Business

Volkswagen a înregistrat ieri cea mai mare scădere din indicele bursier german DAX pe fondul scăderii producției de mașini electrice

Volkswagen a anunțat ieri că reduce pentru două săptămâni la uzina din Emden producția de mașini electrice, atât pentru SUV-ul compact ID.4 cât și pentru sedanul ID.7, pe fondul unei cereri scăzute pentru cele două modele. Asta în timp ce producția modelului Passat cu motor termic a rămas nemodificată.

Ce-i drept, scăderea comenzilor pentru modelele electrice afectează cam toți producătorii europeni, prețurile mai ridicate decât cele ale concurenților chinezi și a Tesla (TSLA), dar și încetinirea economică din prima jumătate de an din zona Euro au dus la scăderea cererii pentru produse mai scumpe. Scăderea prețurilor din partea Tesla pe finalul anului 2022, mutare care nu a fost văzută cu ochi buni inițial de către investitori, produce iată efecte benefice pentru aceasta în dauna competitorilor.

Iar faptul că Volkswagen (VOW3) reduce numărul de lucrători temporari cu aproximativ 20% iar lansarea ID.7 în producție prevăzută pentru luna iulie este amânată pe final de an înseamnă că așteptările companiei nu sunt deloc optimiste. Producția de mașini electrice estimată de Volkswagen este cu 30% mai mare decât cererea efectivă.

Așa cum menționam în ultimul articol legat de Volkswagen, această acțiune este una dintre cele mai subevaluate companii din domeniul auto. Iar modificări semnificative de atunci nu sunt, ba dimpotrivă, prețul este cu 16% mai jos. În urma rezultatelor primului trimestru, încasările din vânzări au stagnat față de trimestrul anterior iar profitul a crescut cu aproximativ 10%. Compania a declarat public că renunță la strategia de a deveni primul producător mondial și se va orienta pe creșterea profitabilității.

În sector, Volkswagen înregistrează una dintre cele mai mici creșteri pe o piață în creștere destul de puternică. Asta deși doar cash-ul din conturi reprezintă 99,07 euro per acțiune… Acțiunea este prinsă într-un range în ultima jumătate de an din care poate ieși doar cu eventuale rezultate mult peste așteptări, rezultate ce sunt așteptate pe finalul lunii iulie. Și cum prețul este în zona de suport, o intrare acum cu stop loss la 117 euro și un take profit la 140 de euro este o idee bună pentru o investiție pe termen scurt.

Adrian Barbu

Eram student acu vreo douăzeci și ceva de ani și mă gândeam cum să fac bani mulți fără bătaie multă de cap (ceva legal totuși, nu vă gândiți la prostii...). Așa că m-am apucat să investesc la bursă, tocmai ce se apăruse bursa în Romania în iarna lui 1995. Și cum, evident, norocul începătorului a fost de partea mea, am zis că gata, asta vreau să fac în viața! Ulterior, din investitor am devenit și broker/trader în cadrul a două bănci importante din România, unde am ajutat clienți să tranzacționeze la bursă. Când nu citesc știri despre companii sau cărți din domeniu, fotbalul îmi produce cel mai mult stress...

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button