MORE

VPN-ul Opera nu este un VPN

Anuntul ca Opera Software a integrat un VPN gratuit in cea mai noua varianta, cea dedicata dezvoltatorilor, a browser-ului Opera a fost foarte bine primit de lumea intreaga. Dar se pare insa ca VPN-ul nu este tocmai chiar atat de VPN.

Michal Špaček, un inginer de securitate din Praga, a luat la mana modul in care VPN-ul din noua varianta a Opera este implementat si-a ajuns la concluzia ca nu este un VPN.

In schimb, serviciul pe care il browser-ul este de fapt un Proxy. Diferenta dintre cele doua solutii este destul de mare, un VPN oferind protectie a informatiilor pe tot drumul lor, in timp ce un Proxy nu prea face asta. Practic, Opera deja avea un Proxy integrat in functia Turbo, doar ca in general era doar un IP de Suedia.

Totusi, acest „VPN” ofera ceva protectie fata de un Proxy standard, conexiunea fiind partial securizata, dar in nici un caz pana la nivelul unui VPN. Sistemul chiar tinde sa pastreze anumite date care ar putea fi folosite la urmarirea activitatilor utilizatorului.

Raspunzand la aceasta dezvaluire, un reprezentant al Opera a declarat schimbat oarecum foaia, numind solutia implementata un „Browser VPN”, in loc de un VPN intreg,. Acesta poate trimite printr-un Proxy tot traficul facut de browser, nu doar cel web.

Totusi, asta nu schimba faptul ca VPN-ul gratuit si nelimitat tot nu este un VPN, iar facandu-i reclama astfel nu este tocmai o idee buna.

[HelpNetSecurity]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button