PC

Wikileaks dezvăluie că CIA poate controla cam totul prin malware

Wikileaks a deschis ușile pentru Vault 7, o nouă scurgere masivă de informații care conține mai bine de 8000 de documente de la CIA. Acestea au dezvăluit câteva lucruri interesante, cum ar fi ca în general cam fiecare dispozitiv electronic ce are o conexiune la internet de orice fel a fost compromis pentru a fi transformat într-o unealtă de spionaj și nu numai.

Documentele disponibile acum se numesc Year Zero, și sunt doar prima parte dintr-o serie care arată că pe parcursul ultimilor ani CIA a tot colecționat exploit-uri și a construit mii de unelte de hacking care țintesc sisteme de operare precum iOS, Android, Windows și cam fiecare lucru de sub soare. Aceste arme digitale nu prea mai sunt în totalitate sub controlul CIA, fiind folosite și de alte entități, fie pentru că au fost vândute de CIA către alte guverne, fie pentru că au fost rătăcite și-au ajuns deja pe unde nu trebuie, lăsând companiile de tehnologie să își smulgă părul din cap.

Uneltele construite de CIA permit lucruri precum transformarea televizoarelor inteligente Samsung în microfoane care sunt mereu pornite și trimit toate detaliile. Altele sunt folosite pentru a prelua controlul asupra telefoanelor mobile, până și iPhone fiind o victimă, deși Apple susține că problema de securitate la care se face referință a fost remediată acum ceva vreme. Soluțiile care stau la baza infrastructurilor de rețele au avut și ele țintite.

Sistemelor de operare pentru desktop li s-a acordat la fel de multă atenție. Au fost create forme de malware care pot evita până și antivirușii. Spre exemplu, o specie de malware făcută de CIA a reușit să evite antivirusul Comodo ascunzându-se în Recycle bin din Windows.

Alte unelte au fost construite pentru compromite până și PC-urile care nu erau conectate la internet, fiind livrate ascunse pe CD-uri sau stick-uri, colectând informații, iar apoi exportându-se la prima ocazie și trimițând datele înapoi acasă dacă dădeau de o conexiune la internet pe un alt sistem. Agenția a investigat și infectarea mașinilor cu pilot automat cu obiective care nu erau declarate în documente, deși asasinatele nedetectabile au fost speculate ca fiind o posibilitate destul de clară.

Prin păstrarea secretă a vulnerabilităților pe care le-a descoperit, CIA a cam încălcat promisiunea guvernului SUA de a dezvălui toate vulnerabilitățile pe care le va descoperi după anul 2010. În acest caz se pare că au făcut opusul, lăsând utilizatorii expuși la amenințări care nu puteau fi reparate din moment ce companiile responsabile nu știau că era ceva de reparat. Și din moment ce CIA nu este singura entitate care caută astfel de vulnerabilități, puteți fi siguri că sunt deja organizații criminale, teroriste și guverne complet ostile, nu doar semi-ostile, care deja se folosesc de ele.

De asemenea, se pare că CIA folosește consulatul SUA din Frankfurt ca o bază de hacking pentru operațiunile sale din Europa, Africa și Orientul Mijlociu.

Dacă sunteți curioși să citiți cu ochii voștri miile de documente care detaliază operațiunile CIA, metodologia, uneltele și în esență cum probabil vă spionează și acum ca nu cumva să fiți un terorist, puteți arunca o privire peste Wikileaks… ceva ce probabil chiar o să vă clasifice drept terorist.

[Wikileaks]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button