PCRSS PaginaDeMediaȘtiri IT

Windows 10 în sfârșit știe ce este un procesor Ryzen

Procesoarele Ryzen sunt ele performante, dar parcă atunci când vrei să faci ceva cu ele, te simți de parcă ceva nu merge pe cât de bine ar putea. Asta când ești pe Windows. Pe alte sisteme de operare lucrurile par că se mișcă ceva mai sprinten pe alocuri.

Dar asta se va schimba în curând, pentru că parteneriatul dintre Microsoft și AMD, anunțat acum ceva vreme, se materializează sub forma unui suport mai bun pentru procesoarele Ryzen pe Windows 10. Acest suport mai bun este valabil atât pentru procesoarele noi din seria 3000, ca standard, cât și procesoarele din generațiile anterioare, atât timp cât este aplicat un update de BIOS și se folosește varianta cea mai recentă a sistemului de operare, din luna mai 2019.

Și cum se manifestă suportul acesta mai bun? Prin două moduri principale. Primul este activarea mai rapidă a diferitelor trepte de viteză ale procesorului. Conform estimărilor, în locul unei întârzieri de cam 30 de milisecunde, din momentul în care a fost inițiată procedura de selectare a unei frecvențe noi până când aceasta a intrat în efect, va fi o întârziere de doar 1-2 milisecunde. Această schimbare este importantă, deoarece înseamnă că veți putea rula procesoarele în moduri mai relaxate de putere, fără teama că atunci când va fi nevoie de procesare ceva mai intensă, acesta va sta să se lege la șireturi până să înceapă să o ia la fugă. Astfel, sistemul ar trebui să fie ceva mai sprinten în aplicații de zi cu zi. Un test efectuat de AMD în PCMark10 indică un spor de 6% la viteza de lansare a aplicațiilor.

Celălalt mod este implementarea în Windows a suportului pentru recunoașterea efectivă a structurii unui procesor Ryzen. Așa că atunci când sistemul de operare va încerca să atribuie sarcini nucleelor, nu va mai intra în panică și le va răsfira în direcții diferite, ducând la mai multă latență. Comenzile vor fi grupate pe același CCX (grup de nuclee de procesoare) până ce se umple, iar abia atunci se va trece la altul. Conform testelor efectuate de către AMD, această schimbare pe cont propriu a avut ca rezultat 15% mai multe cadre pe secunde, în Rocket League rulat pe detalii Low. (De ce pe Low? Pentru că astfel se testează procesorul, nu placa video.)

Pe scurt, viitorul este foarte strălucitor pentru Ryzen pe Windows 10.

[Anandtech]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button