ȘtiriTech&IT

Winamp a revenit… dar mai bine n-o făcea

Pentru mine, începutul anilor 2000 a fost era de aur a internetului – până spre 2010 și anii ce l-au urmat am trecut printr-o fază de explorare. Dar una dintre prezențele constante din acei ani este Winamp. Un player de muzică legendar care imită aspectul unui sistem stereo de raft, cu egalizator și tot ce-ți trebuie; un player pe care l-am folosit majoritatea preț de ani buni și pe care unii îl mai folosesc și în ziua de astăzi.

Odată cu popularizarea platformelor de music streaming, vechiul player a cam rămas în trecut. Lumea nu prea mai ascultă muzică piratată, iar când vrei asta, oricum găsești ce ai nevoie pe YouTube. Deci nevoia unui player dedicat a cam dispărut odată cu ascensiunea internetului și a acestor servicii. Mulți au și uitat că Winamp obișnuia să fie ceva important, probabil crezând că aplicația a pășit în tărâmul abandonware. În realitate, aceasta a fost online mereu, gata să fie încărcată cu muzică.

Tot ce-a mai rămas din Winamp este numele

Din păcate, mutările din spatele cortinelor au dus la o schimbare de perspectivă destul de puternică. Și uite cum în această primă jumătate de 2023 am făcut cunoștință din nou cu Winamp, celebrul player de muzică… doar că nu mai e nici celebru și nici player. Și atunci, ce a mai rămas din aplicația care obișnuia să fie instalată la grămadă cu Windows XP și drivere?

Conform actualului dezvoltator, Llama Group, aplicația încă are un fan-base format din 83 de milioane de utilizatori din toată lumea. Și așa o fi, cine-s eu să nu îi cred? Următorul mare obiectiv al companiei este să atingă 250 de milioane de utilizatori, ceea ce-ar putea fi ușor dacă chiar mai are 80 dintre ei, însă modul în care vrea să facă asta este cel puțin neortodox. Iar cu o relansare care va ridica foarte multe semne de întrebare, haideți să vedem ce mai face Winamp în 2023.

Ceea ce vedeți în galeria de mai sus, sunt imagini cu noul player. Winamp funcționează direct în browser, însă poate fi și descărcat drept aplicație separată. Dar cred că vor fi extrem de puțini cei care vor fi interesați, mai ales când vedem cum s-a schimbat întreaga șmecherie. Ceea ce obișnuia să fie un player de muzică normal, a devenit un soi de Spotify cu o librărie foarte săracă și de calitate îndoielnică, plină de prostii în Limba Chineză, care servește drept OnlyFans pentru artiști necunoscuți. Yuck! Ah da, iar în bara din stânga putem vedea și faptul că va primi NFT-uri. Double yuck!

Momentan nu am găsit nicio metodă prin care să poți adăuga muzica ta în noul Winamp, nicio opțiune de link cu Spotify, Tidal sau YouTube Music, nicio funcție cu adevărat utilă. Realist, singura chestie pe care-o văd cât de cât folositoare, funcția de radio, pare extrem de ilegală. Well, eu tocmai am ținut un moment de reculegere pentru ce obișnuia să însemne numele ăsta, dar acum am fugit pe mail ca să văd cum pot să-mi șterg contul.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button