W3C adaugă suport pentru DRM în HTML aducând consecințe grave
Seara trecută a avut loc votul final în procesul de apel al implementării unui standard pentru DRM în HTML. World Wide Web Consortium a votat cu un rezultat de 58.4% pentru, 30.8% împotrivă și 10.8% abținere pentru a implementa Encrypted Media Extensions, o infrastructură menită să suporte DRM standardizat direct în HTML.
Această decizie nu doar că a dezamăgit mulți oameni care sperau ca W3C să continue să sprijine un web deschis și liber, dar a venit în circumstanțe neliniștitoare și a avut cel puțin o consecință imediată gravă.
Conform jurnalistului lui Bryan Lunduke, numărul inițial al voturilor a fost ținut secret, iar comentariile făcute de cei care au votat și voturile individuale încă mai sunt secrete. Iar organizații ca EFF au fost cenzurate, fiindu-le interzisă divulgarea detaliilor despre voturi.
Nu numai asta, dar conferința în cadrul căreia s-a produs votul nu a fost transmisă publicului larg. Iar Lunduke, deși a înregistrat totul, nu are permisiunea de a publica clipul video. Motivul a fost că W3C nu a putut obține drepturile de republicare de la jurnaliștii prezenți ce au pus întrebări la eveniment. Acești jurnaliști posibil ar dori ca întrebările lor să nu fie făcute publice. Aici există însă o mică problemă. Au fost doar doi jurnaliști la conferință, iar singurul care a pus întrebări a fost chiar Lunduke. W3C nu îi permite să publice conferința deoarece Lunduke nu are propria permisiune de a-și expune publicului larg întrebările pe care el le-a pus.
Dacă această frază vi se pare complet aiurită, începeți să înțelegeți temerile care există în acest moment despre modul în care W3C funcționează. Lunduke este îngrijorat că organizația și-a călcat în picioare directiva de-a crea un web deschis, transparent, pentru a face pe plac membrilor plătitori ai organizației, corporații media precum Netflix și giganți ca Microsoft și Google.
https://youtu.be/h94ZKGVg-B8
Ca urmare a deciziei, Electronic Frontier Foundation a dorit ca W3C să adopte un legământ prin care nu vor fi luate măsuri de ordin legal pentru a împiedica activități legitime de cercetare și modificare ce necesită ocolirea DRM-ului. Acest legământ a fost văzut ca un compromis final pentru acceptarea DRM-ului, dar cu măsuri care vor împiedica abuzul.
W3C a refuzat, iar în consecință EFF s-a retras din World Wide Web Consortium. Fundația Frontierei Electronice este o entitate ce există de 27 de ani, a cărui scop este cel de-a se asigura că internetul rămâne un loc deschis, în care libertatea și drepturile utilizatorului sunt protejate. EFF a fost membru al W3C din anul 1999.