Tech&ITRSS PaginaDeMediaSecuritate

WhatsApp limiteaza numarul mesajelor virale pentru a lupta impotriva dezinformarii

De cand a inceput nebunia cu noul coronavirus a inceput si un val de dezinformare in masa. Multe mesaje cu informatii false sunt distribuite prin aplicatii de mesagerie privata precum WhatsApp. Din aceasta cauza, compania a decis ca va limita numarul de persoane catre care poti distribui o postare virala. Incepand de astazi exista un filtru numit „highly forwarded„; mesajele filtrate de acesta pot fi distribuite catre o singura persoana, dupa ce pana acum putea fi data mai departe catre cinci. Aceasta miscare vine in efortul de a reduce viteza la care informatiile se raspandesc prin intermediul WhatsApp, pentru a o putea filtra.

Stim ca multi utilizatori distribuie informatii bune, cat si videoclipuri amuzante, meme-uri sau alte conversatii. In ultimele saptamani oamenii au folosit WhatsApp si pentru a organiza momente publice prin care multumeau tuturor din prima linie de aparare impotriva virusului. Totusi, am vazut o crestere destul de mare in numarul de mesaje care pot dezinforma utilizatorii. Credem ca este important sa incetinim raspandirea acestor materiale pentru a pastra WhatsApp strict pentru scopul de conversatii personale.

Inca de la aparitia WhatsApp, oamenii puteau distribui un link catre un maxim de 256 de persoane cu doar cateva apasari. Initial, aceste mesaje nu erau marcate cu un label „Forwarded„. Datorita encriptiei end-to-end folosita de aplicatie, autoritatile nu puteau determina cine foloseste aplicatia pentru a distribui mesaje care instiga la violenta sau alte acte in afara legii. Asta a dus la o criza in India, unde WhatsApp a fost o cale de comunicare care a facilitat violenta din partea mafiei.

WhatsApp Forwarded Label

Cand a inceput WhatsApp limitarea mesajelor?

In 2018, WhatsApp a experimentat pentru prima oara limitarea mesajelor distribuite. De asemena, a fost introdusa si eticheta care marcheaza mesajele distribuite in masa. Anul trecut compania a inceput sa limiteze si numarul oamenilor catre care poti trimite un singur mesaj. Limita a fost setata la cinci oameni. O limita destul de relaxata: nimic nu te opreste sa trimiti in continuare mesaje. Introducerea unei limite insa, a facut acest proces mai greu.

De cand a inceput epidemia de COVID-19, WhatsApp a ajuns iar intr-o lumina proasta. Aplicatia a devenit o cale de distributie a informatiilor false menite sa alarmeze publicul. Luna trecuta CNN, alaturi de o alta organizatie de stiri, a descoperit ca aplicatia a fost folosita pentru a transmite informatii false despre „leacuri minune” si informatii false despre activitati militare. Prim-ministrul Irlandei, Leo Varadkar, i-a rugat pe cetateni sa nu mai trimita informatii pe grupuri de WhatsApp fara sa le verifice inainte.

Drept raspuns, WhatsApp a dezvoltat un bot impreuna cu World Health Organization care ofera informatii corecte despre aceasta epidemie. Aplicatia a fost folosita de mai mult de 10 milioane de oameni. De asemenea, compania a donat un milion de dolari catre Internation Fact-Checking Network.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button