GamingRSS PaginaDeMediaTech&IT

Windows 10 și Windows 11 vor primi tratamentul pentru gaming regăsit și pe Xbox

Windows 11 se lasă așteptat și mulți sunt curioși de modul în care noua versiune a sistemului de operare va reuși să-și respecte promisiunea de a oferi o experiență de gaming superioară. Noutățile a fost anunțate de către Microsoft, iar acestea sunt valabile atât pentru Windows 11, cât și pentru varianta actuală.

Este vorba despre o funcție specială, care și-a făcut debutul pe Xbox Series X/S. Aceasta a fost răspunul Microsoft cu privire la gaming-ul pe Windows 11, așa că aici intră în scenă DirectStorage. API-ul (application programming interface) urma să-și facă apariția odată cu lansarea oficială a noului OS, dar unii dezvoltatori au observat că DirectStorage deja poate fi accesat în acest preview build.

Mai mult decât atât, compania a decis să introducă funcția și pentru sistemele care rulează pe Windows 10, de la versiunea 1909 în sus. DirectStorage este un avantaj considerabil atât pentru utilizatori, cât și pentru dezvoltatorii de jocuri, Windows reușind astfel să fie absorbit mult mai natural în ecosistemul Xbox.

Ce anume știe să facă DirectStorage?

În esență, DirectStorage determină procesorul să încarce mult mai rapid date în placa video, pentru a reduce semnificativ timpii de încărcare din jocurile care devin pe zi ce trece mai impunătoare și mai pretențioase. Pentru Windows 10 și Windows 11, DirectStorage oferă trei avantaje:

  • Nu va mai fi nevoie ca aplicațiile să proceseze individual un număr imens de operațiuni input-output. Direct Storage (un batch bazat pe DX12) le va aduce laolaltă pentru o procesare mai rapidă;
  • DirectStorage permite decompresia fișierelor prin intermediul plăcii video. De regulă, dezvoltatorii încearcă să reducă din dimensiunea unui joc și să asigure o performanță mai mare pe unele sisteme prin compresarea fișierelor precum texturi, modele și fișiere audio. Decompresia acestora este de regula realizată de către procesor, dar DirectStorage va putea transfera această sarcină plăcii video. Procesul respectiv va duce la o decompresie mai rapidă și la posibllitatea de a instala și deschide asset-urile în jocuri în timp real.
  • Optimizarea storage stack-urilor de pe Windows 11 va putea fi simțită și pe Windows 10, în ciuda versiunii ceva mai prăfuite a acestei tehnologii. Schimbarea va oferi viteză mai mare, iar jocurile vor putea rula mai stabil și mai eficient.

Prin cele indicate de pe pe blogul oficial, Microsoft concluzionează că orice joc ce care la bază modelul DirectStorage va fi beneficia de respectivele avantaje și pe Windows 10, începând cu versiunea 1909.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button