Tech&IT

Western Digital a creat un HDD de 26TB!

Adesea te întrebi cât de mare trebuie să fie un spațiu de stocare pentru a satisface nevoile utilizatorilor. În vreme ce SSD-urile sunt noul standard în materie de portabilitate și viteză, nimic nu reușește momentan să bată capacitatea brută pe care unele HDD-uri o oferă și credeți-mă, noi încă folosim prin birou astfel de cărămizi. Bine, băieții le folosesc pentru scopuri nobile, eu le-aș folosi ca să am unde să-mi păstrez cam toate cărțile Warhammer și alte fișiere obscure care mă împiedică să pot socializa ca un om normal, dar asta este altă poveste.

În plus, din moment ce jocurile sunt din ce în ce mai dolofane, unele dintre ele sărind peste pragul acceptabil psihologic de 150GB, este lesne de înțeles că ai nevoie de o sculă încăpătoare dacă vrei să-ți instalezi măcar al doilea joc în sistem, pe lângă grăsuțul de cel puțin o sută și ceva de giga. Iată că Western Digital pare că a spart recordul în astfel de aspecte și și-au anunțat două modele noi de harduri din seria UltraSMR, a căror capacitate ajunge la un imens 26TB, adică Ultrastar DC HC670 și Ultrastar DC HC570 de 22TB.

Cele mai încăpătoare HDD-uri, dar nu pentru jocuri 🙁

Unii au calculat și au ajuns la concluzia că băieții ăștia dolofani ar putea adăposti nu mai puțin de 104 de copii ale lui DCS World, una singură ocupând 250GB sau 152 de copii ale lui Medal of Honor: Above and Beyond, noul titlu din serie care îți mănâncă 170GB din spațiu. Mișto, nu? Da, este, dar ar cam trebui să ne punem pofta în cui, asta dacă nu cumva suntem interesați de servăraie și de domenii cloud.

Spun asta pentru că cele două HDD-uri pregătite de Western Digital sunt destinate mai degrabă stocării de date în cloud și asigurării funcționalității infrastructurii pentru cel puțin câteva decenii. Dezvoltatorii oferă aceste soluții companiilor care au nevoie de modalități prin care să-și consolideze centrele de date și să-și extindă infrastructura, iar cele două modele sunt urmașii monstrului de 20TB OptiNAND de anul trecut.

Western Digital OptiNAND

Tehnologia a fost nițel îmbunătățită. Noile HDD-uri Western Digital fac uz de ePMR (energy-assisted PMR), iar soluția NAND s-a contopit cu HDD-urile pentru a forma standardul OptiNAND pe care-l includ noile dispozitive din seria UltraSMR. SMR este prescurtare pentru Shingled Magnetic Recording și deși exista de ceva vreme pe segmentul HDD-urilor, iterația actuală permite o funcționare mai bună, care asigură extinderea capacității și optimizarea algoritmilor de corectare a erorilor.

Cu astfel de monștri, ar fi foarte ușor să-ți setezi NVMe-ul ca locație pe care-ți instalezi sistemul de operare și să lași HDD-urile să preia corvoada instalării de jocuri mari spre foarte mari, dar genul ăsta de giganți de 26TB s-ar putea să nu ajungă în mâinile publicului obișnuit prea devreme.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button