MORE

VW va folosi un calculator cuantic Google pentru cercetare

Volkswagen a anunțat că va folosi computerul cuantic Google pentru a cerceta tehnologii noi de baterii pentru vehiculele electrice viitoare, pentru a-și face mai inteligente sistemele autonome și pentru a îmbunătăți fluxul de trafic în orașe.

Volkswagen a fost primul producător de automobile care a adoptat computerele cuantice. Acum câteva luni, a anunțat primul său proiect de succes de a îmbunătăți în mod semnificativ timpul de călătorie pentru 10.000 de taxiuri de la Beijing folosind un calculator cuantic D-Wave.

Cu toate acestea, compania dorește să încerce acum un calculator cuantic universal cu potențial mai avansat. D-Wave este un tip mai specializat de calculator cuantic, astfel încât Volkswagen ar trebui să poată dezvolta mai multe tipuri de proiecte care să poată profita de efectele cuantice cu ajutorul computerului cuantic „mai general” al Google.

Volkswagen dorește să se concentreze asupra a trei domenii principale de cercetare atunci când utilizează calculatorul cuantic al Google: baterii de înaltă performanță pentru mașini electrice, inteligență artificială și optimizarea traficului.

Știm că calculatoarele cuantice trebuie să fie bune pentru a ajuta cercetătorii să găsească noi materiale, deci utilizarea unui calculator cuantic pentru a găsi sau dezvolta o tehnologie mai bună a bateriilor are sens. Vehiculele electrice ar putea fi pe cale să revoluționeze industria automobilelor, dar pentru moment, prețurile ridicate pentru bateriile lor contribuie la adoptarea lentă a vehiculelor electrice. Bateriile mai rapide scad pretul, vor fi adoptate vehiculele electrice mai rapide.

Nu este o surpriză faptul că Volkswagen ar dori să studieze inteligența artificială avansată, deoarece va fi necesară și pentru construirea de autoturisme sigure. Computerele cuantice ar trebui să fie capabile să facă învățarea mașinilor mult mai eficientă.

Chiar acum, dacă vrei să antrenezi un agent AI care are o mare precizie în identificarea obiectelor stradale, de exemplu, va trebui să-i trimiți milioane și milioane de imagini ale unor astfel de obiecte. Cu toate acestea, cu ajutorul calculatoarelor cuantice, ar trebui să puteți utiliza seturi de date mult mai mici pentru a atinge același nivel de precizie.

Volkswagen a folosit deja computerul cuantic D-Wave pentru a dezvolta algoritmi avansați de optimizare a traficului, dar se pare că compania crede că computerul cuantic universal Google ar putea să continue acest proiect. Volkswagen intenționează să dezvolte algoritmi pentru sistemele de ghidare a traficului urban, precum și să identifice stațiile electrice de încărcare disponibile sau spațiile de parcare vacante.

Chiar dacă nu am ajuns încă la „supremația cuantică” – momentul în care computerele cuantice sunt mai rapide decât cel mai rapid supercomputer clasic – se pare că revoluția computerizată cuantică se strecoară deja pe noi. Pe măsură ce mai multe companii mari încep fie să dezvolte computere cuantice, fie să le utilizeze pentru a-și îmbunătăți propriile tehnologii și întreprinderi, domeniul cuantic de calcul ar trebui să înceapă să se maturizeze mai repede. Acest lucru ar trebui să ducă la un calculator cuantic mai puternic și mai util, care să poată fi folosit chiar de mai multe companii și cadre universitare pentru a crește rata de cercetare.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button