VR și dincolo de el: Construim noua eră imersivă
În cadrul keynote-ului de la IFA Berlin de pe data de 3 Septembrie, Mark Papermaster, CTO la AMD, a împărtășit viziunea sa despre noua eră a computerelor imersive, cum crede ca va arăta aceasta, și de ce va fi o oportunitata a unei piețe ce va include miliarde de oameni.
În cazul în care luați în calcul o asemenea călătorie, industria de tehnologie a fost orientată în această direcție în ultima jumătate de secol, a trecut printr-o serie de faze evolutive. Prima a fost epoca de calcul centralizat, dominat de mainframe-urile IBM. Epoca următoare a fost trecerea calculatorului personal către PC-ul desktop ca un fenomen mainstream la începutul anilor 1980. Era actuală este cea a mobilității, determinată de faptul că procesoarele și senzorii au beneficiat de reduceri semnificative de dimensiuni, fiind din ce in ce mai des încorporate într-o multitudine de dispozitive.
https://youtu.be/eDrZKsMmmgkAstăzi, societatea nu numai că acceptă și folosește tehnologia mobilă, dar a devenit o parte din viața noastră de zi cu zi. De la casele virtuale și inteligente, până la mașinile autonome – nu pare să existe nici o limită de posibilități și aplicații în care tehnologia să nu poată fi încorporată.
Dincolo de realitate virtuală
În luna ianuarie a acestui an, Klaus Schwab, fondatorul Forumului Economic Mondial, a declarat că ne aflăm în pragul unei revoluții tehnologice. El a spus că viteza actuală cu care se fac progrese în acest domeniu nu are nici un precedent istoric și se extinde la o rată exponențială. Cred că are dreptate.Suntem într-o epocă în care dispozitivele sunt aproape toate conectate și au mai mulți senzori pentru a permite sensibilizarea în funcție de context. Capabilități de recunoaștere a imaginilor sau a vocii devin din ce în ce mai precise. Randarea de texture grafice și ecranele cu rezoluție ultra-înaltă oferă posibilitatea de a crea imagini similare cu realitatea. Ritmul de avansarea și adopție a software-ului open source accelerează dezvoltarea aplicațiilor.
Toți acești vectori combinați converg spre o eră de calcul captivantă. Această eră va fi caracterizată prin conexiuni în rețea complete între oameni, procese și date, schimbând modul în care interacționăm cu oameni și tehnologie, precum și modul în care învățăm, muncim și ne jucăm. Vom fi cufundați în medii si inteligență de calcul. Tehnologia ne va înconjura tocmai ca să devină și mai omniprezentă în viața noastră de zi cu zi. Tehnologia va interacționa cu noi în moduri în care doar putem să ne imaginăm momentan. Realitatea virtuală este un exemplu foarte bun.
O serie de experți din domeniu spun că tehnologia VR va schimba dramatic educația și modul de lucru al multor industrii, de la vânzarea cu amănuntul la industria militară, de la asistență medicală la divertisment, de la jocuri de noroc la modă. Estimările recente sugerează piața VR va ajunge la 80 de miliarde de dolari până în anul 2025. Indiferent de dimensiunea pieței, există deja exemple concrete. Imaginați-vă posibilitatea de a învăța istorie fiind în mijlocul evenimentelor de la vremea respective prin reconstituiri de evenimente reale, însă exemplul meu preferat este Royal London Hospital, care a capturat o intervenție chirurgicală asupra unei tumori cu camere 360 de grade, ca parte a unui program conceput pentru a educa studenții facultăților de medicină și a publicului larg. Medicul primar crede că tehnologia VR ar putea transforma asistență medicală, îmbunătățind formarea chirurgilor la nivel mondial.
La fel de interesant ca VR-ul este realitatea augmentată (AR) care poate avea un potențial mai mare. AR combină VR-ul cu lumea reală prin suprapunere pentru a crea ceea ce se numește realitate combinată (mixed reality).
Legea lui Moore
Cu un astfel de potențial pentru ceea ce tehnologia ar putea livra, uităm adesea că evoluțiile cum ar fi VR-ul au fost posibile numai in cazul unor progrese în tehnologia de semiconductori. În particular, am văzut vaste îmbunătățiri în domeniul eficienței energetice și creșterea puterii de procesare – împreună cu o grafică din ce în ce mai captivantă și tehnologii inovatoare pentru ecrane.
Cu toate acestea, dacă dorim să realizăm promisiunea unei ere de calcul captivantă, există provocări-cheie în industria de siliciu pe care aceasta trebuie să le îndeplinească.
Încă de la apariția calculatoarelor personale, dezvoltatorii de produse au beneficiat de efectele Legii lui Moore, care a prezis creșterea capacității de calcul la dublu la fiecare 18 la 24 de luni, în aceleași condiții de performanță și cost. Acești pași au permis performanțelor PC-urilor să crească rapid în această perioadă, iar câștigurile similare în eficiență pe dispozitive cu consum redus de energie au definit creșterea înregistrată de dispozitivele mobile, eră pe care o vedem astăzi.
Cu toate acestea, legile fizicii nu pot fi păcălite. In timp ce legea lui Moore este încă relevantă, aceasta a încetinit. Îmbunătățiri aduse semiconductorilor sunt din ce în ce mai rare și la costuri mai ridicate. Am văzut în ultimii ani, că este nevoie de o combinație de design arhitectural și tehnologie inovatoare pentru a rămâne pe aceeași rată de avansare a funcționalităților așa cum o prevede legea lui Moore.
O eră a computerelor mai imersivă
Oportunitățile, posibilitățile și modele de afaceri care se prefigurează întăresc faptul că suntem la începutul unei ere de calcul captivante, în care progresele tehnologice se vor întâmpla mai repede și pe o scară mai largă. Lumea așa cum o știm astăzi se va schimba dramatic.
Fundamentele pentru aceasta eră sunt caracterizate de tehnologii avansate, de înaltă performanță, pentru putere de calcul și grafică, cu consum redus de energie. Aceste elemente sunt aici acum și avansează rapid. Primele smartphone-uri au fost marfă și utile, dar nimeni nu și-a imaginat că vor deveni obiecte fără de care mulți dintre noi nu pot trăi și care au transformat complet piața de telefonie mobilă, dând naștere unor aplicații și servicii complet noi.
Este un moment emoționant pentru noi toți și cred că prin progresele pe care le facem atât nivel de siliciu și procesor, AMD are potențialul de a oferi produse deosebite în viitor.