PC

WiFi prin infraroșu este acum posibil și de 40 de ori mai rapid ca WiFi normal

Mai țineți minte era în care telefoanele erau echipate cu emițător/receptor infraroșu pentru transfer de date? Funcționa de minune dacă era marți, stăteai într-un picior și nu ploua. Bine, exagerez, dar nu era un standard prea bine implementat pe multe telefoane mobile. Însă în următorii ani se pare că vom revizita conceptul.

Proiectul de doctorat al unei studente de la Universitatea Tehnologică din Eindhoven demonstrează cum un emițător infraroșu poate fi folosit pentru a livra date la 40Gb/, ca un router de WiFi. Conceptul presupune realizarea unei antene care va radia lumină în infraroșu ce poate fi recepționată de dispozitive echipate cu un senzor aferent. Aceste antene au un dezavantaj destul de notabil față de unele radio normale, și anume că nu pot să treacă prin ziduri sau suprafețe solide în general. Există însă și avantaje, pe lângă viteza mult mai mare, o astfel de soluție poate adresa simultan mai multe dispozitive fără a da de probleme de interferență, iar consumul de energie ar fi ceva mai redus.

Tehnologia este departe de a fi gata, câteva detalii importante vor trebui rezolvate mai întâi, cum ar fi conectarea antenelor la fibră optică, ceva ce ar cam fi necesar pentru internet de mare viteză. Totuși, cei care se ocupă acum de transformarea conceptului într-un produs finit sunt încrezători în capacitatea lor de-a oferi o soluție comercială în aproximativ 5 ani de zile.

Dacă vreți să aflați mai multe, puteți arunca o privire peste comunicatul universității.

[Engadget]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button