MORE

Windows 10 – Cate versiuni vor exista pe piata?

O noua versiune de Windows nu ar fi la fel fara… multe variante ale sistemului de operare, astfel incat sa te umple de confuzie. Microsoft ne-a dat in final detaliile in privinta versiunilor de Windows 10 ce urmeaza sa apara – si sunt toate destul de cunoscute fanilor Windows.

Va exista vesnica versiune „Home” pentru clientii normali, si versiunea „Pro” pentru clientii din mediul de afaceri. Aceasta este diferita de Windows 10 Enterprise, ce este destinata organizatiilor de mari dimensiuni si ofera suport pentru implementarea la scara mare. Se ofera si o versiune de Windows 10 orientata in mod specific in directia institutiilor de invatamant, care probabil face parte din planul Microsoft de a intra in competitie cu Chromebook-urile Google.

In spatiul telefoanelor, Windows 10 Mobile este ceea ce va fi instalat pe majoritatea dispozitivelor pentru consumatori, dar exista si o versiune „Mobile Enterprise” pentru afaceristi. Windows 10 va fi lansat spre sfarsitul acestei veri, si va fi disponibil gratuit pentru utilizatorii existenti de Windows 7 si 8 pe durata primului an. Microsoft au declarat la conferinta de Build ca vor alterna lansarea sistemului de operare pe diferitele tipuri de dispozitive, deci nu va asteptati sa-l aveti pe telefoane inainte de toamna.

Fiindca nu exista inca nici o mentiune legata de un nou Windows RT, versiunea ghinionista a Windows 8 gandita pentru dispozitive pe arhitectura ARM, e probabil sa putem numi aceasta editie de OS… decedata 🙂 Versiunea Mobile a Windows 10 va suporta telefoane cu cipuri ARM, dar toate versiunile desktop sunt orientate catre cipuri x86. Asta nu e mare surpriza, avand in vedere ca Microsoft a ales sa foloseasca un chip Intel pentru cea mai recenta versiune de Surface, o gama de produse ce a servit initial ca platforma de demonstratie pentru Windows RT.

Articole asemanatoare

Back to top button