PC

Vulkan suportă Multi-GPU peste tot

Acum câteva zile a început să se scurgă pe pereții internetului o știre conform căreia Vulkan va avea suport pentru plăci video multiple doar pe Windows 10. Această știre se pare că nu a fost corectă.

Khronos, grupul care se ocupă cu dezvoltarea și standardizarea lui Vulkan, anunță că nu va fi o problemă dacă folosiți plăci video multiple pe alt Windows decât 10 și pe Linux, pentru că va exista suport pentru această funcționalitate indiferent de sistem de operare. Eh.. bine, nu tocmai indiferent de sistem de operare. Adică, nu va exista pentru Vista, XP sau ediții mai vechi, fiindcă sunt practic tehnologii moarte, și nici pentru MacOS fiindcă Apple.

Asta înseamnă că în viitor configurații precum SLI, Crosffire și acel hibrid minunat văzut acum ceva vreme sub DirectX 12 de Radeon și GeFroce va fi posibil indiferent de platforma pe care alegeți să jucați. O veste bună pentru cei care speră ca Linux să decoleze într-o bună zi în domeniul jocurilor, și poate o amintire pentru cei de la Valve că ar fi bine să calce pedala cu SteamOS și lansarea unui Half-Life 3 cu suport pentru Vulkan.

Pentru cei care au uitat despre ce era vorba, Vulkan este un API grafic ce acționează ca un intermediar între driver, placa video și aplicația care are nevoie de acces la resursele sale. Este construit pe baza lui Mantle, un alt API similar dezvoltat de AMD, și îmbunătățit în numeroase moduri. Nu este restricționat la o serie anume de plăci video, la un sistem de operare sau doar la desktop, funcționând și pe platforme mobile. Avantajul său major față de ce aveam până acum pe piață este că oferă acces mai bun la resursele unui sistem și că pare a fi ceva mai breaz ca DirectX 12.

[Khronos]

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button