PC

Windows 10 are o problemă la închiderea în masă a programelor

Modul în care Windows oprește procesele atunci când acestea sunt închise pare să se fi schimbat de la Windows 7 și până acum, și nu în sensul bun.

Bruce Dawson, un programator la Google, a sesizat o mică problemă legată de modul în care funcționează PC-ul său echipat cu Windows 10. Un PC folosit pentru dezvoltare, echipat cu 64GB de memorie RAM și un procesor cu 24 de nuclee fizice, cu hyperthreading. Operațiunile efectuate pe PC necesitau generarea constantă și închiderea a unui număr mare de procese, ocupându-se cu dezvoltarea browser-ului Chrome. Din motive necunoscute, PC-ul părea să se blocheze, până și mișcarea de la mouse încetând să funcționeze coerent, însă fără ca utilizarea procesorului să fie la 100%, sau a memoriei.

Și atunci, care era cauza? Componenta din Windows 10 care se ocupă cu terminarea proceselor funcționează într-un mod serializat, însemnând că orice trebuie să comunice cu acea componentă și orice alt proces care trebuie închis trebuie să stea la coadă și să aștepte ca sarcina inițială să fie completată. Multe lucruri se leagă de acea componentă, până și redarea mișcării mouse-ului. Dar din moment ce are un singur fir de execuție, pot să apară probleme în care PC-ul încetează să mai răspundă la comenzi, deși cea mai mare parte din procesor șomează.

Windows 7 nu avea această problemă, componenta cu pricina având mai multe fire de execuție, așa că dacă un proces necesita ceva mai mult timp să fie închis, un alt fir de execuție era folosit pentru celelalte sarcini.

Puteți arunca o privire pe postarea făcută de Bruce Dawson, pe blogul său, în care veți descoperi numeroase grafice și detalii despre această problemă. Probabil nu este ceva ce are să vă afecteze prea des în timpul uzului de zi cu zi, dar dacă vedeți că mouse-ul vostru stă pe loc, sau se mișcă în reluare după ce închideți un program, acum știți de ce.

[TechPowerUp]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button