TECH

Vom avea 4G… pe Luna!

În timp ce inginerii de pe Pământ sunt ocupați cu dezvoltarea rețelelor de generație viitoare 5G, alții caută noi locuri pentru implementarea tehnologiilor existente 4G. Printr-un parteneriat între Vodafone, Nokia și Audi, Luna este programată să-și găsească propria rețea de telefonie mobilă cândva anul viitor.

Vodafone va proiecta rețeaua lunară și va folosi echipamentele proiectate de Nokia Bell Labs. Această conectivitate va permite celor doi roveri Audi Lunar Quattro să comunice fără fir cu o stație de bază la modulul de aterizare și navigare autonomă. Folosind sateliții existenți, organizatorii misiunii Part Time Scientists vor putea, de asemenea, să transmită date științifice și conținut video HD de pe Lună către spectatorii de pe Pământ.

Echipamentul de rețea va fi lansat în spațiu la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9 și a fost proiectat să fie incredibil de mic. Nokia anticipează că echipamentul lor va cântări mai puțin de un kilogram.

Deși dezvoltarea rețelelor 5G progresează, acestea nu vor fi pregătite la timp pentru lansarea din 2019 și nu vor fi suficient de robuste pentru mediul dur al spațiului. În timp ce mult mai rapid decât rețelele 4G, raza lor de acțiune este considerabil mai scurtă și nu este potrivită pentru spațiu. Acest lucru se datorează faptului că rețelele 5G utilizează o frecvență mult mai mare decât rețelele 4G, ceea ce duce la o pierdere mai mare a semnalului pe distanțe lungi. Având în vedere că nu există prea multă concurență în ce privește frecvențele pe Lună, probabil că ar putea folosi orice frecvență.

Comunicările analogice tradiționale, precum cele utilizate pentru misiunile Apollo, sunt mult mai mari și necesită mult mai multă energie decât comunicațiile digitale moderne. Acest lucru face din 4G tehnologia perfectă pentru acest scenariu.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button