SecuritateRSS PaginaDeMediaTech&IT

WhatsApp și iMessage sunt serviciile de mesagerie care oferă cele mai multe informații FBI-ului

La polul opus, Signal și Telegram sunt destul de tăcute

Mai știți când vorbeam despre supravegherea mesajelor de pe iPhone-urile persoanelor publice/de interes? Păi, dacă asta a fost un subiect sensibil stați să vedeți cam cum stă treaba în cazul utilizatorilor obișnuiți ca voi și ca mine. Mă rog, cei care pot fi luați de ureche și apostrofați de către FBI, întrucât agenția care face parte din Departamentului de Justiție al Statelor Unite poate realiza investigații destul de stufoase.

Un document FBI și-a făcut brusc apariția online, fiind reperat de către Rolling Stone și Property of the People. Acest document detaliază cu exactitate ce fel de informații poate obține agenția din diverse aplicații de mesagerie, fie printr-un mandat, fie printr-o somație, adică prin acțiuni legale și necesare. Și, cumva, se pare că WhatsApp și iMessage sunt în capul listei, cu cele mai multe informații furnizate,

Twist-ul este că cele două platforme, inițial dispuse să partajeze doar „informații limitate”, pun FBI-ului pe tavă mult mai multe decât ce este la prima vedere. Comparativ cu WhatsApp și iMessage, Signal, Telegram, Threema, Viber, WeChat și Wickr nu dezvăluie conținutul niciunui mesaj. Ca idee, mai jos am atașat documentul-rusă. Fișierul este, într-adevăr, o durere pentru cornee din punct de vedere al rezoluției, dar vă las și link-ul original al PDF-ului, unde zoom-ul se descurcă ceva mai binișor

FBI mesaje WhatsApp

O mică analiză

Pe hârtie, WhatsApp nu va dezvălui decât „numerele record de utilizatori” prin intermediul unei somații, dar printr-un mandat de percheziție FBI-ul va fi îndreptățit să pună mâna pe numerele de telefon și agendele telefonice ale utilizatorilor care au drept contact persoana de interes (a se citi „suspectă”). Prin intermediul unei cereri de supraveghere (așa-zisul pen register), WhatsApp va trimite agenției informații despre destinatarul și expeditorul mesajului la fiecare 15 minute, însă nu și conținutul propriu-zis al mesajului.

Problema se schimbă dacă ținta folosește WhatsApp de pe un iPhone unde conversațiile sunt backed-up într-un profil iCloud. În acel caz, aplicația chiar va dezvălui conținutul mesajelor, pentru că Apple este obligat prin lege și prin mandat să pună la dispoziția autorităților cheia de criptare.

În cazul iMessage, platforma oferă prin somație doar informații despre numărul obișnuit de utilizatori, însă un mandat obligă dezvoltatori să dezvăluie informații despre căutările din aplicație adunate în decursul a 25 de zile. Chiar și așa, cam ca în cazul WhatsApp, autoritățile pot pune mâna pe copiile salvate în iCloud ale conversațiilor, dar nu pot afla care este destinatarul, respectiv expeditorul unui mesaj.

Este interesant de observat cum Telegram și Signal se îndepărtează de mâna de fier a FBI-ului. Cele două platforme sunt mult mai limitate privind numărul de permisiuni acordate agenției guvernamentale. Telegram nu dezvăluie conținutul niciunui mesaj și nici informații despre contacte. Totuși conform documentului, Telegram ar putea oferi adresele IP și numerele de telefon în cazul în care FBI investighează acte de terorism „confirmate”.

Nimic nu e nou, dar totuși…

… Documentul ne oferă o privire de ansamblu asupra modului în care sunt prelucrate datele noastre. Dacă e să dăm o notă dramatică și mai interesantă ideii, informațiile de mai sus ar putea fi de ajutor jurnaliștilor, leakerilor și surselor acestora.

Dar dacă lăsăm de-o parte controversele, putem cădea cu toții de acord că Telegram și Signal au evoluat foarte frumos de-a lungul timpului și devin din ce în ce mai practice, adunând milioane de utilizatori. Bine, nici WhatsApp nu stă rău în materie de funcționalități, dar parcă este mai bine să ieșim adesea din zona de confort către experiențe mai sigure și mai productive.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button