Windows.
Constrânși de circumstanțe sau din cauze „naturale”, tot mai mulți utilizatori își înlocuiesc PC-urile existente cu noi echipamente moderne, care vin livrate cu Windows 11 preinstalat.
Îți place sau nu, folosești Windows 11
La fel ca în ecosistemul Apple, nu trebuie să-ți placă Mac OS/Windows pentru a ajunge să-l folosești. E de ajuns doar să cumperi echipamentul pe care rulează, iar mai târziu, după ce achiziționezi o sumedenie de aplicații și te-ai obișnuit cu experiența platformei respective, nu vei avea de ales decât să rămâi în ecosistemul respectiv.
Potrivit datelor publicate de Statcounter, Windows 11 devine din ce în ce mai popular, rata sa de adoptare accelerând cu fiecare lună. În octombrie 2024, sistemul de operare Microsoft vechi deja de trei ani și-a crescut cota de piață cu 2,13 %, ajungând la 35,55%, un record istoric obținut fără ca dezvoltatorul acestuia să fi depus vreodată eforturi convingătoare pentru a satisface așteptările consumatorilor.
Spre exemplu, în urmă cu un an Windows 11 era la 26,17%, cu modificări foarte mici de la o lună la alta, la un moment pârând chiar să piardă utilizatori.
Dar când controlezi cu impunitate piața sistemelor de operare pentru PC, „dictatura” Windows nu poate fi contestată. Reamintim doar cum istoria de fapt doar se repetă, după modelul unei experiențe și mai „traumatizante” a utilizatorilor Windows 7, care au amânat cu înverșunare oferta de „upgrade” la Windows 8, trecând peste revizia 8.1 și ajungând la acum învechitul Windows 10, care nu a fost nici el „ceea ce trebuie” de la bun început, dar a ajuns să fie apreciat și chiar iubit, cu mult efort din partea echipei de dezvoltatori Microsoft.
Pe măsură ce Windows 11 crește, Windows 10 va dispărea ușor din peisaj. Dar întrebarea rămasă deocamdată fără răspuns este dacă sistemul de operare oferit drept înlocuitor se va putea ridica vreodată la nivelul așteptărilor, sau va ajunge să fie înlocuit cu o alternativă mai bine „gândită” (ex. Windows 12).
Pentru referință, ascensiunea Windows 10 a urmat o progresie ceva mai naturală decât Windows 11, cel dintâi câștigând utilizatori în mod susținut încă de la debutul inițial, în timp ce Windows 11 a stagnat multă vreme după lansarea oficială, devenind relevant în statisticile oficiale mult mai târziu.
Pentru Windows 11, momentul de cotitură a survenit abia în luna aprilie 2024, când trendul s-a inversat în defavoarea lui Windows 10, probabil pentru că PC-urile echipate cu acesta au început să „expire” din cauze naturale.