Tech&IT

Winamp a primit prima actualizare majoră după ani buni

A revenit un vechi prieten!

Când vine vorba despre muzică, Spotify este destinația mea preferată. E atât de simplu să deschizi aplicația, să cauți piesele preferate sau să alegi un playlist generat de AI și să te pierzi ore întregi în trupe noi pe care nu le-ai mai ascultat până acum. Dar era o vreme în care serviciile astea de music streaming erau doar vise distante, iar lumea folosea Winamp pentru audiție de muzică.

Primul semn după ani buni în care n-am auzit despre Winamp

Anii au trecut, iar odată cu avântul YouTube și al platformelor de streaming, vechile aplicații au înregistrat o scădere masivă al numărului de utilizatori. Și când părea că proiectul a fost abandonat în 2013 de către cei de la AOL, la scurt timp, adică la începutul anului 2014, o companie numită Radionomy a cumpărat ce a mai rămas din aplicație. Aceștia promiteau că în 2016 vom primi un update mare, doar că a durat ceva mai mult decât plănuiau, iar un build oficial a venit abia în 2018.

De atunci a fost liniște, deși aveam promisă o actualizare majoră undeva în 2019. Iar acum, cu întârzierea de rigoare, se pare că am primit-o. Winamp 5.9 RC1 Build 1999 este rezultatul a patru ani de muncă din partea a două studiouri, perioadă la care adăugăm și întârzierile cauzate de pandemie.

Noua actualizare aduce modernizări ale codului de bază, dar nu îl schimbă radical. Asta înseamnă că Winamp arată și se simte la fel ca în 1999. Cu toate astea, întregul proiect a fost migrat din Microsoft Visual Studio 2008 către noua versiune de Visual Studio 2019. Au fost introduse o mulțime de codecuri audio moderne și aplicația a primit suport pentru Windows 11.

Winamp a rămas tot aplicația din anii ’90 pe care o știm și-o iubim. Dar asta înseamnă că are în continuare aceleași probleme, astfel nu prea se înțelege cu rezoluțiile monitoarelor moderne și densitatea mare de pixeli pe care o oferă acestea. De aici pot apărea anumite probleme, mai ales pentru utilizatorii de ecrane 4K.

Chiar și așa, la finalul zilei nu pot să fiu decât fericit să văd o parte din copilăria mea readusă la viață după muuuulți ani de absență și abia aștept să înceapă weekend-ul ca să îmi reascult o parte dintre albumele pe disc în Winamp, la fel cum făceam cu ani în urmă.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button