PC

Windows 10 are majoritatea pe Steam

Windows 10 nu a fost tocmai cel mai popular sistem de operare pentru jocuri în momentul lansării, în mare parte din cauza obiceiurilor celor de la Microsoft, dar în ultima vreme a luat avânt.

Cea mai recentă ediție a sondajului de hardware de pe Steam arată că Windows 10, în varianta sa de 64 de biți, a trecut de 50% în preferințele utilizatorilor. Din totalul celor care au participat la sondaj, 96% folosesc o variantă de Windows, iar dintre aceștia jumătate au trecut deja la Windows 10. A doua cea mai populară variantă a sistemului de operare, Windows 7, a scăzut sub 30% în ultima lună și foarte probabil va continua să scadă în preferințele publicului.

Apare însă aici o mică problemă care va trebui adresată la un moment sau altul. Microsoft evident are planuri pentru modul în care jocurile funcționează pe Windows 10, iar unii dezvoltatori de jocuri sunt de-a dreptul paranoici din acest motiv. Mai important de atât, DirectX 12  pare să îi fi dezamăgit pe câțiva dintre ei, în timp ce Vulkan arată din ce în ce mai bine. Iar din moment ce Vulkan are suport deplin pentru orice alt sistem de operare, apare întrebare logică „De ce nu Linux?”.

Microsoft nu doar că are obiceiuri mai neplăcute în cazul jocurilor, dar sistemul e operare tot este criticat că ar spiona, ceva ce compania tot neagă dar face o variantă fără componenta de spionaj special pentru China și inserează reclame până și în Explorer.exe. Dacă Windows 8 s-a dovedit să nu fie Muma Pădurii de care se temea Valve, Windows 10 se cam îndreaptă în această direcție, iar Valve poate că ar trebui să mai accentueze transformarea lui SteamOS într-o platformă mai serioasă.

[Overclock 3D]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button