MORE

Windows 10 upgrade nu mai este opțional

De la anunțul său, upgrade-ul gratuit la Windows 10 a fost un subiect controversat. Mulți oameni nu credeau că este gratuit, alții nu credeau că este permanent, iar alții sperau să fie valabil și pentru varianta piratată a unui sistem de operare Windows anterior. Un lucru, totuși, părea clar, că acest upgrade era opțional. Acum nu mai pare să fie.

Utilizatori numeroși de Windows 7 și Windows 8 au avut surpriza, mai mult sau mai puțin plăcută, de a se trezi că sistemul lor tot încearcă să treacă la Windows 10, fără să ceară voie.

Deși Microsoft afirmă că acest upgrade este opțional, a inițiat o procedură prin care Windows 7 și Windows 8 vor descărca oricum fișierele necesare pentru a trece la noul sistem de operare. Asta se întâmplă fără ca utilizatorul să fie înștiințat, automat, fără opțiunea de a refuza. Astfel, un pachet de fișiere ce poate ocupa până la 6GB poposește pe hard disk, din senin.

La prima vederea poate că nu pare a fi o problemă, dar luați în considerare două lucruri. Nu toate sistemele folosesc o conexiune permanentă la internet. Unele folosesc poate un Wi-Fi partajat prin tethering de la un telefon mobil cu o conexiune 3G, ce are o limită strictă de date. Sistemul de operare nu are cum să știe la ce este atașată conexiunea, și va descărca acel update, ducând de obicei la atingerea limitei de date foarte rapid. Nu ajută nici că ar ocupa toată lățimea de bandă.

Apoi, mai este problema modului în care aceste fișiere sunt descărcate. Folosindu-se în esență de protocolul BitTorrent, sistemele mai slabe, ce dispun de o conexiune acceptabilă la internet, au întâlnit în mod periodic scăderi însemnate a performanței. Asta se întâmpla pentru că o mare parte din resursele sistemului erau ocupat cu descărcarea fișierelor.

Fără ca utilizatorul să știe ce se întâmplă, sau de ce, un laptop începând să meargă foarte greu, iar un folder ascuns de „Windows 10” nedorit să apară pe hard disk, poate provoca puțină panică.

Cu puțin noroc, Microsoft va înțelege că „nu” înseamnă „nu”, și va înceta să forțeze un upgrade la Windows 10 pentru cei care încă mai preferă ce sistem de operare au acum.

[PC Gamer]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Back to top button