Tech&ITTECH

A fost nevoie de 37 de ani ca cineva să descopere un easter egg în Windows 1.0

Cu toții ne-am bucurat atunci când am dat de vreun easter egg prin cine știe ce joc sau program. Și cum mereu a fost satisfăcător să vezi la ce nebunii se gândesc dezvoltatorii sau ce fel de surprize ascunse aduc tribut unor surse de inspirație majore. Cam așa stă treaba și cu Windows 1.0, bătrânul sistem de operare lansat în 1985.

Un tip pe nume Lucas Brooks a descoperit o interacțiune secretă în străfundurile lui Windows 1.0 pe care a postat-o pe Twitter. Mesajul secret este de fapt doar o listă care menționează dezvoltatorii sistemului de operare, dar nu este o parte de soft pe care o poți accesa în moduri convenționale. Poate părea nesemnificativ, dar este o surpriză simpatică și o dovadă a faptului că easter egg-urile nu se găsesc întotdeauna prea ușor.

Windows 1.0 invocă nostalgicul din tine

De fapt, ăsta este și farmecul overall, pentru că pot fi atât de greu de găsit, încât ajungi în situația asta, în care a fost nevoie de 37 de ani pentru ca surpriza din Windows 1.0 să fie descoperită. Ba chiar vine și cu un mesaj de felicitări odată ce descoperi acest easter egg. 1.0 a fost introdus prima oară pe piața americană pe 20 noiembrie 1985 și a reprezentat primul sistem de operare ce avea să devină în cele din urmă familia Microsoft Windows. A fost un OS pe 16 biți ce rula peste un MS-DOS, astfel încât puteai să accesezi atât software pentru MS-DOS, cât și programe destinate Windows.

Windows1.0

N-a fost el cel mai strălucit sistem de operare și nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor, dar a fost și va rămâne o parte din istoria calculatoarelor și o amintire pe care mulți o vor păstra cu drag. Eu nu am prins vremurile acelea, dar știți, e ceva asemănător acelui concept de „homesick for a place you didn’t even know”. Da, am apucat mouse-ul cu bilă, boxele care erau cel mai bun indicator când urma să te sune cineva și monitoarele CRT, dar cumva mi-aș fi dorit ca timpul să se fi scurs mai lent.

 

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button