PCȘtiri ITTECH

Windows 10 ne va da șansa pe viitor să mai dezinstalăm ceva bloatware

Microsoft încă mai încearcă să scoată toate elementele negative din Windows 10 October 2018 Update, pe care a trebuit să-l lase momentan în stand-by din cauza rapoartelor de fișiere lipsă pe unele sisteme. Privind în perspectivă, următorul upgrade major este programat să ajungă în prima jumătate a anului viitor. Încă nu știm la ce lucrează Microsoft, deși cel mai recent build indică faptul că va fi mai convenabil să dezinstalați unele dintre programele bloatware care vin la pachet cu Windows 10.

Abonații la programul Windows Insiders pot descărca și instala deja un preview a ceea ce urmează să vină. Este etichetat ca Preview Build 18262 (19H1), și este disponibil pentru cei care au optat atât pentru inelul Fast cât și Skip Ahead. Vă puteți gândi la aceste versiuni timpurii ca la un fel de lansări alfa sau chiar pre-alfa – nu sunt la fel de finisate ca build-urile care ajung să fie oferite către inelul Slow, care seamănă mai mult cu beta-urile.

Să nu uităm totuși de atenționarea de la Microsoft:

REMINDER: Așa cum este normal cu buildurile timpurii în ciclul de dezvoltare, buildurile pot conține bug-uri care ar putea fi frustrante pentru unii. Dacă acest lucru vă face inconfortabili, poate doriți să luați în considerare trecerea la inelul Slow. Buildurile din inelul Slow vor continua să fie de o calitate mai bună.

În orice caz, una dintre caracteristicile noului build (dacă doriți să o numiți astfel) este faptul că mai multe aplicații preinstalate pot fi dezinstalate chiar din meniul Start, prin meniul contextual cu butonul din dreapta. Aveți posibilitatea să ștergeți deja anumite aplicații preinstalate făcând clic pe ele, inclusiv Microsoft Solitaire Collection, My Office, OneNote, Print 3D, Skype, Tips și Weather. Dar în următorul build (Redstone 6), Microsoft va adauga mai multe aplicații pe această listă. Printre ele se numără:

  • 3D Viewer (numit anterior Mixed Reality Viewer)
  • Calculator
  • Calendar
  • Groove Music
  • Mail
  • Movies & TV
  • Paint 3D
  • Snip & Sketch
  • Sticky Notes
  • Voice Recorder

Rețineți că nu trebuie să așteptați până anul viitor pentru a șterge oricare dintre aceste aplicații de pe calculatorul vostru – puteți face acest lucru în modul clasic, din Control Panel, sau navigând la rubrica „Apps & Features” din Settings. Noua metodă va fi doar ceva mai convenabilă atunci când Redstone 6 va fi lansat. Dacă nu utilizați Groove Music, de exemplu, îl puteți dezinstala pur și simplu ca orice alt program.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button