PCȘtiri ITTECH

Western Digital a pregătit un HDD de 15TB

Mai țineți minte când un HDD de 15GB era mare? Sper că da, pentru că altfel o să mă simt foarte bătrân. Nu mai întreb dacă țineți minte când capacitatea lor a început să fie numărată în GB.

La 20 de ani după ce a fost atins (și depășit) pragul de 15GB ne aflăm în fața atingerii pragului de 15TB. Un salt de 1000 de ori în două decenii. Noul HDD este Ultrastar DC H620, produs de Western Digital. Dacă numele vă face să vă gândiți „Stai puțin… Ultrastar nu era produs de Hitachi?”, ați avea dreptate. WD a cumpărat Hitachi acum 6 ani.

Modelul de față nu este tocmai intenționat pentru publicul larg, spre deosebire de HDD-urile de 14TB pe care le puteți găsi pe piață de la Seagate, care costă cam cât…mai bine nu întrebi.

HDD-ul făcut de Western Digital este gândit pentru servere de stocare, centre de date, cloud, și locuri unde adesea vei îndesa câte 60 în același raft. Este totuși un HDD normal, cu interfață SATA sau SAS, în funcție de nevoie.

Chiar dacă în acest moment ar cam fi cel mai mare HDD disponibil pe piață, nu va păstra acest titlu pentru mult timp, deoarece Seagate a promis că va lansa unul de 16TB tot anul acesta. Cele două companii au anunțat oricum că vom ajunge chiar și la 40TB pe parcursul următorului deceniu. Știu, nu e un salt de 500 de ori, dar pe parcurs probabil producția de memorie Flash va fi îmbunătățită până când chiar va putea înlocui rugina rotativă.

[PC Gamer]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button