Windows 10 sabotează performanța procesoarelor AMD Threadripper
Posesorii de procesoare AMD Threadripper au tot observat în ultimul an cum performanța poate că nu se ridică la nivelul așteptărilor pe anumite sisteme de operare care începe cu W și se termină în indows 10. În special în cazul modelelor cu 32 de nuclee.
Comparativ cu modele ce au doar 16 nuclee, nu par să ofere un spor de performanță suficient de mare încât să fie justificată investiția pe o asemenea namilă de procesor, pe Windows 10. Pe Linux, însă, este o cu totul altă poveste. Așa că s-a ivit întrebarea: „De ce un Threadripper cu 32 de nuclee nu funcționează bine pe Windows 10?”.
Răspunsul a fost cunoscut de mult timp: „Pentru că este Windows 10.”
Dar o explicație mai pe larg și o soluție au fost descoperite recent într-un efort de cercetare al lui Wendell de la canalul Level1Techs, Jeremy Collake de la Bitsum și Ian Cutress de la Anandtech.
Simplu spus, infrastructura de bază a lui Windows 10, cea care gestionează cum sunt atribuite sarcinile pe nuclee, a fost proiectată pentru sisteme Intel Xeon care au cel mult două grupuri de nuclee cu acces diferit la resursele unui sistem. Procesoarele Threadripper cu 32 de nuclee au patru astfel de grupuri, așa că Windows 10 intră în panică și habar nu are cum să atribuie sarcinile atunci când încearcă să țintească nucleele ideale pentru fiecare proces în parte.
Rezultatul este că fiecare nucleu va fi utilizat 100%, dar nu pentru că ar fi folosit fiecare dintre ele pentru procesarea efectivă, ci pentru că Windows tot mută sarcinile de pe un fir de execuție pe altul, iar acțiunea de mutare în sine consumă resurse.
Problema este rezolvată folosind o unealtă numită CorePrio, într-o variantă modificată, ce atribuie încărcătura de lucru într-un mod ceva mai bine gândit către toate nucleele. Rezultatul este un spor de performanță de aproape 70% în aplicații precum 7-zip. Tot nu se atinge același scor ca pe Linux, dar este un pas important către a face Windows 10 mai puțin infect.
Dacă vreți să detalii mai multe despre această soluție, puteți citi materialul publicat de Level1Techs.